Ulaz za korisnike

Uzlazna putanja gospodarstva

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - »Gospodarske aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu ove godine bilježe pozitivne tendencije«, kazao je predsjednik HGK Nadan Vidošević na Skupštini Hrvatske gopodarske komore.

Dodao je da ono što i nadalje ograničava brži rast, a u konačnici i razvoj, je rastući vanjskotrgovinski robni deficit i inozemni dug što će rezultirati i povećanjem deficita tekućeg računa platne bilance. Nephodno je dakle, usmjeriti se na povećanje izvoza uz pretpostavku povećanja produktivnosti i zaposlenosti. Prema Vidoševićevim riječima, Slovenija je dva i pol puta povećala industrijsku proizvodnju, dok je Hrvatska dosegla 70 posto proizvodnje od prije 15-ak godina. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković kazao je da zajednički napori hrvatskih pregovarača u tvrdim pregovorima s EU-om mogu uroditi plodom. »To znači da ostaje hrvatski izvoz tune u vrijednosti 100 milijuna dolara«, kazao je ministar Čobanković. Realan rast BDP-a u prvih je šest mjeseci ove godine iznosio 4,8 posto, koliko iznosi i prosječan rast u prethodnih pet godina. Analiza BDP-a pokazuje da je rast u posljednje dvije godine, kao i u prvoj polovici ove, ostvaren na temelju rasta investicija i izvoza, a da doprinos potrošnje polako slabi. Direktorica Centra za makroekonomske analize Jasna Belošević-Matić kazala je da od početka godine do kraja rujna ino-dug povećan za 1,5 milijardi eura.

Pritom je dug države smanjen za blizu 400 milijuna eura, dug banaka za oko 73 milijuna eura, ali je istodobno dug ostalih sektora (poduzeća) povećan za 1,6 milijardi eura, a izravna ulaganja za 407 milijuna eura. U prvih devet mjeseci nastavljeni su pozitivni trendovi u punjenju državnog proračuna, jer su prihodi u odnosu na isto razdoblje lani porasli za 13,1 posto, a rashodi za 7,8 posto. Gordan Družić iz HAZU-a predstavio je poslovna očekivanja za 2007. godinu, gdje su bolja očekivanja na makro, nego na mikrorazini. Na makrorazini, kako je kazao, ne treba očekivati gotovo nikakve promjene, osim možda manjih u fiskalnom sustavu, što znači nastavak dosadašnje makroekonomske politike koja se uporno provodi već 13 godina. Žarko Primorac upozorio je da je industrija kralježnica modernog gospodarstva, a da zabrinjava slab izvozni potencijal domaćih poduzeća, veliki trgovinski deficit te nedovoljna pripremljenost poduzeća za EU tržište. Na skupštini je prihvaćen plan rada HGK i financijskog poslovanja za 2007. Marinko Petković Izvor: www.Vjesnik.hr

Materijali