Ulaz za korisnike

Vrste pneumatskih čekića

|
Vrste pneumatskih čekića
 
Vrste pneumatskih čekića
Čekići za vertikalni rad namijenjeni su za razbijanje asfalta, betona i kamena. U ovu skupinu spadaju čekići od oko 15 pa sve do 35 kg.

U praksi se pokazalo da su najveći čekići preteški za rad, pa ako vodite računa o produktivnosti, nemojte kupovati čekiće teže od 25 kg

Postoje razni pneumatski alati pa nabrojimo neke:

 • pneumatski čekić
 • pneumatska bušilica
 • pneumatska raketa za bušenje
 • pneumatska rezačica
 • pneumatska vibroigla itd.

  Svi ovi pneumatski alati imaju otprilike jednaku potrebu za pritiskom zraka, ali različite potrošnje zraka. Radni pritisak je u pravilu oko 6 do 7 bar, dok se potrošnja zraka razlikuje od alata do alata. Kao što smo u ranijim brojevima opisali, za svoj posao prvo odabirete odgovarajući alat pa tek onda potreban i odgovarajući izvor zraka, tj. kompresor. Najzastupljeniji i najpoznatiji je svakako pneumatski čekić.

  Pneumatski čekići

  Razlikujemo dvije vrste čekića po namjeni: za vertikalni i horizontalni rad. Čekići za horizontalni rad u pravilu su manjih težina jer ih radnik koristi za razbijenja zidova, cigle, žbuke, za probijanje rupa i otvora, ižljebljivanje kanala u zidovima itd.

  U ovu skupinu čekića spadaju svi čekići između 0,5 i 10 kg. Veći čekići se smatraju neprikladnima za horizontalni rad zbog težine, a i zbog većeg zamora radnika – što znači slabu produktivnost. Potrošnja zraka za ove čekiće je između 0,3 i 1 m³/min.

  Kao što se to vidi na slici, to su čekići s izrađenom ručkom za prihvat jednom rukom dok se drugom rukom pridržava za tijelo čekića u radu ili se može isporučiti s dodatnom ručkom za drugu ruku. Ta je opcija naravno dodatna oprema.

  Čekići za vertikalni rad namijenjeni su za razbijanje asfalta, betona i kamena. U ovu skupinu spadaju čekići od oko 15 pa sve do 35 kg. U praksi se pokazalo da su ovi najveći čekići preteški za rad, pa ako vodite računa o produktivnosti, nemojte kupovati čekiće teže od 25 kg.

  Radni pritisak je oko 6 bar, a potrošnja zraka između 1 i 1,5 m³/min. Za vertikalna razbijanja i ručke za prihvat čekića moraju biti prilagođene. Tako ovi čekići imaju dvije ručke kao što se vidi na slici. Druga razlika je u tome da ove ručke mogu biti i antivibracijske. Naime, standardi zapadne Europe u većoj mjeri uvažavaju radnika i njegovo zdravlje.

  Tako propisuju maksimalnu dopuštenu razinu vibracija i vrijeme rada s ovakvim čekićima. Upravo antivibracijske ručke smanjuju razinu vibracija i produljuju vrijeme rada s alatom, a to znači i veću produktivnost. Naravno, ovo zadovoljstvo stoji novaca i smatra se dodatnom opremom.

  Održavanje i skladištenje

  Svaki pneumatski alat mora se podmazivati. Noviji kompresori imaju u sebi ugrađen tzv. nauljivač. To je uređaj koji dozira ulje u pneumatski alat. Zapravo, to je obična posuda koja uz tlak iz kompresora, a preko ventila, dozira ulje.

  Ako nauljivač nije ugrađen, on se može nabaviti i kao eksterni, a zadnja, ali i najnesretnija opcija je nadolijevanje oko pola decilitra ulja u sam čekić svakih 20 min.

  Ulje koje se koristi nije bilo kakvo, već specijalno ulje za podmazivanje pneumatskog alata. Većina proizvođača ulja ima ga u programu pa ga nije problem nabaviti.

  "Što je to tako specijalno u tom ulju, pa ulje je ulje, a i tako ne znam kamo ću s ovim starim motornim uljem?" Pogrešno. Nije svako ulje jednostavno ulje. Posavjetujte se s nekim od znalaca u prodaji ulja i uvjerit ćete se da se o kvaliteti, viskoznosti, razgradivosti, trajnosti, sastavu, primjeni, aditivima… može razgovarati satima. Tako je ovo ulje prilagođeno upravo za ovu namjenu te je oplemenjeno raznim aditivima. Jedno od svojstava je svojstvo vezanja vlage u sebe ili sprečavanje zaleđivanja alata pri radu u hladnijim uvjetima.

  Nakon završetka radne sezone potrebno je alat konzervirati i pravilno uskladištiti ako hoćemo da nas nagodinu dočeka u ispravnom stanju. Kako? Prvo, potrebno je otvoriti ventil na nauljivaču do kraja i pustiti čekić u rad sve dok ulje ne procuri na sam alat. Drugo, čekić se mora odložiti uspravno kako bi klip zatvorio prostor u cilindru te ostao uronjen u uljnoj kupci.

  Alati

  Alati za pneumatske čekiće su potrošna roba. U direktnom su kontaktu s materijalom koji razbijamo i zbog toga su posebno termički obrađeni kako bi što dulje trajali.

  Međutim, i ovdje možemo pomoći dugovječnosti alata ako njime pravilno rukujemo. Prilikom rada treba odlamati manje komade materijala i to s kraja prema sredini. Ako bi kojim slučajem zabili vrh alata i duže vrijeme radili čekićem na istom mjestu bez prekida (u nadi da ćemo ipak odvaliti veći komad materijala), primijetili bismo kako se npr. beton (ako radimo na betonu) počinje pretvarati u sitni prah. Zapravo, u toj se rupi pod tim uvjetima stvara velika temperatura koja doslovno promjeni strukturu materijala koji sada postaje mekan. Naravno, sada je vrh alata već zatupljen. Osobno sam uspio jednom prilikom sam vrh alata saviti za 180º. Zatupljene alate može se otkivati, i to je često u praksi.

  Veličina alata određuje se prema čekiću, a razlikujemo dva osnovna tipa:

  1. šesterokutnog poprečnog presjeka – češće u primjeni

  2. okruglog poprečnog presjeka – rjeđe u primjeni

  Ako su šesterokutnog presjeka, imamo sljedeće tipove po dimenzijama:

 • 19 x 50
 • 22 x 82,5
 • 25 x 108
 • 28 x 160
 • 32 x 160

  a ako je to alat okruglog presjeka, imamo samo dimenziju 25 x 75.

  Izvor: www.masmedia.hr

 • Materijali