Ulaz za korisnike

Ušteda energije - suvremni sustavi za odvodnju izlaznih plinova

|
Ušteda energije - suvremni sustavi za odvodnju izlaznih plinova
 
Ušteda energije - suvremni sustavi za odvodnju izlaznih plinova
Kako bismo uštedjeli na potrošnji energije tijekom grijanja potrebno je optimalno uskladiti rad sustava za zagrijavanje s odvodnim sustavom izlaznih plinova.

Danas postoje posebne izvedbe kanala-dimnjaka za izlazne plinove koji izvanredno zaokružuju energetsku bilancu realnih potreba za toplinskom energijom s jedne strane kao i niskih zahtjeva za potrošnjom s druge strane. Ovakvi sustavi iskorištavaju već postojeću toplinu i to na sljedećem principu: svakoj je peći - svejedno bila ona na plin, loživo ulje ili koje drugo gorivo - potreban zrak kod sagorijevanja goriva. Ovaj se zrak posebnim kanalom kroz dimnjak dovodi do plamenika peći. Izlazni plinovi, koji izlaze iz peći u suprotnom pravcu prema gore, vrlo su vrući kao što već znamo.Dovodimo li svježi zrak do plamenika kroz kanal u dimnjaku kroz koji izlaze sagorjeli plinovi, zagrijat ćemo unaprijed ulazni zrak prije nego što stigne do plamenika i olakšati zapaljenje i sagorijevanje. Već smo ovdje uštedjelli određeni dio energije.

Kanali koji dovode svježi zrak do plamenika u nekim suvremenim sustavima izrađeni su od keramike i imaju profiliranu strukturu. Na ovaj način povećava se površina zagrijavanja kanala kroz koji se dovodi svježi zrak, a to znači da ušteda energije još više raste.Vlasnik ovakvih tehničkih rješenja u potpunosti je neovisan u pogledu načina zagrijavanja. On u svakom trenutku s upotrebe fosilnih goriva može prijeći na regenerativne izvore energije kao što je recimo posebna drvena smjesa.

Na ovaj način vlasnik nije ovisan o samo jednom pogonskom gorivu i jamči sebi siguran pogled u budućnost.

Suvremena rješenja uključuju u svojoj kompletnoj ponudi i dodatne elemente koje je moguće priključiti na kamin ili kaljevu peć.Odricanje na ovakvu mogućnost zančilo bi ujedno i ograničavanje velikog dijela vlastitog komfora.

Ugradnja kamina ili kaljeve peći upravo je idelano rješešnje za zagrijavanje prostorija tijekom "prijelaznog razdoblja" kao što je vrijeme prije zime ili u početku proljeća - tada grijanje uopće nije potrebno uključivati jer se u cijelosti možemo osloniti na ovakva rješenja.

Ušteda energije u kombinaciji s ekonomičnim i optimalčnim zagrijavanjem postajat će sve važnija s dolaskom vremena u kojem će vrtoglavo rasti cijene plina i loživog ulja. U nekim zemljama Europske Unije već su 2002 g. pooštrene mjere i odredbe koje reguliraju zahtjeve koji se tiču potrošnje energije i ugradnje toplinske zaštite.

Sustavi i oprema koji služe za kontrolirano prozračivanje prostora skupa sa sustavima i opremom za iskorištavanje izlazne topline već su postali vrijedeći standard u novogradnji u mnogim zemljama EU.

Materijali