Ulaz za korisnike

Wienerberger nagrada „Brick Award 2012.

|
Wienerberger nagrada „Brick Award 2012.
 
Wienerberger nagrada „Brick Award 2012.
Wienerberger nagrada „Brick Award 2012.“: najveći proizvođač opeka po peti put predstavlja nagradu za najbolje arhitektonsko rješenje u kojem se koristi opeka

Beč, 20. veljače 2012. – 3. svibnja 2012. Wienerberger AG će u Beču po peti put za redom predstaviti svoju međunarodnu nagradu „Wienerberger Brick Award“. Ovom nagradom, najveći svjetski proizvođač opeka i najveći proizvođač krovnih crjepova u Europi daje priznanje izvrsnim međunarodnim primjerima modernog korištenja opeke u arhitekturi u pet kategorija. Kriteriji za odabir uključuju inovativni dizajn eksterijera i vješto korištenje opeke kao materijala, kao i funkcionalnost, održivost i energetsku učinkovitost građevina.

Ovogodišnji pobjednici će biti odabrani od strane stručnog žirija koji se sastoji od renomiranih arhitekata: Plamen Bratkov (Bugarska), Rudolf Finsterwalder (Njemačka), Hrvoje Hrabak (Hrvatska), John Foldbjerg Lassen (Danska) i Zhang Lei (Kina).

Nominacije istaknutih globalnih građevina izgrađenih pomoću opeka su podnesene od strane međunarodnih arhitektonskih kritičara i novinara. Svjetsko istraživanje provedeno od strane ovih „istraživača arhitekture“ pomaže Wienerbergeru da identificira građevine koje ostavljaju trajan dojam. Mogući raspon primjena se kreće od građevinskih rješenja s klasičnim zidovima i fasadnim opekama do kreativne upotrebe krovnih crjepova i glinenih opločnika. Posebna pažnja se posvećuje načinu na koji se građevina uklapa u okoliš kao i geometriji, osobnosti i kvaliteti građevine i njezinom osvjetljenju.

Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine od 2004. Svečanost za 2012. će se održati u Bečkoj vijećnici 3. svibnja 2012. Wienerberger Brick Award 2012. dodjeljuje ukupno 27.000 Eura novčanih nagrada.. Ukupno 50 projekata iz 28 zemalja i pet kontinenata je nominirano za Wienerberger Brick Award 2012. (za popis zemalja pogledajte Wienerbergerov informativni list).

„S Wienerberger Brick Award želimo naglasiti kako inovativne i svestrane opeke mogu biti kada se koriste kao građevinski materijal u modernoj arhitekturi“, rekao je Heimo Scheuch, predsjednik uprave Wienerberger AG. „Izbor materijala posebice igra sve važniju ulogu u modernoj, budućnosti usmjerenoj arhitekturi. Opeka nije samo bezvremenska i inovativna, također je i trajan i ekološki prihvatljiv građevinski materijal koji daje važan doprinos energetski učinkovitoj građevini.“ Po peti put, Wieneberger Brick Award će biti popraćen knjigom naslova „Brick 12“ koju će izdati Callwey Publishers, a u kojoj će se nalaziti nominacije i nagrađene građevine predstavljene od strane međunarodnih pisaca o arhitekturi. Drugi dio knjige od 240 stranica će sadržati novi magazin Brick+, u kojem čitatelji mogu saznati gdje vrhunski arhitekt David Chipperfield ide na godišnji odmor, zašto je laureatkinja Nobelove nagrade za književnost Elfriede Jelinek luda za umjetnikom u keramici Kurtom Ohnsorgom, te kako je nova generacija arhitekata iz cijele Europe razvila strast za gradnjom pomoću opeke. „Brick 12“ će u knjižarama njemačkog govornog područja biti pušten u prodaju u svibnju 2012. te će također biti dostupan na Callwey-ovoj online trgovini na http://www.callwey-shop.de/brick-12.html i od strane drugih većih online prodavača knjiga.

O Winenerberger www.wienerberger.com

S 232 postrojenja u 27 zemalja, Wienerberger je najveći proizvođač opeka na svijetu i najveći proizvođač krovnih crjepova u Europi, kao i tržišni predvodnik središnje i istočne Europe na području betonskih opločnika. Javno dioničko društvo, osnovano 1819., zapošljava 12.000 ljudi u cijelom svijetu. Više informacija o prethodnim Wienerberger Brick Award nagradama za 2004., 2006., 2008. i 2010. je dostupno na

www.brick10.com

Kontakt:

  • wiko wirtschaftskommunikation GmbH
  • Elisabeth Scheiring
  • Florianigasse 5a A-1080 Beč
  • T +43 (0)699 160 200 23

Materijali

  • Wienerberger Brick Award 2012.: Činjenice i podaci

    Wienerberger Brick Award 2012.: Činjenice i podaci