Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Građevinska kemija

Građevinska kemija
Saznajte sve što Vas zanima vezano uz Građevinsku kemiju, Građevinska kemija za kompletan građevinski sektor, Nađite dobaljača gdje se može kupiti proizovdi Građevinske kemije i zatražite ponudu

Svaki segment našeg života prožet je kemijom i kemijskim proizvodima i bez njih je gotovo nezamisliv. 
Moderna tekstilna i prehrambena industrija također su nezamislive bez kemije.

Isto tako se niti gradnja ne može zamisliti bez «građevinske kemije», pa čak niti kućica za ptice. Pri tome riječ «kemija» ima uvijek negativan prizvuk, većina je povezuje sa smrdljivim proizvodima, prljavim rijekama, u najgorem slučaju tvornicama kojima prijeti opasnost od eksplozije, alergijama i onečišćenjima okoliša.

ovom posljednjem se upravo najviše diskutira u području građenja. Već u staro doba su npr. štavljenje i bojanje kože, ali i proizvodnja piva u srednjem vijeku bili neka vrsta kemije.
Zapravo samo vješta uporaba onoga što je nudila piroda . Samo su male izmjene i prilagodbe prirodnih proizvoda npr. kuhanje ili fermentiranje vodile do potrebnih «kemikalija», uz čiju su se pomoć mogle riješiti željene zadaće.

Upravo posljednja dva desetljeća se intenzivno, u duhu «ekološkog pokreta» ponovno razmišlja o proizvodima na prirodnoj bazi, koji se nešto modificirani mogu koristiti i u građevinarstvu.
Takvi proizvode su s ekološkog aspekta i s aspekta zdravlja uvijek u prednosti. Pod proizvodima građevinske kemije se u užem smislu te riječi podrazumijevaju pomoćna sredstva na kemijskoj ili prirodno-kemijskoj bazi, koji prilikom gradnje ispunjavaju pomoćne zadatke

Oni nisu građevinski materijal kao opeka, izolacijski materijal ili cement, nisu ni boje: više ispunjavaju nevidljive zadatke:

• brtvene mase
• otapala
• građevinske pjene
• sredstva za čišćenje
• sredtsva za uništavanje štetočina i plijesni

Akrilne brtvene mase

Akrilne brtvene mase su mase postojane na atmosferilije, za primjenu s malo opterećenja . Suprotno silikonskim brtvenim masama mogu se premazivati i dijelom i tapacirati.

Koriste se npr. za zidne fuge, za stepeništa,sanitarne instalacije, popločane površine, priključne fuge u suhoj gradnji , za gipsane kartonske ploče ili na kutijama za rolete. Sušenje izosi 1-2 mm po danu pod normalnim uvjetima, kod veće vlažnosti zraka i hladnoće i manje.

Postojanost akrilnih brtvenih masa se bazira na polimerizaciji akrilata. «Polimerizacija» znači kemijsko umreženje pojedinačnih molekula. To znači da prilikom sušenja akrilata pod normalnim uvjetima unutar nekoliko dana nastaje trajna plastična masa (akrilna smola ili poliakrilat).

Upute za primjenu

Akrilne brtvene mase se u pravilu prodaju u pakiranjima koja odgovaraju uporabi s ručnim ili pneumatskim pištoljima. Tim pištoljima se masa nanosi u fuge, već prema detaljnim uputama pojedinih proizvođača. Prije nego se stvori prvi film masa se još može izravnati ili strukturirati.
 
Smije se raditi samo uz dotok svježeg zraka; otvorena vatra, pušenje, zapaljivi izvori u blizini mjesta rada itd. strogo su zabranjeni.Također treba izbjegavati prskanje. Obvezna je uporaba zaštitnih rukavica i kreme za ruke.

Opasni sastavni elementi

Akrilati mogu predstavljati opasnost za korisnika. I nakon uporabe još ne učvršćeni akrilati(vrijeme učvršćivanja vidi gore) mogu imati iritacijsko djelovanje. Gotovi, već učvršćeni akrilati više ne predstavljaju opasnost po zdravlje; neugodnom djelovanju su uglavnom izloženi koža i pluća.
Akrilati i u najmanjim koncentracijama imaju oštar miris, te već na taj način posjeduju neku vrstu «upozoravajućeg djelovanja», iako se pri uporabi po principu uradi sam to ne smatra ekstremno kritičnim. Taj miris se treba shvatiti kao ozbiljan signal odnosno upozorenje onog časa kada postane neugodan.

Zaključak

Općenito se kod akrilata rada o vrlo štetnim temeljnim supstancama. Zato se akrilne brtvene mase koriste samo u slučajevima kada uporaba drugih brtvenih masa nije moguća. Stare, već povezane akrilne brtvene mase više ne predstavljaju opasnost. Foto: deutsche-bauchemie.de

Članci

Još članaka ...