Ulaz za korisnike

Fasadne boje

Fasadne boje

Kvalitetne fasadne boje sprečavaju naslage prljavštine. Prašina i čestice iz zraka koje se talože na fasadi, imaju veliki utjecaj na vezanje fasadne boje i čistoću fasadnih površina. Alge i gljivice mogu trajno oštetiti loše i slabo zaštićene fasade, a skupe radove sanacije učiniti nužnim. Sunce, kiša, mraz i drugi atmosferski utjecaji stalno djeluju te se na taj način testira kvaliteta i izdržljivost fasadnih zaštitnih slojeva. Najvažniji zahtjev pri tome je kišu i vlagu držati što dalje od zidova, a istovremeno postići što bolju paropropusnost.

Povezani sustavi za toplinsku izolaciju.

Posebno zahtjevno

Naročito zahtjevan zadatak za fasadne boje je zaštita fasadnih sistema satoplinskom izolacijom. Budući da je vrlo tanki sloj završne fasadne žbuke toplinski gotovo odvojen od stvarne podloge, ekstremne temperaturne promjene od 40°C i više, do kojih dolazi uslijed vrlo brzog zagrijavanja žbuke djelovanjem sunčevog zračenja te brzog hlađenja žbuke tokom noći, predstavljaju veliko opterećenje za ovakve sustave.

Po mogućnosti eliminirati nepovoljne vanjske faktore

Fasadne boje imaju sklonost mekšanju i bubrenju, te omogućuju prljavštini dobru, skoro ljepljivu podlogu za prianjanje. Budući da vezivo u klasičnim disperzivnim bojama nije stabilno pod utjecajem temperature i vlage, smatra se važnim faktorom prema sklonosti boje zaprljanju. Što je čvršća gornja površina fasadne boje, to je manja sklonost zaprljanju, a što vezivo bolje veže strukturu fasadne boje, to je pri visokim temperaturama manje mekšanje, odnosno pri utjecaju vode, bubrenje. Ako uz to podržava brže sušenje fasade i istovremeno sprječava zadržavanje vode, onda su ostvareni svi preduvjeti za kvantni skok u tehnologiji fasadnih boja.

Podloga protiv prljavštine

Trodimenzionalna nano-kvarc mrežna tehnologija stvara čvrstu podlogu koja potpuno isključuje termoplastičnost veziva, čak i pri najvišim ljetnim temperaturama. Zbog toga se sklonost zaprljanju, odnosno ljepljenju čestica prljavštine, fine prašine i spora, značajno smanjuje. Ono što se ipak kratkotrajno zadrži na fasadi, odstraniti će najvjerojatnije već slijedeći vjetar ili kiša. Bubrenje veziva će se na taj način izbjeći, a zaštitna funkcija i brilijantnost boje ostaju očuvani.

Nije dovoljno samo pomiješati anorganske nano čestice kvarca i organski čisti akrilat i fizički zalijepiti budući da se čestice kvarca, još nazivane silica ili čestice vodenog stakla, nakupljaju u međuprostoru i ne mogu razviti svoju strukturu.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, čestice se ravnomjerno raspodjeljuju i razvijaju pri stvaranju filma trodimenzionalnu mrežastu strukturu. Tek ova kvarcom ojačana polimerna matrica tvori „okvir“ i stvara tvrdu površinu te tako stabilizira učinkovito sloj boje. Spjrečava se napuhivanje jer se dijelovi kvarca posebno efektivno „hvataju“ za podlogu.

Tajna je u vezivu

Nova tehnologija spaja prednosti silikonskih boja s prednostima silikatnih boja. S jedne strane velika vodoodbojnost, minimalno kredanje, univerzalna uporaba i lagana obrada, a sa drugečvrsto prianjanje na podlogu i mineralna čvrstoća s odgovarajućim minimalnom tendencijom prljanja. Osim toga, površinska struktura je otporna kako na padaline, tako i na pranje fasade, ali je ujedno zaustavljeno prodiranje vlage. Nova tehnologija sprječava osnovni nedostatak silikatnih boja: sklonost kredanju.

Dobar za nanošenje, dobar za popravke, i jednostavno - lijep.

Fasadne boje sa nano-kvarc mrežnom tehnologijom klasa su za sebe. Profesionalno tržište uočava prednosti već kod nanošenja, ali također i kod jednostavnih popravaka. Investitore i arhitekte oduševljava dugotrajna postojanost, a time i velika ekonomičnost. Fasada ostaje dugo godina jednostavno lijepa: čista i zaštićena. Foto: Werzalit