Ulaz za korisnike

Zavjese – ukras svakog prostora

Zavjese – ukras svakog prostora
 
Zavjese – ukras svakog prostora
Trendovi zastarijevaju i ponovo se vraćaju. To ne vrijedi samo za modu. Jednake promjene se događaju i u svijetu zavjesa i dekora. Trendovi diktiraju čiste i jednostavne linije izvedene u prirodnim materijalima, pa su motivi cvijeća te apstraktnih biljnih i geometrijskih ornamenata vrlo popularni. Etno detalji su također sastavni dio trendova. Materijali za zavjese i zastore su različiti - pamučni, laneni, baršunasti, svileni, satenski, polusintetički itd.

Upotreba zavjesa i zastora pruža velike mogućnosti u oblikovanju i definiranju prostora. Ovisno o odabranoj vrsti, stvorit ćete različite ugođaje - moderne, klasične , retro, intimne , prozračne, razigrane... Odabir će biti još kvalitetniji ukoliko njihovu boju ili uzorak povežete s drugim elementima interijera. Pripazite, ako dominiraju geometrijski uzorci, ne unosite cvjetne motive i obrnuto. 

Odabir zavjesa će ovisiti o veličini prostora, dimenziji prozorskih otvora, osvjetljenju, rasporedu namještaja i već prisutnim bojama. Potrebno je znati da njihov oblik, uzorak i boja mogu prozore učiniti vizualno većim, manjim, širim ili užim. U manjim i slabije osvijetljenim prostorima, treba odabrati svjetlije i prozračnije zavjese. One sa velikim uzorcima su preporučljive za otvore manjih dimenzija. Jednostavne zavjese bez previše uzoraka, ovješene na metalne ili drvene karniše, odlično će se uklopiti u svaki prostor. 

Upotreba zastora od prirodnih materijala kao što su bambus, konoplja ili drvo sve je češća i to stoga što stvaraju izrazito ugodnu i opuštajuću atmosferu u prostoru. Zavjese i zastori se mogu činiti kao periferni elementi uređenja interijera, ali njihova je uloga vrlo bitna, jer između ostalog utječu na prolaz svjetlosti u prostor, a time i na refleksiju njihove vlastite boje te na stvaranje ugođaja. Nastojte da odabrana boja zavjese izgleda atraktivno u prostoru pri dnevnoj i umjetnoj rasvjeti. Osim toga, definiraju i uokviruju plohe zidova i prozora i tako čine prostornu kompoziciju sjedinjenu s ostalim elementima. 

Bitna karakteristika zavjesa je omogućavanje što jasnijeg pogled prema van, a istovremeno što bolje zaklanjanje unutrašnjosti od vanjskih pogleda. Oblikom i bojom zavjesa, možete korigirati, naglasiti ili povezati određene dijelove prostora. Kvalitetno uređen prostor predstavlja harmoniju svih elemenata sjedinjenih sa zavjesama i zastorima. Unesite harmoniju i u Vaš dom!

www.interijerNET.hr

Materijali

 • Foto: Zavjese

  Foto: Zavjese

 • Foto: Zavjese 1

  Foto: Zavjese 1

 • Foto: Zavjese 2

  Foto: Zavjese 2

 • Foto: Zavjese 3

  Foto: Zavjese 3