Ulaz za korisnike

Urbanistički plan

|
Urbanistički plan
 
Urbanistički plan
Urbanistički planovi

Urbanistički plan predstavlja komunalni status, koje donose općine. Urbanistički plan se može primjeniti na tzv.“ zelene livade“, ali i na već izgrađene gradske četvrti, ukoliko je to neophodno za dalji urbanistički razvoj gradova. Ukoliko urbanistički plan sadrži točno definirane dimenzije i oblike građevinske iskoristivosti, zemljišne površine na kojima se može graditi te lokalne prometne površine, onda se isti naziva kvalificiranim urbanističkim planom. Dopuštenje za gradnju nekog objekta ocjenjuje se na osnovu urbanističkog plana; takva gradnja nije konfrontirana kvalificiranom urbanističkom planu, te ukoliko je osigurano ograđeno zemljište.

Mogući su i drugi urbanistički planovi , ukoliko imaju opravdanu svrhu te se nazivaju jednostavnim urbanističkim planovima. Svaka općina se pridržava svojih urbanističkih planova , koji si dostupni javnosti na uvid. Samo jedan telefonski poziv u općinsku upravu bi trebao biti dovoljan da se dobije informacija gdje se mogu pogledati urbanistički planovi. Tu se mogu dobiti i planirani radni sati, prema kojima se angažiraju radnici, koji definiraju u urbanističkom planu određenu ulicu.

„Čitanje „ urbanističkih planova nije jednostavno, kao i kod zemljovida se mora znati što znače određeni znakovi , kombinacije slova te koje informacije su povezane s određenim bojama iz urbanističkog plana. Određena slova i određene boje i linije označavaju u svim urbanističkim planovima isto, jer je to zakonom propisano jedinstveno. Pravilnik o označavanju projektnih crteža, predstavlja zajedno s pravilnikom o građevinskoj iskoristivosti legendu za sve urbanističke planove.

Najvažnija pitanja relevantna za vlastito ili neko drugo zemljište, za čiju izgradnju postoji interes, jesu : koja je vrsta gradnje dopuštena za ovo zemljište, i to koja je opća, a koje su izuzeci (stambeni objekat, kino, tvornica, dječiji vrtić)? Koje mjere uporabe treba održavati? (koliko visoko smijem graditi? Koliko kvadratnih metara zemljišta mogu koristiti za gradnju?) Koji dijelovi zenljišta se smiju graditi, a koji ne? (Koliko se prilikom gradnje smijem približiti cesti? Mora li stražnji dio zemljišta ostatai slobodan?

) Ukoliko se ne radi o već spomenutom kvalificiranom urbanističkom planu, onda ni on ne može dati odgovore na sva pitanja

Materijali