Ulaz za korisnike

Vijesti iz područja drvne industrije

|
Foto: Drvo i namještaj
 
Foto: Drvo i namještaj
Drvo i namještaj

Florian preuzeo DI Novoselec. Cilj im je postati najveći hrvatski prerađivač i finalist u hrastu

Danas je i službeno u Novoselcu izvršeno predstavljanje novog vlasnika, talijanske Florian Group koja je preuzela većinske udjele u tvrtki, a obitelj Svetina je navodno zadržala 25 posto vlasništva. «Florian zaokružuje svoj proizvodni potencijal u Hrvatskoj i naša nastojanja za dodatnom finalizacijom, razvojem novih ulagačkih projekata te zapošljavanjem najnovijom akvizicijom Novoselca postaju još veća realnost», ističe Viktor Horvatinović, član uprave grupacije Florian, dodajući da je već danas Florian najveći strani ulagač u sektoru. Nama stručni ljudi i njihovo znanje znače jako puno, više od strojeva i druge imovine, stoga ćemo zadržati dio upravljačkih struktura u tvrtki, rekao je Horvatinović. Drvna industrija Novoselec je u bivšoj državi bila jedan od većih i poznatijih drvoprerađivačkih kombinata široke proizvodne lepeze, kojom je nakon tranzicije i izvršene privatizacije upravljala obitelj Šime Svetine, čelnika drvoprerađivača u udruzi poslodavaca.Novoselec je specijalist za proizvodnju masivnog namještaja i parketa od slavonskog hrasta, a sektorski analitičari predviđaju daljnje promjene u vlasničkim strukturama hrvatskih drvoprerađivača.

Ministar Tolušić: Hrvatske šume trebaju biti odgovornije prema Gorskom Kotaru i Slavoniji!Odgovarajući u Saboru na pitanje zastupnice Majde Burić (HDZ), Tolušić je najavio raspisivanje natječaja za Upravu Hrvatskih šuma, budući da je postojeća podnijela ostavke i teče im otkazni rok od 3 mjeseca bez isplate bonusa. Ministar je danas u parlamentu komentirao moralnost svojih prethodnika, koji su uopće sklopili takve ugovore. Uprava HŠ je stimulirana na «ganjanje profita, što mogu razumjeti u jednom segmentu, ali ako taj profit ide nauštrb razvoja šuma, onda to definitivno nije dobro, pogotovo ako znamo da je veličina dobiti direktno vezana s bonusom koji treba dobiti Uprava Hrvatskih šuma», rekao je Tolušić, a prenosi HRT. Burić se također referirala na položaj Gorskog kotara,koji je u protekle dvije godine bio pogođen dvjema elementarnim nepogodama u šumama, ali i ukinućem brdsko-planinskog zakona čime je Goranima oduzeto 28 mil. KN. Burić je u Sabornici tijekom aktualnog sata pitala Ministra što u tim situacijama čine Hrvatske šume i kako gospodare javnim dobrom?Umjesto da je Uprava na čelu s gospodinom Pavelićem zaštitila goranske šume, oni dijele 1.100 otkaza kako bi povećali dobit i osigurali višemilijunske bonuse, zaključila je zastupnica Burić.


Izbori za Pašalićevog nasljednika u HGK 16.12.! Krenule prijave i kandidacijski postupak

