Ulaz za korisnike

Uspješno umanjivanje rizika izgradnje industrijskih nekretnina

|
Uspješno umanjivanje rizika izgradnje industrijskih nekretnina
 
Uspješno umanjivanje rizika izgradnje industrijskih nekretnina
Zagreb, 23. srpnja 2008. - Mnoge zapadne tvrtke koje nastoje ući na nova tržišta tranzicijskih zemalja središnje i istočne Europe, Rusije i ostalih zemalja Zajednice Neovisnih Država (ZND), istodobno su iznimno oprezne i svjesne potencijalnih rizika povezanih s procesom izgradnje industrijskih nekretnina na spomenutim područjima. Djelatnici tvrtke Immo Industry Group (IIG), europskog lidera u industrijskim nekretninama «po mjeri», idealna su pomoć u ostvarivanju ovakvih poslovnih interesa na tržištima tranzicijskih zemalja, budući da pri realizaciji i planiranju takvih projekata do izražaja dolazi njihova stručnost i tijesna suradnja s lokalnim partnerima na spomenutim tržištima.

Zapadne tvrtke često brine kvaliteta kad je riječ o izgradnji novih industrijskih nekretnina na tržištima tranzicijskih zemalja. U IIG-u ovaj problem rješavaju dosljedno primjenjujući međunarodno prihvaćene standarde izgradnje, bez obzira na lokaciju izabranu za izgradnju novoga objekta. IIG-ovi inženjeri, čija je stručnost neupitna, a poslovima upravljaju iz sjedišta tvrtke u Aalstu, dio su svakog projektnog tima te nadziru primjenu svih građevinskih standarda.

Drugi problem, koji obično muči uprave zapadnih tvrtki, čiji je cilj 'ući' na nova tržišta, nesigurnost je oko pravnih pitanja vezanih uz nekretnine. Nedosljednosti u ruskoj privatizaciji, primjerice, strancima iznimno otežavaju realnu procjenu o tomu hoće li njihov vlasnički status biti pravno održiv na sudu. Ovakve potencijalne rizike u IIG-u rješavaju tijesno surađujući s jakim i pouzdanim lokalnim partnerima zaduženima za nekretnine, koji zahvaljujući dobrom poznavanju poslovne prakse i regionalnih zakona, uspješno rješavaju takve probleme. Lokalni IIG-ovi partneri sudjeluju u rješavanju svih tehničkih pitanja te provjera i ishođenja raznih dozvola i dokumenata potrebnih za izgradnju potencijalne industrijske građevine.

Zapadne tvrtke, očekivano, priličnu pozornost polažu na vremensko razdoblje potrebno za izgradnju nekretnine. U nekim zemljama na novim tržištima, zakonske odredbe, zapadnim tvrtkama često nameću vremenske rokove za implementaciju projekta. Ovaj problem u IIG-u rješavaju zahvaljujući strategiji već postojećih industrijskih parkova. Naime, u suradnji s lokalnim partnerima, IIG je razvio mrežu koju čini osamnaest strateški lociranih industrijskih parkova koji se nalaze u središnjoj i istočnoj Europi, Rusiji i ostalim zemljama članicama ZND-a. Zahvaljujući takvoj strategiji IIG-ovi stručnjaci uspijevaju riješiti predmete vezane za vlasnička pitanja kada se radi o određenoj parceli te znatno skratiti vrijeme realizacije cjelokupnog projekta.

Zapadnjake mori još jedna briga – na koji se način nositi s potencijalnim financijskim rizicima što ih nosi izgradnja nekretnine na novome tržištu. Ovaj problem u IIG-u rješavaju ponudom 'off-balance' financijskog rješenja, što znači da IIG-ovi stručnjaci pomažu klijentu da svoje resurse usredotoči na svoju temeljnu djelatnost.

IIG-ov pristup uvijek uključuje rješenja izrađena «po mjeri» klijenta. Upravo takav, iznimno odgovoran i kvalitetan pristup poslu, privukao je klijente poput Volkswagena, BMW-a, Lenova, L'Oreala, ArcelorMittala, Gefca, Visteona, GE Appliances i Magne, bez obzira na zemlju u kojoj je izgradnja industrijske nekretnine bila predviđena. IIG-ovi inženjeri svoje bogato iskustvo uvijek prilagođavaju potrebama klijenata poboljšavajući njihove logističke i industrijske procese, što klijentima omogućuje znatna smanjenja troškova kada je riječ o početnom ulaganju, ali i ostalim operativnim troškovima. Usto, IIG-ova uprava potpisala je ugovor o zajedničkom ulaganju s jakim i vjerodostojnim korporativnim partnerima, poznatima po stručnosti i drugim poslovnim uspjesima unutar regije. IIGov korporativni partner u Rusiji i ostalim zemljama članicama Zajednice Neovisnih Država je tvrtka Rostik Group, grupa za nekretnine koja posjeduje lanac restorana, bavi se turizmom, nekretninama i dioničar je tvrtke IIG, a časopis Forbes uvrstio ju je među stotinu najuspješnijih ruskih kompanija. U Slovačkoj, Ukrajini i Turskoj, uprava IIG-a potpisala je ugovor o zajedničkom ulaganju s tvrtkama J&T Real Estate, potom tvrtkom Aladdin Group te Toros Capital Partners.

