Ulaz za korisnike

Uštede energenata

|
Uštede energenata
 
Uštede energenata
Preko 80% energije u kućanstvima troši se za potrebe zagrijavanja i hlađenja prostora te dobivanje potrošne tople vode. S tako velikim udjelom u ukupnoj potrošnji energenata radi se o dijelu potrošnje gdje se mogu ostvariti značajne uštede

Ukoliko je temperatura prostora 16°C, a želite je povećati na 20°C, postavljanje termostata na 25°C neće brže zagrijati vaš prostor, ali će zato potrošnja energije biti znatno veća! U tom slučaju zatražite pomoć od stručne osobe, kako bi kapaciteti vašeg kotla i radijatora odgovarali potrebama vaše kuće. Ako imate kotao koji je 50% većeg kapaciteta od potrebnog, troškovi za grijanje se mogu povećati i za 15%. Predimenzionirani kotlovi troše više energije, stvaraju veće troškove, više zagađuju okoliš i pružaju lošiji toplinski ugođaj u prostoru.

Ugradnja termostatskih ventila

Ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima možete uštedjeti i do 20% energije za grijanje i stati na kraj neracionalnom rasipanju toplinske energije. Moderni sustavi grijanja mogu biti upravljani iz boravišnog prostora putem sobnog termostata kojim se namješta dnevna temperatura prostorije. Pomoću temperaturnog osjetnika regulacija pokušava izjednačiti sobnu temperaturu sa željenom temperaturom. Kod takvih sustava radijatorski ventili ne smiju biti neispravni ili zatvoreni jer u tom slučaju neće dobiti dovoljnu količinu ogrjevne energije. Budući da regulacija u tom slučaju pokušava postići željenu temperaturu nepotrebno se troši energija na zagrijavanje vode i pokretanje cirkulacione crpke. Termostati ne smiju biti postavljeni u blizini izvora topline kao što su peći, radijatori, štednjaci i sl., ali ni pokraj prozora ili vrata, jer će to onemogućiti njihovo ispravno djelovanje.

Kotlovi

Kondenzacijski bojler troši 10-15% manje goriva od standardnog novog kotla, te do 25% manje od kotla starijeg od 20 godina. U periodu od 2002. do 2006. godine cijene lož ulja su se udvostručile. Koristite plin kao energent jer su troškovi za grijanje i do 45% manji u odnosu na troškove grijanja s lož uljem. Plin ima znatno manje emisije CO2, emisije NOX su zanemarive, a emisije SO2 ne postoje. Stoga je ekološki prihvatljiviji.

Dizalice topline

Ukoliko nam je električna energija jedini dostupni energent za grijanje prostora, ugradite dizalicu topline ( klima uređaj koji hladi i grije ). Dizalica topline troši 2-4 puta manje električne energije u odnosu na električne radijatore ili peći. Uređaji niže kvalitete ne mogu zagrijati prostor na željenu temperature kada je vanjska temperatura ispod nule, stoga treba odabrati dizalicu topline s inverterom.

Potrošnja lož ulja ili plina za zagrijavanje kuće u ovisnosti o toplinskoj izolaciji kuće i ispravnosti instalacije grijanja može se kretati u rasponu od 7 do 44 litara/m2 lož ulja ili od 7 do 45 m3/m2 plina.

Jeste li provjerili koliko vaša kuća troši?

Ukoliko bilježite potrošnju lož ulja ili plina i uspoređujete je s potrošnjom kroz različite mjesece i godine, te potrošnjom susjednih kuća, na vrijeme možete uočiti prekomjernu potrošnju, nepravilnosti u radu i tražiti načine da smanjite vaše troškove.

Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje, što bi za kuću od 200 m2 iznosilo i do 1500 kn. Preporučene temperature u prostoru u zimskom periodu su: prostorije za boravak: 20-21°C, kupaonica: 24 °C, hodnici, predvorja: 15 °C, spavaće sobe: 18 °C.

Održavanje površine radijatora slobodnom

Radijatori moraju imati mogućnost slobodne predaje energije okolnom prostoru. Zbog toga ni u kom slučaju ne bi smjeli biti zaklonjeni od namještaja ili slično. Također dodatno izoliranje zidne površine iza radijatora u ovo slučaju je vrlo kvalitetno rješenje.

Izolacija cjevovoda tople vode u negrijanim prostorijama

Izolirajte kotao, spremnike topline i cijevi tople vode koje prolaze kroz negrijane prostore. Izolacijom možete smanjiti toplinske gubitke i do 70%.

Prozorske rolete. Prozorske rolete trebalo bi preko noći obavezno spuštati kako bi kroz prozore imali što manje gubitke. Svakako se isplati kutije za rolete dodatno izolirati. Jedan veliki dio uštede postiže se zamjenom stare stolarije za novu kvalitetniju sa jako malim stupnjem provodljivosti

Pravilno održavanje radijatore

Jednom ili dva puta tijekom sezone grijanja ispustite nakupljeni zrak iz radijatora. Također, provjerite da radijatori nisu zaklonjeni namještajem. Omogućite sunčevoj svjetlosti da uđe u vaš prostor i na taj ga način dodatno zagrije. Ugradite solarne kolektore za zagrijavanje potrošne tople vode. Godišnje možete smanjiti troškove za gorivo i do 50%.

www.masmedia.hr

Materijali