Izvršni odbor Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK je na svojoj sjednici u prošli petak 18. 11. prihvatio ostavku predsjednika Udruženja dr. Ivića Pašalića iz osobnih razloga. Zaključeno je da će se izbori za novog predsjednika Udruženja provesti 16. 12. 2016. na plenarnoj sjednici Udruženja. Dio članica, koje su godinama vrlo aktivne u Udruženju nisu mogle odgovoriti hoće li se Pašalićev nasljednik zapravo birati na sjednici Izvršnog odbora, na sjednici Vijeća Udruženja ili na izvanrednoj skupštini Udruženja, budući da termin plenarna sjednica nije određen statutom HGK, odnosno poslovnikom o radu Udruženja. Iz Udruženja je odaslana obavijest članovima i županijskim grupacijama, kako je službeno započeo izborni procesa funkciju predsjednika Udruženja za razdoblje od 2016. do 2020. godine.Neslužbeno se već špekulira s imenima nekoliko ozbiljnih kandidata a dobro upućeni krugovi navode da će novi čelnik Udruženja po svoj prilici doći iz podsektora parketa, jer je taj dio finalne industrije jedan od međunarodno najkonkurentnijih, budući da je Hrvatska 4. svjetski proizvođač masivnog parketa. Prijave za sudjelovanje na izbornoj sjednici te prijedlog kandidata potrebno je dostaviti do četvrtka, 8. prosinca 2016. godine na e-mail: drvna-industrija@hgk.hr. U obavijesti se navodi da će se na predmetnoj sjednici provesti razrješenje dosadašnjeg i izbor novog predsjednika Udruženja, ali uz ostale točke dnevnog reda. Iz navedenog se može zaključiti da se radi tek o redovitoj i formalnoj aktivnosti udruženja, a ne o ključnoj odluci koja će utjecati na dinamiku rada i na smjer Udruženja, čije čelništvo je proteklih mjeseci intenzivno radilo na izradi sektorske strategije te na sklapanju sporazuma s Hrvatskim šumama za 2017. Dolaskom nove Vlade cjelokupni proces je zaustavljen a Uprava Hrvatskih šuma je podnijela ostavku, kao i predsjednik Udruženja.

Austrijanci dovode svoje tvrtke u Koprivnicu i Viroviticu. Panonski centar jedan od organizatora!

Austrijski ured za vanjsku trgovinu poziva sve zainteresirane predstavnike drvno-prerađivačke industrije, industrije namještaja, pilane, konzultante za EU-projekte, kao i sektorska udruženja, da sudjeluju na gospodarskom susretu na temu ˝Poslovne prilike za investicije u strojeve za industriju drva i namještaja kroz fondove EU˝, a koji će se održati 1. prosinca (četvrtak) u Koprivnici i Virovitici. Kao što sam naziv implicira, na skupu će biti predstavljene aktualne informacije o EU-fondovima i natječajima, pomoću kojih je moguće sufinancirati strojeve i tehnologije za preradu drva, a sudionici će na licu mjesta imati priliku uspostaviti kontakte s austrijskih proizvođačima. Susret će se održati u suradnji s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i novootvorenim Panonskim drvnim centrom kompetencija, ujedno sufinanciran sredstvima iz EU fondova, a koji će se ovom prilikom i organizirano posjetiti. Sudjelovanje se ne naplaćuje, uz obaveznu prijavu do 25.11.2016. Više informacija i program na zagreb@advantageaustria.org.

U Zagrebu skup o potkornjaku i upotrebi satelita. Održana radionica IPP-a šumarskog instituta

Radionica Izvještajno prognoznih poslova u šumarstvu, koju dvaput godišnje organizira Hrvatski šumarski institut, održala se jučer u prostorijama HKD Napredak na temu potkornjaka. Problematika smrekovog štetnika, koji nemilosrdno uništava goranske šume, posljednjih je mjeseci aktualan predmet javnih rasprava. Radionica je okupila predstavnike struke, a cilj je bio analizirati stanje na terenu, odnosno, dosadašnje štete od potkornjaka u Gorskom kotaru te mjere koje se poduzimaju. Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je nedavnu Naredbu o sprječavanju širenja i suzbijanja potkornjaka. Jedno od zapaženih izlaganja održao je dr. sc. Luka Kusumović koji je u svom nedavnom istraživanju osmerozubog smrekovog potkornjaka primijenio neke novitete u odnosu na dosadašnje načine tretiranja potkornjaka. Sa sličnim problemima bore se i susjedi Slovenci, gdje na mjestima pogođenim ledolomom, ove godine bilježe rekordno povećanje napada potkornjaka. Jedne od novijih metoda borbe, uključuju korištenje satelita i dronova za detektiranje potkornjaka, istaknuo je predstavnik Slovenskog šumarskog instituta. Unatoč zabrinjavajućim rezultatima, struka je odlučna izaći na kraj ovom nametniku, moglo se čuti na skupu.

