Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Instalacija solarnih sistema, solateri

Instalacija solarnih sistema, solateri
Zadatak je dobrog instalatera solatera da dobro ocijeni i uskladi Vaše potrebe i želje i tek tada Vam podastre svoju ponudu. Bez točne procjene vlastitih potreba i želja nitko ne bi trebao početi ugradnju solarne opreme.

Ugradnja solarnog sustava ne obavlja se prema principu kao što je to slučaj sa sustavom za grijanje, plan ugradnje klasičnog sustava za grijanje predviđa maksimalno pokrivanje potreba za toplinskom energijom u domu, plan ugradnje solarnog sustava to ne predviđa.

Sudeći prema dosadašnjim iskustvima veliki broj dosadašnjih instaliranih solarnih sustava je predimenzioniran odnosno neiskoristiv, a to je bespotrebna financijska investicija. Kad jednom postavite solarnu opremu ne možete prema potrebi samo tako isključiti energiju kojom zrači Sunce. Kako se ne bi dogodilo da precijenimo vlastite potrebe, ugradnja solarnog sustava trebala bi pokrivati prosječno oko 60 posto potreba za toplom vodom godišnje. Prosječna godišnja potreba obiteljskog doma za toplom vodom do vrijednosti od 60 posto jamčila bi onda tijekom ljeta maksimalnu iskoristivost solarne opreme kad je riječ o potrebama za toplom vodom, a to bi značilo da u ljetnim mjesecima možemo u cijelosti isključiti središnji sustav za zagrijavanje vode i potpuno se osloniti na solarni sustav.

Prije kupnje i ugradnje opreme najprije dobro provjerite ponude i uvjerite se da će ponuda za koju se Vi odlučite jamčiti najbolju iskoristivost.

Bitne činjenice kod točnog izračunavanja su veličina solarnih kolektora i volumen pohrane energije, zemljopisni položaj kuće, prosječno sunčano vrijeme tijekom godine, strana svijeta na kojoj se postavlja solarna oprema sobzirom na postojeći objekt…Za izračunavanje potrebne veličine solarne opreme ovi su podaci sasvim dovoljni.

Osnovni izračun veličine solarne opreme

Zagrijavanje tople vode:

- Oko 1 do 1,5 kvadratni metar površine pločastih (ravnih ili plosnatih) kolektora po osobi: ovaj izračun vrijedi za prosječnu potrošnju (oko 40 litara tople vode s temperaturom od oko 45 C° dnevno po osobi), položaj postavljanja solarne opreme je jugoistok i jugozapad, izračun za pokrivanje 60 posto potreba godišnje za toplom vodom u kućanstvu.

Volumen solarnog spremnika:

- U obiteljskim kućama ugrađuju se uglavnom pločasti (ravni ili plosnati) kolektori površine od 4 do 8 kvadratnih metara sa bivalentnim spremnikom od 300 do 400 litara.

Zagrijavanje sanitarne vode i potpora glavnom sustavu grijanja

- Okruglo jedan kvadratni metar površine solarnog kolektora po kilovatu toplinske energije.

- Za zgradu s današnjim standardima u pogledu izolacije (godišnja potreba za toplinskom energijom 100kWh/m2) to znači: kvadratni metar površine solarnog kolektora i volumen spremnika od 50 do 60 litara odgovara veličini stambene površine od deset kvadratnih metara.

Ovdje je potrebno napraviti precizan izračun u pogledu solarne opreme uzimajući u obzir postojeći središnji (glavni) sustav za grijanje. Uglavnom se instaliraju kolektori-sustavi veličine 8 do 16 kvadratnih metara sa kombiniranim spremnicima koji se u skladu s time mogu dobiti po određenoj cijeni.

Sve se više kupuju učinkovitiji ali i znatno skuplji cjevasti kolektori koji smanjuju ukupnu potrebnu površinu kolektora i za 25 posto. Foto: iwo.de

Članci

Još članaka ...