Ulaz za korisnike

Uštedite odabirom višenamjenskog namještaja

Uštedite odabirom višenamjenskog namještaja
 
Uštedite odabirom višenamjenskog namještaja
Uštedite odabirom višenamjenskog namještaja

Moderne koncepcije stanovanja prate transformacije društva i nameću polifunkcionalnost kao odgovor na sve potrebe suvremenog življenja, u kome se zbog viška obaveza i manjka vremena često preklapaju funkcije pojedinih grupa stambenog prostora.

Mnogi su razlozi za prihvaćanje višenamjenskog namještaja, koji omogućava izrazitu funkcionalnost i maksimalnu iskoristivost svakog stambenog kvadrata. Ovakva su rješenja osobito praktična u slučajevima stambenih prostora koji nisu proporcionalni broju članova obitelji, stanova za iznajmljivanje u kojima se redovito izmjenjuju stanari s različitim potrebama, ali i u svim ostalim slučajevima kada se želi dobiti maksimalan omjer uloženog i dobivenog kroz iskoristivost prostora.

Polifunkcionalnost je stil života koga rado prihvaćaju svi oni koje prati užurbani tempo, posvećenost različitim aktivnostima, a u domu žele maksimalan komoditet i puno sadržaja u okviru zadane kvadrature. Razlozi mogu biti popraćeni i financijskim faktorom, jer će višenamjenski prostor namještajem nadoknaditi nedostatak određene zone ili grupe te će se unutar postojećeg stambenog prostora zadovoljiti potrebe za svim željenim sadržajima.

Namještaj, koji će svojom transformacijom ili samim dizajnom omogućiti zadovoljavanje različitih potreba, može biti sastavni dio bilo koje prostorije. Prije svega je potrebno definirati željene sadržaje i analizirati prostorne mogućnosti kako bi se odredile najbolje pozicije za višenamjenski namještaj i njegovu iskoristivost. Prostorna analiza se odnosi na položaj vrata i prozora, izvor prirodnog svjetla, poziciju grijaćih tijela te položaj instalacijskih priključaka.

Praktična i polifunkcionalna rješenja u dnevnom boravku se postižu omogućavanjem njegove transformacije u radnu, hobi ili spavaću zonu. Odabir grupe za sjedenje uvelike će omogućiti ovakve izmjene prostora. Garniture i fotelje, koje se izvlačenjem, u željenom trenutku pretvaraju u udoban krevet, ležaljku za popodnevno opuštanje ili načinom postave i slaganjem elemenata omogućavaju kreiranje većeg ili manjeg broja sjedećih mjesta, odličan su odabir.

Potrebu za dodatnim ležajem, koji najčešće nije u stalnoj upotrebi, jednostavno ćete riješiti krevetima koji se s lakoćom sklapaju pod kutem od 90 stupnjeva uz zid te tako postaju nevidljivi i ne zauzimaju dragocjeni prostor. Sklapanjem kreveta, stvara se slobodna vertikalna ploha, koja može biti izrazito dekorativna u prostoru, a u tlocrtu se oslobađa pozicija za smeštaj drugog potrebnog namještaja.

Ostali elementi dnevnog boravka svojim dizajnom mogu uspješno nadograditi priču o polifunkcionalnosti. Primjenom fotelja ili garnitura za sjedenje, koje sa svoje stražnje ili bočne strane imaju ugrađene police za knjige ili druge predmete, nadomjestit će potrebu za dodatnom policom u prostoru. Ukrasne komode, modernih i atraktivnih oblika, mogu biti izvedene na način da svojim konzolnim dijelom posluže kao dodatna ploha, koja se koristiti za rad na računalu ili druge aktivnosti.

Kuhinjski je prostor vrlo prilagodljiv ispunjavanju različitih potreba. Oblikovanjem kuhinjskih elemenata na način koji omogućava integraciju s dnevnim boravkom, možete stvoriti dodatne police kao sastavni dio pulta koji dijeli ove prostore, oblikovati komodu, koja je zapravo monolitni kuhinjski element s integriranom pećnicom ili u nastavku radne plohe postaviti nižu policu, koja će biti postolje za tv uređaj vidljiv iz dnevnog boravka. Na ovaj se način postiže kvalitetno prožimanje i nadopunjavanje funkcija ovih prostora.

Polifunkcionalnost je izrazita potreba u dječjim sobama, zbog različitih aktivnosti – spavanje, učenje, igra, koje se u njima odvijaju. Postavljanjem raznobojnih nepravilnih polica na zidove, osigurat ćete prostor za smještaj knjiga i igračaka, ali i dati izrazito dinamičan, dekorativan ugođaj cijelom prostoru. Primjenom sklopivih kreveta ili onih na izvlačenje, povećava se tlocrtna površina u dijelu dana kada je potrebno osigurati veći prostor za igru djece.

Ograničene prostorne mogućnosti, povećan broj funkcionalnih zahtjeva te kreativnost pri dizajniranju namještaja, stvaraju genijalna rješenja u kojima je u «manjem» moguće stvoriti «više»!

www.interijerNET.hr

Materijali