Ulaz za korisnike

Vijesti iz drvnog sektora

|
Foto: Rubner Rubner AG
 
Foto: Rubner Rubner AG
ProHolz: Od 800 mil. m3 prirasta sječe se 480 mil.m3. Koristimo više drvo

U Europi se odgovorno gospodari šumama i stalno se povećavaju drvne zalihe, sažetak je stava vodeće europske organizacije za promociju uporabe drva. Od ukupnog europskog prirasta šuma koji iznosi oko 800 mil. m3, posiječe se tek 480 mil. m3, izjavio je Hans Offner, predsjednik austrijskog ProHolza, dodavši da se svakim danom povećavaju znanja i spoznaje o mogućnostima uporabe drva. Sveučilište u Vancouveru je istraživanjem došlo do podataka da se mogu od drva graditi neboderi visine do 33 kata i Europa mora koristiti čim više svoga drva u graditeljstvu, dodaje Offner. U Austriji je na snazi zakon iz 1852. godine koji regulira gradnju drvom i potrebno je nastaviti s odgovornim gospodarenjem europskim šumskim bogatstvom.

Konzultacije Ministra Jakovine i Hrvatskog drvnog klastera; Unaprijediti listu finalnih proizvoda

Održao se radni sastanak predsjednika Hrvatskog drvnog klastera Darka Prodana s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem. Teme su uključivale stanje u drvoprerađivačkom sektoru i sirovinsku problematiku, odnosno analizu postojećih prodajnih modela. Zalažemo se za unaprjeđenje liste finalnih proizvoda i ispravljanje nelogičnosti koje na njoj postoje, istaknuo je Prodan. U prvom planu moraju biti one tvrtke koje izrađuju proizvode visoke dodatne vrijednosti i koje djeluju na područjima s otežanim uvjetima poslovanja, a prerada drva je uglavnom i smještena u ruralnim krajevima. Zalažemo se za bolje vrednovanje ostvarenih ulaganja, a tvrtke koje djeluju u sektoru trebaju biti u prednosti pred greenfield investitorima ili barem biti u istom položaju. Mi ćemo uputiti službeni prijedlog Ministarstvu i beskompromisno ćemo se zalagati za poboljšanje postojećih modela.

Susret srbijanskih i hrvatskih drvoprerađivača i šumara u Vinkovcima

U reprezentativnom objektu Hrvatskih šuma u Starim Kunjevcima održan je drugi susret drvoprerađivača i šumara Hrvatske i Srbije. Na ovom skupu u Vinkovcima sudjelovalo je preko 50 osoba iz različitih sektorskih tvrtki i institucija. Domaćin skupa bila je tvrtka Spačva d.d., čiji je predsjednik Uprave Dario Puljiz istaknuo kako slična druženja mogu biti poslovno vrlo korisna. Na skupu su sudjelovali predstavnici Srbija šuma, Vojvodina šuma, Privredne komore, Agencije za drvo te svih relevantnih sektorskih udruženja i tvrtki iz Srbije. S druge strane, ispred Ministarstva poljoprivrede RH sudjelovao je pomoćnik ministra Domagoj Križaj, kao i član uprave Hrvatskih šuma Ivan Ištok, predstavnici  Šumarskog fakulteta i vodeće drvoprerađivačke tvrtke. Cilj je nastaviti raniju tradiciju; naime, sličan se susret održao također u Vinkovcima 2006. godine i polučio je dobre reakcije prisutnih pa se stoga želi kroz ovogodišnje neformalno druženje izmijeniti informacije o tržišnim prilikama, intenziviranju međusobne suradnje, aktivnostima na trećim tržištima te o mogućnostima korištenja europskih sredstava za zajedničke inicijative, istaknuo je prof. dr. Darko Motik, tajnik HDK. Zadovoljni smo onime što smo ovdje čuli jer iznesena iskustva hrvatskih kolega su nam dobro došla u našim budućim prilagodbama, zaključio je izvršni direktor Srbija šuma Branislav Ilčić.
 
Bandić najavio gradnju dječjih vrtića od drva!

