Ulaz za korisnike

Uređenje šireg područja središnjeg gradskog trga u Belom Manastiru

|
Uređenje šireg područja središnjeg gradskog trga u Belom Manastiru
 
Uređenje šireg područja središnjeg gradskog trga u Belom Manastiru
Uređenje šireg područja središnjeg gradskog trga u Belom Manastiru

Na javnom natječaju za uređenje GRADSKOG TRGA U BELOM MANASTIRU prva nagrada pripala je zagrebačkim arhitekticama i studenticama GRAD BELI MANASTIR u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata proveo je javni, državni i otvoreni urbanističko-arhitektonski natječaj za Uređenje ŠIREG PODRUČJA SREDIŠNJEG GRADSKOG TRGA U BELOM MANASTIRU.

Beli Manastir, administrativno središte Baranje, prema zadnjem popisu stanovnika iz 2001. broji 10.986 stanovnika. Gradsko poglavarstvo proteklih desetak godina nizom investicija u mrežu javnih gradskih sadržaja (gradska tržnica, kino, infrastruktura) stvara okvire kvalitetnije urbane sredine i planira realizirati nužne pomake u funkcioniranju gradskog središta. Stoga je odlučilo za uređenje svoje središnje gradske zone raspisati javni urbanistički natječaj. Cilj natječaja bio je propitivanje šireg gradskog središta tog relativno mladog grada te njegovo redefiniranje u suvremeni, fleksibilni i stimulativni gradski prostora.

Od arhitektonskih rješenja se očekivala provokativnost i redefiniranje središta u svim njegovim nivoima. Programom natječaja postavljeni su opsežni zadaci integriranja velike površine u vlasništvu Belja kao napuštene industrijske zone, rješenja prometa kako šireg obuhvata tako i središnjih pješačkih tokova, postave koncepta trga s urbanom opremom, rješenja deficita uređenih zelenih površina, te propitivanje novih namjena prostora posebno na neizgrađenim dijelovima.

U Ocjenjivačkom sudu Natječaja bili su predstavnici Belog Manastira, gradonačelnik Davorin Bubalović i pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove KORNELIJA PACANOVIĆ ZVEČEVAC, te predstavnici struke, zagrebački arhitekti Miroslav Geng i Mirko Buvinić, i Željka Jurković, predsjednica Društva arhitekata iz Osijeka.

Na natječaj je pristiglo šest radova, a žiri je jednoglasno za prvi nagradu odabrao rad mladih autorica ZRINKE GROSEK , IVANE MILOŠ, ANE MRĐE I MARTINE PAUN.

One središnji gradski trg planiraju s nizom sadržaja namjenjenih okupljanju, ugodnom boravku, priredbama i manifestacijma - te interakcijskim sadržajima predlažu trg kao „dnevni boravak na otvorenom". U svom obrazloženju prvonagrađenog rada žiri kaže da one zahvatu pristupaju pažljivo, s razumijevanjem i osjećajem za mjeru i mjerilo.

Na širem području obuhvata na velikoj gradivoj površini u vlasništvu "Belje" d.d. njihovim rješenjem se predlaže prenamjena u sportsko-rekreacijsko-parkovnu zonu s izložbeno-galerijskim prostorom, hoteljersko-turističkim centrom te sajmišnim prostorom uz zadržavanje i valorizaciju postojeće industrijske  arhitekture prenamjenom sadržaja.

Apsolvetnicama Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Ani Mrđi i Martini Paun ovo nije prvo takvo priznanje. Već su prije dvije godinenagrađene prvom nagradom na natječaju za uređenje Sportsko-rekreacijski kompleks Sesvete, investitor natječaja Grad Zagreb, prošle godine osvojile su prvi plasman na natječaju za uređenje Gradske rive u Poreču, a recentno su nagrađene prvom nagradom na natječaju za stambeno naselje UPU Blato-Istok.

ODACI O NATJEČAJU

Trajanje natječaja: 24. siječnja - 03. travnja 2007.

Ocjenjivački sud: DAVORIN BUBALOVIĆ, dr.med. (predsjednik), gradonačelnik Belog Manastira, doc. MIROSLAV GENG, dipl.ing.arh, (dopredsjednik), ŽELJKA JURKOVIĆ, dipl.ing.arh, KORNELIJA PACANOVIĆ ZVEČEVAC, dipl.ing.arh, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove Grada Belog Manastira i MIRKO BUVINIĆ, dipl.ing.arh., zamjenik člana.

REZULTATI

Prva nagrada

u netto iznosu od 32.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom '6' autori: ZRINKA GROSEK, dipl.ing.arh., IVANA MILOŠ, dipl.ing.arh., ANA MRĐA, aps.arh MARTINA PAUN, aps.arh, sve iz Zagreba

Druga nagrada

u netto iznosu od 20.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom '3' autori: GORANA MATIĆ, dipl.ing.arh. i DOMINIKA MLADINEO, dipl.ing.arh, obje iz Zagreba

Treća nagrada

u netto iznosu od 12.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom '4' autori: DENIS AMBRUŠ, dipl.ing.arh. i MR.SC. VLATKO DUSPARIĆ, dipl.ing.arh, oba iz Osijeka suradnja: Branka Mandić, arh.teh.; 3D: Ljubiša Kekić

Otkup

u netto iznosu od 8.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom ´1´ autori: LEA PETROVIĆ, dipl.ing.arh. i VLADIMIR PETROVIĆ, dipl.ing.arh, oboje iz Zagreba suradnici: Iva Denona, dipl.ing.arh., Srđan Bižić, stud.arh., Bernarda Cesar, stud.arh.

www.uha.hr

Materijali