Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Drvene kuće

Drvene kuće
Prve drvene kuće od trupaca građene su prije dvije do tri tisuće godina na sjeveru Europe. Od tada pa sve do danas takav način gradnje proširio se svuda po svijetu, a najveći broj drvenih kuća može se danas naći u sjevernoj Americi i Skandinaviji ali sve više i u Hrvatskoj. U novije vrijeme postoji trend povećanog zanimanja za drvene kuće i u našoj zemlji.

Sam postupak gradnje od prije 100 godina i danas po mnogo čemu se razlikuje, no princip uvijek ostaje isti. Danas se koriste sofisticirani alati i strojevi za obradu drveta, a suvremeni materijali u kombinaciji sa drvetom daju pun pogodak u pogledu ugodnosti ambijenta, zdrave životne sredine i estetike objekata.

Zašto drvena kuća?

Izbor Vašeg budućeg doma potrebno je sagledati kroz razne aspekte, a odluku nipošto ne treba donositi naprečac. Postoje mnogi razlozi za odabir drvene kuće, zdraviji ambijent, bliskost prirodi, želja za estetikom a posebno cijena.

Neupitan razlog jeste mnogo zdraviji ambijent u odnosu na ostale tipove gradnje. Klasične, zidane kuće i objekti uglavnom su hermetički zatvoreni, nisu prozračni te ne osiguravaju dovoljnu izmjenu zraka u prostorijama. Zato je u zidanim objektima potrebno osigurati skupe ventilacijske uređaje ili na manjim objektima otvarati vrata i prozore što rezultira rashlađivanjem prostorija zimi i zagrijavanjem ljeti. Nasuprot tome u drvenim kućama uvijek ima dovoljno svježeg zraka te nisu potrebni ventilacijski uređaji niti otvaranje vrata i prozora. Unutar prostorija obavlja se prirodna ventilacija kroz vanjske zidove. U drvenoj kući, dakle, nema propuha, a odlična izolacijska svojstva drveta omogućuju prirodnu termo regulaciju tako da zimi budu ugodno tople, a ljeti da daju svježinu.

Prednosti drvenih kuća 

Temperatura unutar drvene kuće ostati će u 24 sata nepromijenjena iako se ne vrši nikakvo dodatno zagrijavanje. Prema istraživanjima Američkog nacionalnog zavoda za standarde disipacija topline kroz pojedine dijelove kuće iznosi: krov-strop - 0.20 W/m2K, pod položen na betonsku ploču - 0.20 W/m2K, pod ispod kojeg je zrak - 0.16 W/m2K, prozori - 1.90 W/m2K, vanjska vrata - 0.70 W/m2K, vanjski zidovi - 0.20 W/m2K.

Disipacija kroz vanjske zidove ovisi o debljini oblica odnosno greda, a iznosi: 90 mm - 0.9 W/m2K, 130 mm - 0.5 W/m2K, 200 mm - 0.3 W/m2K Iz priloženog je vidljivo kako najveći gubitak topline ide kroz prozorska stakla.

Samo regulacija vlažnosti

Osim temperature važna je i vlažnost zraka. Naime masivni, drveni zidovi zadržavati će vlažnost zraka u prostoriji u zadovoljavajućim granicama na principu samo regulacije pa nisu potrebni nikakvi dodatni klimatizacijski uređaji i ovlaživači zraka. Drvene oblice upijati će vlagu kada je ima previše u zraku, a otpuštati ju kada je zrak suh. Zato zrak u drvenoj kući neće biti ni presuh niti prevlažan.

Kuća koja diše

Drvo u svojoj mikro strukturi je difuzno što znači da propušta zrak u oba smjera. Na taj način osigurava se neprekidna izmjena unutrašnjeg i vanjskog zraka te nema potrebe za otvaranje vrata i prozora, nema propuha, nema gubitka topline. Za razliku od drveta, beton i PVC nemaju ovakva difuzna svojstva i nisu prozračni nego hermetički zatvaraju stambeni prostor. Izgradnjom drvene kuće dobije se zdrav i kisikom pun prostor za život, a što je posebno važno kod osoba sa dišnim poteškoćama.

Anti alergijska sredina

Drvo kao prirodan materijal pokazuje odlična elektrostatička svojstva. To znači da se drvo neće naelektrizirati te privlačiti i zadržavati mikročestice prašine, peludi ...itd. Na taj način unutar drvene kuće stvara se antialergijska sredina što je posebno važno kod ljudi sa raznim oblicima alergija.

Praktične prednosti

Izgradnja drvene kuće je jeftinija te kraće traje od klasične cigla-beton kuće. Naime završetkom standardne kuće cigla-beton potrebno je neko vrijeme da se voda korištena za građenje i žbukanje osuši iz zidova te za to vrijeme nije pogodna za stanovanje. Montaža drvene kuće spada u vrstu tzv. suhe gradnje pa je pri završetku poslova moguće odmah u nju useliti. Nadalje, suhu gradnju je moguće izvoditi i na izuzetno niskim temperaturama, dok kod betonske gradnje to nije slučaj zbog smrzavanja vode. Dakle, svoju drvenu kuću bez ikakvih problema možete početi graditi zimi te već iste zime u nju i useliti.

Članci

Još članaka ...