Manifestacija WOODDAYS uspješno je okončana u Zagrebu. Uspjela je mobilizirati stručne krugove, ali i gradske vlasti Zagreba. Gradonačelnik Milan Bandić je tom prilikom najavio veće korištenje drva u javnim poslovima grada, čime će se pomoći i domaćoj drvnoj industriji, umjesto da ona izvozi trupce u Italiju, slikovito je ilustrirao problem gradonačelnik. Drvo je naš identitet i ja ga obožavam, posebice slavonski hrast, a primjera i mogućnosti za pametnu uporabu drva ima napretek. Takvim pristupom promovirat ćemo kvalitetne proizvode te ćemo u prvi plan gurati ekološke i dobro dizajnirane proizvode od drva, što nam je isto važan cilj, zaključio je Bandić. Manifestaciji koja se službeno otvorila u pokretnom WOODBOXU na Trgu bana Jelačića, prisustvovali su i odgovorni iz pojedinih gradskih službi, nadležnih za izgradnju školskih i predškolskih objekata. Zaključeno je da postoji niz mogućnosti uporabe drva u urbanom okruženju grada Zagreba pa će se uskoro dogoditi konkretni sastanci između sektorskih udruga, zainteresiranih tvrtki i gradskih službi.
 
Pomaci u izvozu namještaja iz Europe! Italija najviše izvezla

Nakon višegodišnjih stagnacija tijekom 2014. godine označeno je novo razdoblje u izvoznim poslovima namještaja iz EU 28, a glavne zemlje izvoznici su Njemačka, Italija i Poljska. Proteklih nekoliko godina zbog velikih oscilacija na unutarnjem tržištu mnogi proizvođači drvenog namještaja pokušavali su otvoriti izvaneuropska tržišta. Od tržišta najveći rast bilježi Kina +17%, Sjeverna Amerika +15% i Afrika +11%. Najveći izvoz ostvarila je Italija, koja je prema neslužbenim podacima Eurostata u prošloj godini izvezla namještaja na bazi drva za 5,25 mlrd. EUR, odnosno oko + 4,0% rasta u odnosu na 2013. godinu. Poljska bilježi +12% sa izvozom od 4,14 mlrd. te Njemačka +2%. Raste izvoz iz Litve, Španjolske, Rumunjske i Portugala, dok su najveći gubitnici Francuska i Švedska. Kao stabilno tržište označena je Danska. U pogledu uvoza namještaja, najveći dobavljač je Vijetnam koji je u EU izvezao namještaja za 596 mil. EUR (+19%), slijedi Indonezija sa 7% rasta izvoza na EU tržište. Neke zemlje nastoje zaštititi domaću proizvodnju od uvoza pa je tako Axel Schramm, predsjednik njemačkog udruženja proizvođača namještaja, kritizirao marketinške postupke brojnih njemačkih prodajnih salona namještaja, koji jeftinim uvoznim namještajem nastoje povećati prodaju.
 
Svjetsko tržišta peleta poraslo za 8% u 2014. godini

Uslijed oporavka globalnog gospodarstva, potražnja za energijom raste pa je tako i potražnja za drvenim peletom kao novim ekološkim izvorom energije tijekom prošle godine bila i dalje u porastu. U 2013. godini brojne su tvrtke, posebice drvoprerađivači s istočne obale SAD-a, ali i iz Švedske, uložile znatna investicijska sredstva u izgradnju postrojenja za proizvodnju peleta. U modi su sve više i kogeneracijska postrojenja koja su namijenjena pretvaranju raznih oblika drvene biomase u električnu energiju, a pelet postaje pogodni energent za grijanje, u nekim slučajevima i za proizvodnju električne energije na održivi način. U 2013. godini proizvodnja peleta dosegnula je 23,6 mil. tona, što je označilo rast od +13%. Za 2014. godinu još nisu dostupne službene statistike, no kvartalni pokazatelji govore da se proizvodnja peleta prošle godine povećala za dodatnih 8%.

http://www.drvo-namjestaj.hr/

Materijali

  • TROŠKOVNIK_CALA_za_ponude.xls

    TROŠKOVNIK_CALA_za_ponude.xls