Ulaz za korisnike

Waste-to-Energy (energija iz otpada) na sajmu IFAT ENTSORGA 2010

|
Waste-to-Energy (energija iz otpada) na sajmu IFAT ENTSORGA 2010
 
Waste-to-Energy (energija iz otpada) na sajmu IFAT ENTSORGA 2010
Waste-to-Energy (energija iz otpada) na sajmu IFAT ENTSORGA 2010: Energija umjesto deponija

- Dobivanje energije iz otpada putem procesa spaljivanja (Waste-to-Energy, WtE) u porastu

- IFAT ENTSORGA 2010 nudi platformu za operatere, klijente, udruge i ponuđače tehnologije iz tog segmenta

Kontejnere za smeće u cijelom svijetu puni niz faktora, primjerice količine otpada koje rastu zajedno sa stanovništvom i blagostanjem, politička podrška smanjenju deponiranja otpada i hirovite cijene energije.

Zahvaljujući raznim aktualnim studijama konzultantska kuća Frost & Sullivan može nam dati diferenciranu sliku međunarodnih tržišta za WtE postrojenja. Slika pokazuje da se ključna tržišta za spaljivanje otpada nalaze u Europi, azijsko-pacifičkom prostoru i Sjevernoj Americi.

Vodeću poziciju s tržištem od 1.800 milijuna američkih dolara u 2007. godini ima Europa, koja će tu poziciju prema mišljenju analitičara zadržati i sljedećih godina. Smatra se da među europskim zemljama posebno veliki potencijal rasta ima Velika Britanija.

Drugo tržište po veličini s volumenom od 380 milijuna američkih dolara je Sjeverna Amerika. No, s te će je pozicije prema procjeni stručnjaka sljedećih godina izgurati azijsko-pacifičke države, koje su 2007. imale volumen tržišta od 320 milijuna dolara, a procjenjuje se da će do 2013. imati stope rasta do deset posto. Kao i u mnogim područjima gospodarstva, pokretač razvoja bit će Kina. Zbog velikog rasta količine otpada Kina do 2030. planira oko 30 posto svog otpada usmjeravati u energetsko iskorištavanje. Stručnjaci iz konzultantske kuće Frost & Sullivan izračunali su da Kina do 2020. ima potencijal dogradnje WtE postrojenja za 50 milijuna tona otpada.

Vodeći svjetski sajam gospodarenja vodom, otpadnim vodama, otpadom i sirovinama, IFAT ENTSORGA, koji će se održati u Münchenu od 13. do 17. rujna 2010., nudi jedinstvenu mogućnost prikupljanja informacija o njemačkim, europskim i svjetskim tržištima, trendovima i tehnologijama – sve na jednom mjestu. Na tradicionalnom sajmu se osim zbrinjavatelja otpada, dobavljača opreme, planera i pružatelja usluga sastaju i operateri, političari, udruge, istraživački instituti i konzultanti.

Interesna zajednica za postrojenja za termičku obradu otpada u Njemačkoj (ITAD, Würzburg) zajedno sa svojom krovnom institucijom na europskoj razini CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy Plants, Brüssel) i članovima ove godine organizira veliki skupni nastup. „Iako je u Njemačkoj tržište termičke obrade otpada vrlo razvijeno, još uvijek su pred nama velike zadaće“, naglašava Carsten Spohn, tajnik ITAD-a.

U Njemačkoj je u području dobivanja struje dostignut sam vrh tehnološke i gospodarski opravdane optimizacije. "No, što se tiče dobivanja topline, tu još uvijek postoje veliki potencijali", siguran je Spohn.

Kako bi se u budućnosti poboljšala iskoristivost, u ITAD-u smatraju da bi trebalo povećati iskorištavanje topline ili hladnoće iz WtE postrojenja u distribucijskim mrežama za grijanje i hlađenje. U slučaju da priključak na takve mreže nije moguć, u direktno okruženje postrojenja treba smjestiti što više energetsko-intenzivnih industrija. To bi prema mišljenju Spohna bilo moguće pomoću odgovarajućih državnih i općinskih poticaja. O tim i drugim temama iz politike gospodarenja otpadom, kao i o tehničkim rješenjima, ITAD i CEWEP će diskutirati na sajmu IFAT ENTSORGA na svom zajedničkom štandu, kao i u okviru kongresa.

O sajmu IFAT ENTSORGA

Sajam IFAT je 2008. godine ostvario nove rekorde: 2.605 izlagača iz 41 zemlje te oko 120.000 stručnih posjetitelja iz 170 zemalja. Od 2010. Sajam München surađuje s Njemačkim savezom zbrinjavatelja otpada. U tom kontekstu će sajam IFAT postati IFAT ENTSORGA, vodeći svjetski sajam gospodarenja vodom, otpadnim vodama i sirovinama. Održat će se od 13. do 17. rujna 2010. na Novom sajmu München. IFAT ENTSORGA je najvažniji stručni sajam za inovacije, novosti i usluge u području gospodarenja vodom, otpadnim vodama, otpadom i sirovinama.

O Međunarodnom sajmu München (MMI)

Međunarodni sajam München (MMI) je s oko 40 stručnih sajmova za investicijsku robu, robu široke potrošnje i nove tehnologije jedno od vodećih svjetskih sajamskih društava. Svake godine na priredbama sajma u Münchenu sudjeluje preko 30.000 izlagača iz više od 100 zemalja i više od dva milijuna posjetitelja iz više od 200 zemalja. Osim toga MMI organizira stručne sajmove u Aziji, Rusiji, na Srednjem Istoku i u Južnoj Americi. Sa šest društva kćeri u inozemstvu i 64 zastupstava u inozemstvu, koja brinu za više od 90 zemalja svijeta, Međunarodni sajam München daje znatan doprinos zaštiti okoliša i održivosti.

Daljnje informacije na www.ifat.de.

Zastupstvo münchenskog sajma za Hrvatsku:

  • Belimpex d.o.o.
  • A.Štrbana 18, Zagreb
  • tel: 01 36 38 363, 36 48 276
  • fax: 01 30 17 992
  • e-mail: office@belimpex.hr

    www.belimpex.hr

  • Materijali