Ulaz za korisnike

Vlada donijela uredbu o legalizaciji bespravnih objekata

|
Vlada donijela uredbu o legalizaciji bespravnih objekata - Foto: net.hr
 
Vlada donijela uredbu o legalizaciji bespravnih objekata - Foto: net.hr
Prijedlog je iznio ministar Ivan Vrdoljak koji je pozvao Vladu da podrži prijedlog i istaknuo kako postoji mogućnost obročne otplate, a oni koji uplate jednokratno imaju popust od 25 posto, piše Večernji list

Na sjednici Vlade raspravljalo se između ostalog i o prijedlogu uredbe o naknadi za zadržavanje nezakonito sagrađene zgrade koja je u posljednje vrijeme izazvala veliki interes javnosti, piše Večernji list.

Prijedlog je iznio ministar Ivan Vrdoljak koji je pozvao Vladu da podrži prijedlog i istaknuo kako postoji mogućnost obročne otplate, a oni koji uplate jednokratno imaju popust od 25 posto.

Sada dajete popust za uvođenje reda. Ubuduće popusta nema. Tko god je letio avionom i vidio našu zemlju iz zraka zna da naša naselja nisu onako tipski građena kao na zapadu, ali nisu u kaosu kao u nekim drugim zemljama. Hrvatska obala je nenaseljena, neuništena i još uvijek možemo napraviti veličanstvenu stvar. Nakon ovoga nema više "nisam znao za bespravnu gradnju", nadovezao se premijer Zoran Milanović.

"Kolega Vrdoljak, sad nastaje pravi problem ako ne uspostavite sustav koji funkcionira. Treba uvesti sustav nadzora, satelitski ili neki drugi, ali ako se to ne uvede, nećemo napraviti ništa", kazao je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić dodavši kako problema ima u svim sektorima te kako ni jedna vlast do sada to nije uspjela napraviti.

"Istina je. Najveći će problem biti kontrolirati prostor nakon ovog. Prvo treba vidjeti što s onima koji ne žele legalizirati objekte, a mogu. Drugo je što dalje sa zagađenjem prostora. Inspekciju puno bolje moramo operacionalizirati. Neće više inspektori šetati ulicama, danas ih imamo 2-5 po županiji. U pregovorima smo za uvođenje satelitskih snimaka na osnovama kojih će inspektori izlaziti ciljano na teren", odgovorio je Vrdoljak.

Premijer Milanović zaključio je da imamo svu tehnologiju na raspolaganju i kako nema više opravdanja za bespravnu gradnju.

Novi izračun za legalizaciju bespravne gradnje

Za legalizaciju obiteljske kuće u građevinskoj zoni od 500 kubika, što je oko stotinjak kvadrata, platit ćete naknadu za legalizaciju od 3200 kuna . Ukoliko tu cifru platite u komadu, u roku 30 dana nakon dobivenog rješenja, imate pravo na popust od 25%, pa ćete naknadu platiti 2400 kuna, piše Jutarnji list.

Ukoliko imate kuću istog obujma, odnosno kubikaže, u zaštićenom obalnom području, do 100 metara od mora, platit ćete i do deset puta više. Konkretno 22,400 kuna, a s popustom 16,800 kuna.

Za sve pomoćne građevine kao što su garaže, spremišta, alatnice i slično, novi Zakon o legalizaciji bespravnih objekata predviđa univerzalni iznos naknade od 500 kuna, i u tom slučaju nema popusta.

Međutim, takav objekt ćete platiti 500 kuna samo uz uvjet da je ta građevina velika do 50 četvornih metara. Za veće građevine naknada će biti veća, a kolika će ona biti, ovisi o kubikaži.

U ministarstvu upozoravaju da nema izgleda za legalizaciju nitko tko je gradio nakon 21. lipnja ove godine, a konačni rok do kojeg će se moći podnositi zahtjev za legalizaciju je 30. lipnja 2013. godine.

Nakon toga država plaća legalizaciju ukoliko je na građevinskom zemljištu i udovoljava ostalim uvjetima, a račun ispostavlja vlasniku. Ako ga ne plati, država postaje vlasnik nekretnine.

http://www.bankamagazine.hr/

Materijali