U Gorski kotar dolaze stručnjaci Europske asocijacije planinskih područja. Radionica o kružnom gospodarstvu

Europska asocijacija planinskih područja EUROMONTANA organizira stručnu radionicu u Hrvatskoj na temu inovacija i kružnog gospodarstva u šumskom opskrbnom lancu. Skup će se održati 29.11. (utorak) u Skradu, a radionica se održava uz potporu hrvatskog euro-zastupnika Joze Radoša, te uz organizacijsku podršku Lokalne razvojne agencije PINS, ujedno i jedinog hrvatskog člana EUROMONTANE. Pod pojmom kružnog gospodarstva podrazumijeva se smanjenje količine otpada i recikliranje, a šumarstvo tome može doprinijeti razvojem novih i inovativnih proizvoda, procesa i načina upravljanja. Europska komisija je prošle godine predložila paket mjera za kružno gospodarstvo do 2030. godine, te je upravo cilj ove radionice približiti europske politike i benefite koji se mogu postići preko inovativnog i kružnog gospodarstva u šumskom opskrbnom lancu. Stručnjaci iz EU održat će niz zanimljivih predavanja, a radionica uključuje i razmjene projektnih ideja i primjera dobre prakse. Sudjelovanje je besplatno uz prijavu na pins@ri.t-com.hr

Prijedlog Klastera Ministarstvu financija na skupu Izvoznika: formalno ojačajte izvozne institucije!

Hrvatski izvoznici su jedna od rijetkih udruga ili institucija koja u svom nazivu sadržava riječ izvoz, jer nemamo specijaliziranih izvoznih agencija niti kontinuirane podrške akademske zajednice izvoznicima, što treba svim obnašateljima vlasti i donositeljima političkih odluka i kreatorima proračuna biti hitan alarm. U državi postoji samo deklarativna podrška izvozu, rekao je između ostalog direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran na skupu Izvoznika koji se 22. 11. održao u Zagrebu. Osigurajte sredstva za podupiranje izvoza, jer koliko je izvoz vidljiv u proračunu, toliko je i važan za gospodarstvo, istaknuo je Kavran. Poslovni skup i panel raspravu Hrvatski izvoznici tradicionalno organiziraju s ministrom financija i tvrtkama prije donošenja proračuna, a radi neposrednog informiranja o novom proračunu i njegovom utjecaju na hrvatski izvoz. Tema ovogodišnjeg skupa odnosila se aktualnu poreznu reformu. U panelu su sudjelovali ministar financija, dr.sc. Zdravko Marić , prof.dr. Marijana Ivanov, profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Boris Lalovac, bivši ministar i saborski zastupnik SDP-a, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, te Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika. Bago je zatražio snažniju podršku hrvatskom izvozu od strane Vlade i državnih institucija a kroz raspravu su mnogobrojni sudionici potencirali jačanje uloge HNB, HBOR, HAMAG i ukupnog financijskog sustava u pružanju povoljnih izvora financiranja te su zatražili aktivniju ulogu gospodarske diplomacije u plasmanu hrvatskih roba na svjetsko tržište.

Profesori sa Šumarskog fakulteta osvojili srebrnu medalju za inovacije na EUREKA INNOVA u Bruxellesu

