Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Fasadni materijali

Fasadni materijali
Saznajte sve što Vas zanima vezano uz fasadne materijale, fasadni materijali za kompletnu izgradu fasade, Nađite dobaljača gdje kupiti fasadni materijali i zatražite ponudu

Već smo toliko puta čuli onu izreku kako odijelo čini čovjeka, pa onda bismo mogli reći i kako „fasada čini kuću“. Ona je tako reći „vizitka“ jednog doma. Fasada objektu daje lice.
 
Odlučuje o tome hoće li taj objekt izgledati ozbiljno ili ugodno opušteno, hoće li objekt izgledati otmjeno i nekako uzvišeno ili će više isticati vlastitu individualnost. No fasada je izrazito bitna za očuvanje postojanosti i izdržljivosti zidova određenog objekta.

Odluka kakvu ćemo fasadu imati na objektu ujedno je uvelike i odluka kakve ćemo buduće troškove imati koji se tiču održavanja i funkcioniranja objekta. Stoga je potrebno obratiti veliku pozornost na izbor materijala i vrstu fasade.

Nažalost nemamo uvijek i svugdje potpuni izbor kad su u pitanju materijali za fasadu. Mnoge regije kako u cijelom svijetu tako i danas u Hrvatskoj posjeduju određeni stil i vrstu fasada na koje je potrebno obratiti pozornost.

Dok se vlasnicima privatnih kuća i objekata često prepušta odluka o vrsti i boji fasade - možemo se na kraju i sami uvjeriti u njihovu šarolikost - dotle su stambene zgrade u novogradnji nerijetko ograničene u tom izboru.

Ciglana fasada ili „klinkerica“

Cigle koje se obrađuju na temperaturi od 1000 stupnjeva praktično nemaju ograničeni rok trajanja i istovremeno trajno zadržavaju lijepi oblik i izgled. Sastoje se od gline i vode i odlikuje ih izrazita čvrstoća: čak niti vezne „fuge“ među ciglama na takvoj fasadi ne gube dugo vremena na čvrstoći i postojanosti i moraju se obnovljati tek nakon 30 do 40 godina.

Same cigle mogu izdržati i stotinama godina. Tko na svome domu posjeduje ciglanu fasadu trebao bi pripaziti da s njom ne dolaze u dodir plijesan i alge jer bi one tada mogle uništiti supstancu fasade. U svakom drugom slučaju ovakva fasada je neuništiva i predstavlja izvrsno rješenje.

Beton: „cool“ i promjenjiv

Beton u suvremenoj arhitekturi igra vrlo važnu ulogu. Poglavito puristi ističu njegov hladni sjaj. No beton je istovremeno i iznenađujuće promjenjiv, može se na svakom mjestu pripremiti i u najrazličitije varijante obojiti. Beton je potrebno redovito čistititi.

Drvo: ekološki najprihvatljivije rješenje

Drvene fasade ekološki su neopterećene, mogu se bojiti i zrače ugodnim i prirodnim sjajem, pa iz tog razloga pobiru najviše simpatija. Doduše nije svako drvo pogodno za fasadu.

Npr., poglavito zanimljivo u ovu svrhu pokazalo se smolasto drvo tise. Tko sebi doma želi priuštiti istinski i trajni ugođaj drvene fasade, trebao bi je svakih pet do šest godina svježe bojati.

Škriljevac: prirodni kamen u trendu

Škriljevac je prirodni kamen čija plavo modra boja fasadi daje izraz uzvišenosti i plemenitosti. Današnji arhitekti i građevinari pored plemenitog karaktera ovog prirodnog kamena, cijene i njegovu osobinu da vrlo čvrst i jednostavan za održavanje.

Žbuka: cijenjena klasika

Žbuka se u svojim najrazličitijim varijantama pojavljuje kao najčešći fasadni materijal u mnogim zemljama. Žbuka zahtijeva svakih osam do deset godina novi premaz i isto tako zahtijeva redovitu provjeru eventualnih oštećenja na njoj. Kod uređenja unutarnjih prostorija osobita se pozornost polaže na odgovarajući namještaj. Mnogi namještaj smatraju možda najvažnijim detaljom. No, potrebno je spomenuti da uređenje poda i stropa zahtijeva isto veliku pozornost a zauzvrat prostoriji daje snažan sjaj i karakter.

Drvo

Profili od punog drveta jednostavno se stavljaju na zidove i stropove i i bez mnogo detalja stvaraju određeni umjetnički naboj u jednostavnim prostorijama.

Načini njihova postavljanja zaista su neograničeni i prepušteni našoj mašti: okomito, vodoravno, dijagonalno, popunjavajući cijelu površinu, ili možda veće dijelove, ili pak samo manje dijelove prostorije – profili od punog drveta prostoriji daju izrazit osobni dojam kojeg je moguće optički oblikovati. Obzirom na način postavljanja profila, prostoriju možemo učinit većom ili manjom.

Profilima od punog drveta moguće je jednostavno konstruirati i pregradne zidove i na taj način ogromnoj i širokoj prostoriji dati osobitu privlačnost. Iza drvenih profila moguće je skriti neugledne zidove, instalacijske cijevi ili elektroinstalacije.

Šaroliki svijet montažnih ploča

Montažne su ploče univerzalno primjenjive. Svejedno koristimo li ih kao dijelni zid, običnu pregradu, kao viseći strop ili kao alterntivno rješenje kod uređenja stana u potkrovlju.

Montažne se ploče korisite svugdje tamo gdje imaju odgovarajuće postolje. Ovo postolje može biti svejedno ili metal ili drvo. Montažne se ploče mogu koristiti za uređenje unutrašnjosti ili postavljanje na zidove i strop, a koriste se i u novogradnji i prilikom renoviranja stana. Foto: Caparol

Članci

Još članaka ...