Ulaz za korisnike

Uspješno težište na solarnoj tehnologiji i tehnologiji stakla

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

GPD Kina 2009.- Dani stakla (GPD), održani po 7. put u Kini, uspješno su bili organizirani zajedno s China Glass 11. i 12. svibnja 2009. Bilo nam je zadovoljstvo vidjeti jak odaziv za našu glavnu temu „Obnovljiva energija i tehnologija stakla“, a posebice interes za solarnu tehnologiju i tehnologiju stakla kojima smo se posebno posvetili, kaže Jorma Vitkala, predsjednik GPD organizacijskog odbora. Nastavit ćemo s promicanjem razmjene informacija između stručnjaka za solarnu energiju i staklo na 11. GPD-u koji će se održati u finskoj Tamperi u lipnju 2009. Snažan rastući potencijal solarne primjene poticaj je koji industrija jako treba budući da se on doista tiče potrebe za ekološkom proizvodnjom energije u današnjem svijetu. GPD Kina ponudio je oko 30 tehničkih prezentacija unutar dva dana. Konferencije su privukle oko 300 sudionika iz 19 zemalja, što je daleko nadmašilo očekivanja organizatora.

Ekološka strana stakla Najpopularnije predavanje bilo je ono o solarnoj tehnologiji i tehnologiji stakla što jasno pokazuje interes i poslovni potencijal tog sektora, kaže Brown Onduso, koordinator GPD konferencije u Kini. GPD organizatori su uvjereni da stručnjaci za solarnu energiju u staklo puno toga mogu međusobno podijeliti u tom brzorastućem segmentu na tržištu primjene stakla. Svašta mogu naučiti jedni od drugih, a dijele i zajednički interes za stvaranjem prilika koje proizlaze iz naglog porasta solarnih primjena. GPD organizacijski tim ima jaku podršku svoga suorganizatora CBMA-a i suradnika China Glass-a. Planovi za GPD konferenciju u Kini 2010. već su u izradi. Glavna tema razrađuje se u okvirima ekološke svijesti sa staklom (Going Green with Glass) kako bi se naglasio potencijal stakla kao ključnog elementa u energetski učinkovitim građevinskim rješenjima, kaže Brown Onduso. Stoga će staklo biti u skladu s aktualnom popularnom temom vezanom uz projektiranje ekološki prihvatljivih zgrada i procesa kako bi se naglasila potreba za povećanom ekološkom svijesti.

Posebna poruka za industriju stakla Raimo Nieminen, VP Solar Technology, Glaston North America, Inc. imao je posebnu poruku za proizvođače i prerađivače stakla u svojoj prezentaciji o tržištu solarnog stakla i izazovima koje ono nosi sa sobom. Ponovno pobuđeni interes za solarna rješenja i porast primjene fotonaponskih uređaja sadrži nekoliko poruka za proizvođače i prerađivače stakla, primjećuje Raimo Nieminen. Aktualnih 1% udjela u proizvodnji stakla koji se tiče primjene solarne energije porast će na 5% unutar pet godina, peterostruki porast, kaže Nieminen. Za proizvođače stakla to će označiti promjenu u potražnji za čišćim staklom s boljim osobinama za transmisiju svjetla i boljim iskorištavanjem energije u solarnim rješenjima. Za prerađivače stakla od solarnih elemenata to znači i značajno povećane zahtjeve za kvalitetom te precizno usklađivanje proizvodnih procesa. Više klasificiranje strojeva je neizbježno, a strukturalna promjena u prerađivačkoj industriji uslijedit će u korist onih koji prakticiraju najmodernije procese s optimalnom proizvodnom učinkovitosti. Do strukturalnih će promjena doći i u proizvodnji solaarnih elemenata. U brzorastućem polju fotonaponskih elemenata Kina se već ističe kao vodeći proizvođač, kaže Nieminen. Staklo samo po sebi idealan je materijal za solarne elemente jer je kao materijal dugovječno i stabilno. Stoga se taj potencijal jako osjeti u brzom porastu tržišta solarnih primjena. Za sve igrače vrijede ista pravila – primjena, bolja kvaliteta, bolja obrada i bolja suradnja. Dobra je vijest ta da smo svi u istoj situaciji i spremni podijeliti zajednički razvoj.

Za dodatne informacije kontaktirajte GPD China Cordinator Brown Onduso tel +358 10 500 6246, mob. +358 40 773 9313 e-mail: brown.onduso@glassfiles.com www.gpd.fi

Materijali