Na prestižnoj izložbi inovacija INNOVA 2016. koja se od 17. do 19. studenoga održala u glavnom gradu Unije, inovacija Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobila je srebrnu medalju. Riječ je o uređaju za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja, autora prof. dr. Ivice Grbca, prof. dr. Gojka Nikolića i Marka Krajnovića, a Fakultet i inovaciju je u Bruxellesu predstavljao doc. dr. Zoran Vlaović. Uz srebrnu medalju, inovacija je dobila još dvije nagrade: odličje i priznanje Nacionalne uprave za znanstvena istraživanja i inovacije rumunjskog Ministarstva obrazovanja i znanstvenih istraživanja. Zagrebačka inovacija je dobila i odličje te posebnu nagradu za izum od Rumunjske udruge za nekonvencionalne tehnologije. Ove je godine na INNOVI sudjelovao 71 izlagač s predstavljenih više od 150 inovacija iz 16 zemalja, a nekom od nagrada nagrađeno je 30 posto inovacija koje je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u čijem je sastavu bilo stotinu sudaca iz cijelog svijeta. Usto su, već tradicionalno, u Bruxellesu dodijeljena i prestižna odličja Vitezova inovatorstva. Za izniman doprinos razvoju i promociji inovacija i inventivnog rada, Redom viteza ove je godine iz Hrvatske odlikovan prof. dr. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

AEBIOM – EU udruga biomase pisala Komisiji i ministrima! Treba nam održivost biomase i sigurnost ulaganja

U tijeku završnih priprema Europske komisije i neposredno pred objavljivanje prijedloga nove Direktive o obnovljivim izvorima energije, Europska udruga biomase AEBIOM uputila je danas potpredsjedniku Komisije Šefčoviću te povjerenicima Cañeteu i Hoganu svoja stajališta, odnosno pozicije europskog sektora kojeg AEBIOM predstavlja. Udruga je zabrinuta jer još nije primila službenu obavijest o tome hoće li kriterij održivosti biomase biti uvršten u novu regulativu. Upravo bi kriterij održivosti trebao biti postavljen kao minimalni preduvjet, ali se u javnosti nagovještava mogućnost da se kreiraju različite politike i mišljenja na nacionalnim razinama. Ovakav pristup je opasan i razlikovao bi se od pristupa temeljenog zaostala bio-goriva, koji se temelji na usklađivanju uvjeta za održivost na razini cijele Unije. AEBIOM se zalaže za princip usklađivanja - harmonizacije, a EU politike će biti uspješne i učinkovite, ako se temelje na pragmatizmu. AEBIOM je identificirao ključne aspekte koji bi mogli postati pozitivni temelji za ove politike: smanjenje stakleničkih plinova za sve oblike bioenergije kao jedan od kriterija ili princip procjene rizika za šumsku biomasu. Osim Direktive o OIE, koja bi prema nekim neslužbenim izvorima mogla biti objavljena već do kraja studenog, Komisija navodno priprema i cijeli set povezanog zakonodavstva: Direktivu o promociji energije iz OIE, Direktivu o zajedničkim pravilima unutarnjeg tržišta električne energije, te niz regulatornih dokumenata koja uređuju sektor električne energije, npr. osnivanje Europske agencije za suradnju energetskih regulatora, itd. CROBIOM, hrvatska udruga biomase je punopravni član AEBIOM-a i dala je podršku krovnoj asocijaciji za lobiranje prema Komisiji.

U Sarajevu se 16.12. održava poslovni forum drvoprerađivača u zemljama CEI

Drvna industrija postaje sve važnija tema u jugoistočnoj Europi, pa tako i Bosni i Hercegovini. Njezini rezultati, posebno u području izvoza privlače pažnju međunarodnih i domaćih institucija. Na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinska komora BiH prihvatila je ulogu organizatora Poslovnog Foruma zemalja CEI koji će biti u potpunosti posvećen drvnoj industriji. Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva navodi da je osnovni cilj skupa predstaviti najbolje prakse na šumi baziranih sektora jugoistočne Europe.«Otvoreni smo za sektorsku suradnju i naše drvoprerađivačke tvrtke su vrlo aktivne na stranim tržištima, jer je izvoz važan dio naše međunarodne konkurentnosti. Na Forum u Sarajevo pozivamo sve zainteresirane sektorske tvrtke», navodi Bašagić. Prijave na: Selma.Basagic@komorabih.ba

www.drvo-namjestaj.hr

 

Materijali