Ulaz za korisnike

Why Should Croatia Build Green

|
 Why Should Croatia Build Green
 
Why Should Croatia Build Green
Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj kao dio svjetskog GBC-a /Green Building Council/ ima za cilj povezati ljude i poslovne subjekte različitih profila zainteresiranih za zelenu gradnju, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje te s tim ciljem organizira
„Better Building Brunch“

"Why Should Croatia Build Green?"

Govornik:

Scot Horst, Viši potpredsjednik za LEED program

Savjeta za zelenu gradnju SAD-a

14. studenog, 9h u Regent Esplanade Hotel, Zagreb

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj, kao neprofitna organizacija koja djeluje s ciljem osvješćivanja stručne i opće javnosti o potrebi zelene gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije, organizira drugi Better Buidling Brunch te ugošćuje do sada najuglednijeg predavača na temu zelene gradnje koji je posjetio ovaj dio Europe gosp Scota Horsta, Višeg potpredsjednika za LEED program Savjeta za zelenu gradnju SAD-a.

Serija okupljanja „Better Building Brunch“ je započeta 5.srpnja dolaskom dr. Ive Josipovića, Predsjednika Republike Hrvatske koji se obratio uglednim poslovnim ljudima domaćih i inozemnih tvrtki i organizacija.

Želja je organizatora BBB-a da svi sudionici uključeni u tržište graditeljstva i nekretnina poslušaju poruku svjetski poznatog stručnjaka za zelenu gradnju te njegovo mišljenje o tome zašto bi Hrvatska trebala graditi zeleno. S obzirom da su u Hrvatskoj najavljeni projekti koji se grade po LEED standardima, čast je ugostiti tako velikog govornika od kojeg svi koji su zainteresirani za zelenu gradnju i koji žele ulagati u nju mogu mnogo toga naučiti jer zelena gradnja je budućnost ove zemlje.

Još jednom bi željeli istaknuti da je Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj nakon dvije godine djelovanja postao prepoznat kao pokretač i vrijedan izvor znanja o zelenoj gradnji u Hrvatskoj što dokazuje i posjet cijenjenog govornika gospodina Scot Horsta.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj organizirao je od 2009 do danas šest Simpozija na temu zelene gradnje, dvije radionice na temu LEED međunarodnog sustava certificiranja te je upravo pokrenuo cjelogodišnju edukaciju „Green Building Professional“, a stručnjaci u okviru Savjeta aktivni su sudionici konferencija, foruma, panela i radionica na temu održivog razvoja i zelene gradnje u Hrvatskoj i zemljama u regiji.

Činjenica je da danas u Hrvatskoj, a dijelom i zbog utjecaja djelovanja Savjeta za zelenu gradnju, svaki - bio domaći ili strani investitor – shvaća da njegov projekt, ukoliko ne bude osmišljen, građen, korišten prema principima zelene gradnje neće moći opstati na hrvatskom tržištu. Izuzev već nekoliko postojećih objekata koji su u procesu dobivanja međunarodnog certifikata zelene gradnje, gotovo svaki novi projekt – bilo uredska zgrada ili trgovački centar, hotel ili stambeno naselje prolazi kroz proces pripreme za međunarodni certifikat zelene gradnje.

***

Graditi i živjeti po principima zelene gradnje znači voditi računa o četiri važna aspekta – o utjecaju na društvo, očuvanju kulture i tradicije, o ekonomskim aspektima isplativosti te o utjecaju na okoliš. Stoga, ove poruke o zelenoj gradnji u kontekstu društveno odgovornog ponašanja ne odnose se samo za one koji su aktivni sudionici graditeljskog sektora već na sve nas.

Više o radu Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, možete doznati na

www.gbccroatia.org

***

Što je Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj?

 • osnovan je u ljeto 2009. godine kao neprofitna organizacija i platforma za promicanje prakse održive gradnje u Hrvatskoj; ima status „savjeta u osnivanju“ i djeluje uz operativnu podršku Svjetskog Savjeta za zelenu gradnju; osnovan na konsenzusu svih uključenih strana, a sve aktivnosti su inicirane i vođene od strane članova i partnera Savjeta.
 • Koja je svrha Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj?

 • poticati i provoditi promjene u načinu planiranja i gradnji građevinskih projekata i načina njihova korištenja, s ciljem održivosti, a uzimajući u obzir usklađenje interesa onih koji koriste objekte, očuvanost okoliša, društvenu odgovornost i ekonomsku isplativost
 • vođenje transformacije hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti
 • promoviranje programa zelene gradnje i zelenih tehnologija
 • integracija dostupnih i stečenih znanja, iskustva i spoznaja o zelenoj gradnji u Hrvatskoj i svijetu
 • projektiranje i dizajn, izvođenje i funkcioniranje građevina u Hrvatskoj isključivo po sistemu zelene gradnje

  Kako Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj djeluje?

 • Informiranje, educiranje i promocija najbolje prakse „zelene gradnje”
 • Osnivanje suradnji i partnerstva s drugim organizacijama
 • Razvoj i vođenje programa edukacije, ovlašćivanja i certificiranja
 • Organiziranje simpozija, seminara, radionica, konferencija i godišnjih skupova
 • Organizacija i sudjelovanje u kampanjama za osvješćivanje javnosti
 • Gdje je primjereno, djelovanjem utjecati na propise iz područja gradnje, projektiranja, materijala, održavanja graditeljskog okruženja
 • Provedba istraživanja i izdavanje istraživačkih rezultata od važnosti za razvoj graditeljske prakse u Hrvatskoj
 • Redoviti sastanci članova Savjeta
 • Aktivno sudjelovanje u organizaciji i nastupanje na nacionalnim i međunarodnim okupljanjima od važnosti za razvoj zelene gradnje

 • Dostupni na upit: prezentacije govornika, referentne fotografije, intervjui Uprave i članova Savjeta

  Kontakt: Mateja Bartolić
  Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj

  Ilica 42, 10000 Zagreb, Croatia

  + (385) 1 4886 296 - Tel

  + (385) 99 3126 520 – Mobile

  + (385) 1 4886 297 - Fax mateja.bartolic@gbccroatia.org

  www.gbccroatia.org

  Materijali

  • <b>Životopis</b> - 

Scot Horst, akreditirani stručnjak za LEED program
Viši potpredsjednik za LEED program
Savjeta za zelenu gradnju SAD-a

   Životopis - Scot Horst, akreditirani stručnjak za LEED program Viši potpredsjednik za ...