Ulaz za korisnike

Izolacija podruma

Izolacija podruma

Izolacija podruma – kontinuirana borba protiv podzemne vlage

Izolacija podruma je vječna borba protiv podzemne vode, vlažnosti tla i vode. Posebno se mora boriti protiv prodora vlažnosti. Postoje brojni sustavi, metode i filozofije – a čak i različiti zahtjevi i građevinske situacije.

Metode brtvljenja i sustavi brtvljenja ovise o upotrebi

Da li se radi o novom objektu ili o postojećem objektu? Kako se koristi podrumski prostor, gdje stoji zgrada? Da li je potrebna toplinska izolacija? Da li se ikad pojavila plijesan? Da li postoji preostali vijek trajanja?

S druge strane, se korištenje podruma često usmjerava prema mogućnostima odnosno prema ostvarivim rezultatima. Ovdje je često korisna analiza troškova za brtvljenje podruma.

Gdje je potrebno brtvljenje podruma?

Brtvljenje podruma se može podijeliti u četiri različite zone: podrum, krov, vlažne prostorije kao i vanjski zid odnosno fasada.

Protiv podzemne vlage štiti brtvljenje podruma, izolacijsko brtvljenje građevine protiv hladnoće i topline, brtvljenje-zaštita od vlage štiti od prodora vlage i brtvljenje krovova nudi zaštitu od kiše odnosno vremenskih nepogoda.

Jedan od najvažnijih uvjeta za dovoljno dug vijek trajanja građevine je naravno, suha građevina. Ako u podrum prodire vlaga, time je ugrožena i cijela građevina. Osim stvaranja plijesni, mrlja i ljuštenja žbuke, zbog štete od vlaga nastaju štete i na inventaru. Iz tog razloga je potrebno spriječiti početak raspada građevinske supstance.

U privatnom sektoru se podrum uglavnom koristi kao stambeni prostor, radna soba, soba za hobi i kao ostava. Još važnije je da prevladava zdrava unutarnja klima i da podrumski zidovi nisu vlažni.

Zabrtviti podrumske zidove. Izolirati podrumske zidove. Interna izolacija podrumskih zidova. Umjesto brtvljenje podruma, kaže se i izolacija podruma ...

Područje podruma

Prema iskustvu se je pokazalo da u podrumu postoje najčešće problemi sa vlagom zidova, plijesni, mirisima, bakterijama, štetama na zidovima, oštećenjima žbuke  itd. Zidna vlaga ne utječe samo na kvalitetu života, već i donosi ozbiljne zdravstvene rizike. Osim toga vlaga uzrokuje skupe popravke i smanjuje vrijednost supstanca vaše nekretnine. Foto: doerken.de

I posljednje, ali ne i najmanje važno: vlažni zidove „žderu“ energiju i uzrokuju do 35% veće račune za grijanje!

Mislite kod povećane potrošnje na energiju (lož ulje, plin, struja, ...) i na okoliš i na čišću budućnost!!