Ulaz za korisnike

Uređenje blagovaonice

|
Uređenje blagovaonice
 
Uređenje blagovaonice
Zasebna blagovaonica ima čitav niz prednosti, posebno u većim obiteljima i učestalosti posjeta. Blagovaonica mora imati direktnu i što je moguće kraću vezu s kuhinjom. Praktičan je primjerice razdjelni zid od oramara, koji su otvoreni s obje strane.
Vitrine su naročito atraktivne, ukoliko se u njima nalazi dekorativno posuđe. Zatvoreni dijelovi ormara služe obično za manje dekorativno posuđe, za stolnjake, salvete, pribor za jelo i sl.

Međutim blagovaonica je u većini slučajeva integrirana u dnevnom boravku kao otvoreni prostor ili kao niša, odjeljena razdjelnim ormarićima ili regalima, koji istovremeno stvaraju neophodan prostor za odlaganje predmeta. U pojedinačnim se slučajevima mogu rasporediti pojedinačni komadi namještaja, vitrine, bifei i sl. Svakako vodite računa o što kraćoj udaljenosti od blagovaonice do kuhinje.

Najvažniji komad namještaj predstavlja blagovaonski stol (pravokutni, kvadratični,okrugli ili ovalni), kao stol na izvlačenje, rasklopni stol, dogradni stol ili stol s izmjenjivim pločama. Okrugli i ovalni stolovi nude slobodu kretanja i veliku fleksibilnost u pogledu broja osoba, čak i bez izvlačenja stola.

Većina proizvođača nude uz programe stolova I odgovarajuće stolce s/bez naslona za ruke, s četiri nogare, sa središnjom konzolom, s križnim podnožjem ili podnožjem u obliku trompete kao i klupe za sjedenje ( kutne klupice) , koje štede prostor s/bez prostora za odlaganje ispod površine za sjedenje. U obzir dolaze i rasklopive odnosno složove stolice.

Uređenje prostorije (blagovaone) određuje i položaj svjetiljki, izvoda, prekidača i utičnica. Dobro osvjetljenje stola osigurava viseća svjetiljka. Treba biti postavljena tako, da na krajevima mjesta za sjedenje ne dominira blještavilo. Naročito su praktične visinski podesive svjetiljke ili svjetiljke postavljene na strujnu šinu, koje se daju pomjerati.

Male halogene viseće svjetiljke, asimetrično raspoređene , djeluju također vrlo dekorativno i ostavljaju na sredini stola dovoljno mjesta za dekoracije. Kod svjetlih i ravnih donjih stropova primerice indirektno osvjetljenje omogućuje ravnomjerno osvjetljenje prostorije , bez sjena. Dodatni stropni reflektori za osvjetljenje slika, vitrina ili zidne svjetiljke iznad sjedeće garniture određuju atmosferu prostora( efektno osvjetljenje).

Materijali