Ulaz za korisnike

Uređenje vrta

|
Uređenje vrta
 
Uređenje vrta
Izgradnjom ili kupnjom kuće prije ili kasnije nameće se pitanje uređenja okućnice i vrta. Vrt je površina koja neposredno okružuje kuću i pridonosi utisku koji će gosti steći o domu u kojem živite. Pogled iz unutrašnjosti doma na vanjski svijet je ujedno i pogled na vaš vrt koji može biti oličenje načina i stila života.

Jednako kako vlasnici pažljivo uređuju unutrašnjost svog stambenog prostora istu pažnju bi trebali posvetit i vrtu. Svoj osobni stil može se izraziti u odabiru različitih sitnica u vrtu, od posuda za cvijeće, oblika sjenice, vrtne garniture, rasvjete do podnih obloga u dvorištu i slično.

Izbor elemenata od kojih se sastoji vrt ovisi o tome što vlasnici očekuju od vrta. U manjim gradskim vrtovima primarno je stvaranje zaklona od propuha i najkorisniji dio vrt je svakako terasa. Izvan grada je vrlo važna zaštita od vjetrova. Prije početka kreiranja vrta važno je prethodno planiranje, jer se kasnije krivi koraci teško mogu ‘kamuflirati’ nasadima cvijeća.

Izgledu svakog vrta uvelike doprinosi pravilno omeđivanje, dobro popločavanje, vrtne garniture, ukrasni elementi, tegle za cvijeće, fontane, nadstrešnice, rasvjeta i ostalo. Što god planirate u svom vrtu probajte povezati unutrašnjost doma s okolicom. To se može ostvariti kombiniranjem istih ili sličnih podnih i zidnih obloga i staklenim površinama koje potenciraju prožimanje vanjskog i unutrašnjeg prostora.

Terasa je prijelazni prostor između kuće i vrta i vrijedi uložiti u njezino opremanje. Tu može doći do izražaja kreativnost vlasnika u kombiniranju podnih obloga, vrtne garniture, posuda za cvijeće i raznih drugih vrtnih elemenata. Terasa se može preurediti u sobu sa zelenilom ako se natkrije krovićem koji se naslanja na zid koji dijeli vrt od susjednog.

Pravilno oblikovano drvo, mala sjenica i položaj fontane, također su važni dijelovi cjelokupne vrtne kompozicije. Svi detalji trebaju biti dobro usklađeni sa kućom. Odabrali smo neke elemente koji su neizbježni za svaki vrt kao i one koji se mogu naći u velikim i kompleksnim vrtovima.

Ograde

Dobrosusjedski odnosi su i više nego poželjni, s time da svatko u potpunosti može uživati svoju privatnost. Od susjeda nas obično dijeli ograda koja može biti napravljena od različitih materijala i različito izvedena ovisno o položaju i obliku vrta i graničnom dijelu sa susjednom okućnicom.

Zid od opeke izvrsna je i trajna ograda, betonski blokovi su nešto jeftinija opcija, a ograda sa živim zidom je najprimjerenija. Drvene ograde su dostupne u različitim uzorcima i visinama, daju poseban ugođaj i vrlo su dekorativne. Česte su i željezne, odnosno kovane, ograde koje se izvode s različitim ornamentima i ukrasnim oblicima, a česte su u gradskim sredinama i lijepo izgledaju kada se između njih ispreplete zelenilo.

Sjenice i nadstrešnice

Nadstrešnice, isto kao i sjenice, mogu biti izrađene od različitih materijala, a mogućnosti konstrukcije su mnogobrojne. Vještiji domaćini sjenicu mogu izraditi i sami, a na tržištu je veliki broj modela sjenica koje su sve prisutnije u našim vrtovima. Bez obzira da li su od drvene ili metalne konstrukcije vrijedi se potruditi oko njihova uređenja, jer daju posebnu draž vrtu i dodatnu vrijednost uživanju u toplim proljetnim i ljetnim mjesecima.

Sjenica je idealna jer nudi zaklon od sunca ili vjetra, a ne lišava udobnosti ispijanja kave na svježem povjetarcu. Nadstrešnice su vrlo praktične i poželjne za natkrivanje terasa jer mogu poslužiti kao zaklon od sunca ili vjetra i pogodne su za rast penjačica. Konstrukcija nadstrešnice mora biti dovoljno čvrsta za žilave penjačice. Drvene grede su učvršćene u zid i bacaju sjenu na prostor za sjedenje.

Vrtne garniture

Danas su na tržištu dostupne različite vrtne garniture, od onih plastičnih najjeftinijih do skupljih drvenih, metalnih ili onih od ratana i bambusa. Garnitura obično obuhvaća stol i stolice i može znatno pridonijeti ukupnom dojmu vrta ili terase. Plastičan namještaj nije skup i sasvim je otporan na sve vremenske uvjete, no ne uklapa se uvijek najbolje u prostor i ugođaj vrta.

S njom se pože postići rustikalni ili morski ugođaj, a sve je stvar ukusa. Kod metalnih garnitura treba obratiti pažnju na vrstu kovine od koje je izrađena i na eventualno potrebno održavanje. Metalne garniture su čvrste i vrlo zahvalne jer su otporne na različite vremenske uvjete, a u kombinaciji sa platnenim podmetačima lijepo izgledaju.

Namještaj od bambusa, rogoza i trstike vrlo je udoban, ali neotporan na vlagu pa je mnogo prikladniji za zimski vrt. Razvojem modernih tehnologija uobičajene su kombinacije materijala, što doprinosi udobnosti, održavanju i trajnosti vrtnih garnitura. Prikazujemo nekoliko različitih garnitura koje su dobro rješenje kako za urbane terase tako i za vrtove i terase van grada.

AUTOR: MBI IZDAVAŠTVO d.o.o. HAUSBAU: STRUČNI ČASOPIS ZA - građenje, uređenje, stanovanje

Telefon +385 (0)1 3357-221 Telefax +385 (0)1 3357-220

Kontakt osoba: gđa. Martina Zlački

Materijali