Ulaz za korisnike

Uspješno okončan projekt CROSKILLS I, slijedi CROSKILLS II

|
Uspješno okončan projekt CROSKILLS I, slijedi CROSKILLS II
 
Uspješno okončan projekt CROSKILLS I, slijedi CROSKILLS II
Lavovski posao odradio je tim projekta CROSKILLS tijekom 18 mjeseci koliko je projekt trajao. O tome svjedoče i pisane podrške više od 20 relevantnih tijela koja prihvaćaju Nacionalne smjernice za kontinuiranu izobrazbu građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti

Na Građevinskom fakultetu u Zagrebu nedavno je održana završna konferencija projekta CROSKILLS (BUILD UP Skills Croatia). Projekt je sufinanciran iz programa CIP Intelligent Energy Europe, a osnovni cilj je povećanje  broja  stručno  osposobljenih  radnika  na  tržištu,  odnosno  stvaranje  radne  snage  koja posjeduje dovoljno znanja ili je specijalizirana za gradnju niskoenergetskih, pasivnih i zgrada gotovo nulte energije te time jamče za kvalitetnu izvedbu zgrada. 

Partneri u projektu CROSKILLS bili su:

- Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – koordinator projekta 

- Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja 

- Regionalni centar zaštite okoliša Hrvatska 

- Hrvatska obrtnička komora 

- Graditeljska škola Čakovec 

- Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 

- Knauf Insulation d.o.o. 

- Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska). 

Nacionalna kvalifikacijska platforma i smjernice za dostizanje ciljeva 20-20-20

Lavovski posao odradio je tim projekta CROSKILLS tijekom 18 mjeseci koliko je projekt trajao. 

‘Odradili smo sve ono što je projekt od nas zahtijevao: formirali smo nacionalnu kvalifikacijsku platformu koja okuplja 64 predstavnika iz 51 organizacije iz različitih sektora te izradili smjernice za dostizanje ciljeva 20-20-20. Da bismo sve to uspjeli, povezali smo se s mnogobrojnim institucijama (državnim tijelima i agencijama, strukovnim udruženjima, sindikatima i komorama koje okupljaju različite profile građevinskih zanimanja u obrtništvu, građevinskoj industriji i energetici, strukovnim građevinskim i tehničkim školama, lokalnim i regionalnim samoupravama te energetskim agencijama, financijskim ustanovama, upraviteljima zgrada i udrugama stanara te pojedinačnim tvrtkama aktivnim u području energetske učinkovitosti) i održali brojne zajedničke sastanke. Također, proveli smo nekoliko anketa i prikupili brojne korisne informacije. Isto tako, izdali smo dvije publikacije i info letke, oformili web stranicu, te izlagali na brojnim skupovima’, ispričala je prof.dr.sc. Ivana Banjad Pečur, koordinatorica projekta CROSKILLS s Građevinskog fakulteta. 

Nezavidni rezultati

Rezultati anketa koje su provedene u sklopu ovog projekta u hrvatskim strukovnim građevinskim i tehničkim školama te među radnicima i obrtnicima koji izvode građevinske radove pokazali su nezavidne rezultate: vještine neophodne za kvalitetnu izvedbu niskoenergetskih zgrada vrlo su rijetke među građevinskim radnicima, a tek nekoliko škola posvećuje pažnju energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije! 

Samo 7 posto obrtnika u Hrvatskoj bavi se primjenom energetski učinkovitih tehnologija. Čak 40 posto radnika u graditeljstvu nema nikakve kvalifikacije za posao. Mnogo je zaposlenih u ovom sektoru koji nemaju završenu čak niti osnovnu školu! 

'Ispada da svi oni koji nisu završili školu rade u građevini', kazala je Banjad Pečur te dodala:

'Građevinskim poslovima bavi se 40 posto radnika koji su stariji od 50, odnosno 55 godina. To su generacije koje je teško motivirati za usavršavanje, a u građevinskim školama nedostaje mladih koji izučavaju potrebna znanja. Stoga se stariji radnici nakon odlaska u mirovinu zamijenjuju nekvalificiranim. Treba zainteresirati mlade za graditeljska zanimanja'. 

Potrebno je 37600 radnika u stambenom sektoru za postizanje ciljeva 20-20-20  

Temeljeno na cjelovitoj analizi nacionalne situacije (Analiza stanja radnika u  zgradarstvu u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj, veljača 2013.), napravljene su Nacionalne smjernice za kontinuiranu izobrazbu građevinskih radnika u okviru energetske učinkovitosti, koje je prihvatilo više od 20 relevantnih  institucija. 

Smjernice  uzimaju  u  obzir  očekivani  doprinos  građevinskog  sektora  nacionalnim ciljevima  2020.  i  zahtjevima  za  zgrade  gotovo  nulte  energije  kroz  strateško  planiranje  sustava edukacije i usavršavanja građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije  te  kroz  procjenu  tržišta  takve  radne  snage,  što  može  dugoročno  unaprijediti  energetska svojstva zgrada u Republici Hrvatskoj. 

Prema procjenama potrebno je 37600 radnika u stambenom sektoru u tri područja (obnova zgrada, instalacija sustava na biomasu i sunčevih toplinskih sustava te sustava koji koriste energiju vjetra): 

- izolacija zidova: 9400 radnika

- izolacija/zamjena krova: 5700 radnika 

- zamjena stolarije: 6500 radnika

- upotreba biomase: 9000 radnika 

- sunčeva energija: 4800 radnika

- vjetroenergija: 2200 radnika. 

BUILD UP SKILLS PILLAR II

Prof.dr.sc. Ivana Banjad Pečur rekla je i da se Građevinski fakultet zajedno s pet novih partnera prijavio na nastavak ovog projekta - BUILD UP SKILLS PILLAR II, jer je potrebno napraviti sheme kvalifikacija za pojedina zanimanja, trening trenera i kvalifikacijsku shemu na temelju Nacionalnih smjernica te provesti pilot obuku samih radnika.

'Dio mjera se ne može financirati iz projekta CROSKILLS II pa je potrebno naći i druge izvore financiranja', napomenula je Banjad Pečur.  

Materijali