Ulaz za korisnike

Gotovi parket

Gotovi parket

Većina se danas sve više odlučuje za gotovi parket, ukoliko želi svoj stambeni prostor ukrasiti plemenitim podnim oblogama, jer kod gotovog parketa je odnos cijene i kvalitete izrazito dobar. Gotovi parket se slično kao dvoslojni parket sastoji iz više slojeva. Stvarni masivni sloj drveta debljine je samo 2 do 4 cm. Taj sloj se nalazi direktno na nosivom sloju od jeftinijeg, ali ipak stabilnijeg crnogoričnog drveća. Ispod ta dva sloja se mogu nalaziti i drugo slojevi , s instaliranim sistemom pera i utora, koji omogućuje jednostavno polaganje.

Različiti slojevi su kod gotovog parketa međusobno čvrsto povezani. Ovakva konstrukcija gotovog parketa osigurava da na njemu nema promjena, to znači bubrenje i skupljanje- dakle istezanje i skupljanje drveta- svedeni su na minimum, što ima pozitivne posljedice, jer se gotovi parket za razliku od drugih vrsta parketa može polagati i plivajući. To opet znači da se gotovi parket ne lijepi velikoplošno, već se postavlja slobodno. Ranije se i gotovi parket polagao lijepljenjem sistema pera i utora, čime se stabilizirao i postajao postojan na prodor vlage.

Danas tržište nudi varijante polaganja bez lijepljenja, a naročito se probio klik-sistem, kod kojeg se dvije daščice gotovog parketa jednostavno pritisnu klikom jedna u drugu, dakle čak i laici mogu u kratkom vremenskom roku postaviti takav parket. Osim toga kod gotovog parketa se ne polažu pojedinačne daščice zasebno, već se postavljaju kao nosive ploče, što još više ubrzava rad. I kod gotovog parketa se prostorije mogu koristiti vrlo brzo nakon polaganja, jer se gotovi parket ne mora brusiti i premazivati voskom i uljem. Te radne faze su već napravljene tvornički.

Kod gotovih parketa koji se postavljaju klik sistemom je hodanje moguće odmah, kod drugih varijanti tek kada se posuši ljepilo. Konstrukcija gotovog parketa s tankim korisnim slojem ne čini ga naravno tako dugovječnim proizvodom kakav je masivni parket. To u današnje vrijeme i nije više tako važno, baš naprotiv, veliki broj vlasnika stanova želi nakon nekoliko godina upravo imati tu mogućnost da može preurediti i ponovno oblikovati svoj životni prostor.

S velikoplošno lijepljenim masivnim parketom je to već problem, kod gotovog parketa ne, on se može skinuti u najkraćem vremenu. Osim toga na strani gotovog parketa je puno povoljnija cijena, a ipak se dobije kvalitetan proizvod kod kojeg se na prvi pogled uopće ne primjećuje razlika u usporedbi s masivnim parketom. Kod odabira gotovog parketa treba voditi računa o istim kvalitativnim karakteristikama, dakle o vrsti drveta, čvrstoći i slično.

Kod gotovog parketa je konstrukcija slojeva neobično važna. Gornji sloj je lakiran ili nauljen, a izbor je pitanje ukusa. Uz to može biti i više nosivih slojeva, kod kojih naravno važnu ulogu igraju uporabljene vrste drveta i ostalih materijala. Proje svega je važna prirodna stabilnost drveta , te posebno za alergičare bitna činjenica da ne sadrže nikakva po zdravlje štetna ljepila i dodatke. Kod nekih vrsta gotovog parketa već postoji i izolacija buke od koraka.