Ulaz za korisnike
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Eksterijeri

Eksterijeri

Eksterijer je površina koja neposredno okružuje kuću i pridonosi utisku koji će gosti steći o domu u kojem živite. Izgradnjom ili kupnjom kuće prije ili kasnije nameće se pitanje uređenja okućnice i vrta odnosno eksterijera.

Pogled iz unutrašnjosti doma na vanjski svijet je ujedno i pogled na vaš vrt koji može biti oličenje načina i stila života..

Jednako kako vlasnici pažljivo uređuju unutrašnjost svog stambenog prostora istu pažnju bi trebali posvetit i uređenju eksterijera. Svoj osobni stil može se izraziti u odabiru različitih sitnica u vrtu, od posuda za cvijeće, oblika sjenice, vrtne garniture, rasvjete do podnih obloga u dvorištu i slično. Izbor elemenata od kojih se sastoji vrt ovisi o tome što vlasnici očekuju od vrta. U manjim gradskim vrtovima primarno je stvaranje zaklona od propuha i najkorisniji dio vrt je svakako terasa.

Izvan grada je vrlo važna zaštita od vjetrova. Prije početka kreiranja vrta važno je prethodno planiranje, jer se kasnije krivi koraci teško mogu ‘kamuflirati’ nasadima cvijeća. Izgledu svakog vrta uvelike doprinosi pravilno omeđivanje, dobro popločavanje, vrtne garniture, ukrasni elementi, tegle za cvijeće, fontane, nadstrešnice, rasvjeta i ostalo. Što god planirate u svom vrtu probajte povezati unutrašnjost doma s okolicom. To se može ostvariti kombiniranjem istih ili sličnih podnih i zidnih obloga i staklenim površinama koje potenciraju prožimanje vanjskog i unutrašnjeg prostora.

Terasa je prijelazni prostor između kuće i vrta i vrijedi uložiti u njezino opremanje. Tu može doći do izražaja kreativnost vlasnika u kombiniranju podnih obloga, vrtne garniture, posuda za cvijeće i raznih drugih vrtnih elemenata. Terasa se može preurediti u sobu sa zelenilom ako se natkrije krovićem koji se naslanja na zid koji dijeli vrt od susjednog. Pravilno oblikovano drvo, mala sjenica i položaj fontane, također su važni dijelovi cjelokupne vrtne kompozicije. Svi detalji trebaju biti dobro usklađeni sa kućom. Odabrali smo neke elemente koji su neizbježni za svaki vrt kao i one koji se mogu naći u velikim i kompleksnim vrtovima.

Lončanice za cvijeće

Izbor lonaca i posuda za cvijeće je vrlo šaren. Najpovoljnije su plastične posude za cvijeće različitih oblika i boja, dosta su lagane i otporne. Bilje se najviše ističe u bijelim i terakota loncima. Takvi su lonci prikladni za vrtove na krovu i terase. Dolaze obično u kompletu s tanjurićima koji zadržavaju vodu. Keramičke posude (glazirane ili neglazirane) vrlo su atraktivne – ako bolje potražite mogu se naći po povoljnim cijenama; s vremenom se može dogoditi da se tu i tamo koja razbije, ali djeluju vrlo prirodno.

Korita i posude od kamena izgledaju lijepo u seoskom vrtu, osobito kada nisu novi tj. kad se na njima vidi patina vremena. Drvene posude najčešće se izrađuju od tikovine. Posude od mekog drveta treba prethodno obojiti izvana i iznutra jer im se time produžuje vijek trajanja. Biljke ne bi trebalo saditi neposredno nakon zaštite drveta jer će zaštitno sredstvo otrovati biljke. Četvrtaste drvene posude idealne su za sadnju grmova. Metalni držači posuda za cvijeće vrlo su elegantni i otporni na vremenske uvijete te se kombiniraju sa ostalim metalnim namještajem.

Ostali vrtni elementi

Dodatne atrakcije u vrtu mogu biti vodoskoci, ribnjaci, fontane, skulpture i kipovi, roštilj, ljuljačke, mreža za ljuljanje, kućica za dječju igru, pješčanik, različit ukrasni namještaj i slično. U velikim vrtovima može se dosta toga kombinirati, ali u manjim vrtovima treba voditi računa da vrt ne bude prenatrpan mnoštvom elemenata. Evo još nekoliko ideja.

Rasvjeta u vrtu

Kada se već potroši vrijeme i novac na uređenje vrta treba ga iskoristit i za noćno uživanje. Usmjerena rasvjeta u vrtu izgleda doista čudesno. Ugođaj se može postići pravilnim razmještanjem izvora svjetlosti, ali i uz pomoć jednog rasvjetnog tijela. Za vrijeme toplih ljetnih večeri ugodnije je na otvorenom, uz diskretno osvjetljenje i uživanje u svježem zraku i mirisu mora. Reflektorska rasvjeta je nešto složenija, jer zahtijeva uzemljenje i izolaciju svih priključaka.

Baklje stvaraju izuzetni ugođaj, ali treba paziti jesu li kvalitetno izvedene – inače šire neugodan crni dim. Postavljanje osvijetljena je vrlo važno, jer jedno rasvjetno tijelo visoko postavljeno raspršuje svijetlost i ne obasjava dobro niske elemente. Zbog toga je bolje rješenje postavljanje više rasvjetnih elemenata niže kako bi bio osvijetljen i prilazni put do kuće ili stepenice. Na tržištu je dostupna različita dekorativna rasvjeta koja treba biti postavljena niže u razini očiju

Članci

Još članaka ...