«Kombinirajući bogato međunarodno iskustvo i stručnost s jakim lokalnim predstavništvima tvrtke, IIG se učinkovito nosi sa svim potencijalnim rizicima povezanim s izgradnjom novih nekretnina za svoje klijente na novim tržištima tranzicijskih zemalja», izjavio je izvršni direktor IIG-a Filip Schelfhout. «Naši klijenti kojima smo osigurali izgradnju industrijskih nekratnina na području zemalja ZND-a - poput primjerice finske tvrtke Nokian Tyres koja je dobila građevinu na području Ukrajine - cijene činjenicu da im omogućujemo fokusiranje na njihovu temeljnu poslovnu djelatnost, istodobno smanjujući troškove njihove tvrtke i poboljšavajući proizvodni učinak. Upravo radimo na sličnim rješenjima za više zapadnih tvrtki koje ne žele propustiti dobru priliku koja im se pruža, a rizike su odlučili prepustiti stručnjacima – što dodatno obogaćuje IIG-ovu dobru profesionalnu reputaciju i reference od stotinu uspješno završenih i predanih projekata ili onih čiji je proces izgradnje u tijeku.»

Osnovni podaci o IIG-u:

Immo Industry Group (IIG) europski je lider u pametnim industrijskim nekretninama ”po mjeri”, bilo da je riječ o samostalnim građevinama ili projektima unutar industrijskih parkova. Primjenom svojih opsežnih ekspertiza na području logističkih i industrijskih procesa, s obzirom na specifične zahtjeve klijenata, IIG razvija troškovno optimalna rješenja nudeći pritom i različite mogućnosti financiranja, reducirajući tako početne investicijske i operativne troškove. IIG u potpunosti kontrolira sve aspekte svojih projekata putem svojega snažnog inženjerskoga tima s bogatim iskustvom te putem svojih tvrtki-kćeri: vlastitih konzultanata za industrijske procese i logistiku u sklopu tvrtke kćeri Immo Industry Logistics and Process Solutions (IILPS), građevinsku fazu putem Immo Industry Contracting (IIC) te podršku u gospodarenju građevinom tijekom njenog operativnoga životnog vijeka putem Immo Industry Facility and Property Management (IIFPM). IIG predstavlja pokrivenost parkova bez premca s osamnaest industrijskih parkova u srednjoj i istočnoj Europi i Rusiji u raznim fazama razvoja. Kombiniranjem svojega širokog međunarodnoga iskustva uz know-how svojeg dvadesetjednog lokalnog ureda u osamnaest zemalja, IIG uspijeva implementirati najviše međunarodne standarde u najkraćemu mogućem roku. U Rusiji IIG djeluje putem mješovitog poduzeća s Rostik Groupom (ImmoRosIndustry), odnosno u Slovačkoj putem mješovitog poduzeća J&T Real Estate Group. Popis realiziranih IIG-ovih samostalnih građevina i projekata industrijskih parkova za vodeće logističke, trgovačke i industrijske tvrtke pravi je dokaz IIG-ove vrhunske stručnosti.

Dodatne informacije:

STIJN DE PRETER, Press Manager

IMMO INDUSTRY GROUP

Industrielaan 27 – 9320 Aalst – Belgium tel.: +32 (0)53 76 78 50; fax: +32 (0)53 76 78 51 gsm: +32 (0)476 60 25 98

e-mail: stijn.depreter@iig.org; www.iig.org

MARIN ILEJ, Consultant

Pleon Dialog, Šoštarićeva 10, 10 000 Zagreb tel: 01 4557 221; fax: 01 4557 223 gsm: 091 2257 054 e- mail: marin.ilej@pleon-dialog.hr

IVANA BAKLIŽA, Account Assistant

Pleon Dialog, Šoštarićeva 10, 10 000 Zagreb tel: 01 4557 221; fax: 01 4557 223 gsm: 091 2257 053 e- mail: ivana.bakliza@pleon-dialog.hr

Materijali