Ulaz za korisnike

Izolacija potkrovlja

Izolacija potkrovlja

Umjesto izolacije krova nudi se izolacija potkrovlja, kada se potkrovlje ne mora proširiti. Osim toplinske izolacije, izolacija gornjeg stropa potkrovlja služi za zaštitu od zvuka i požara.

Izolacija potkrovlja: Računaju se par centimetara izolacije

Neprošireno potkrovlje može biti pravi „žderač“ energije: Bez izolacije se neiskorišteni prostor krova stalno grije. I klima za stanovanje se u prostorima potkrovlja ostavlja po želji – ljeti kao i zimi. Dobra izolacija pospiješuje brzi i jeftini lijek za gornji strop potkrovlja.

Još jedan plus bod: Izolacija potkrovlja je jedna od najprofitabilnijih mjera obnove te se može lagano ugraditi od samih vlasnika kuće.

Deset do 15 litara lož ulja košta svaki kvadratni metar u godini gornjeg stropa potkrovlja bez izolacije, što može ugasiti do 20 posto svih toplinskih gubitaka. Očito je da se izolacija potkrovlja isplati.

Trud i troškovi su jasni, rezultat se može vidjeti na obračunu grijanja.

Mogućnosti izolacije potkrovlja

Izolacija gornjeg stropa potkrovlja se može realizirati kao rafter izolacija, izolacija između stropa ili izolacija ispod stropa. Kod izolacije donjeg stropa se gornji strop potkrovlja kod prostora stanovanja od izolacije postavlja izolacija ispod stropa.

Najčešće se izolacija potkrovlja realizira kao izolacija stropa, kod stropa drvenih greda se često koristi izolacija između stropa.

Na strop drvenih greda se prije izolacije treba staviti folija parne brane. Tako se spriječava da vodena para iz donjih nastanjenih prostora kroz stropne fuge dođe do izolacije potkrovlja.

Ono što mnogi vlasnici kuća ne znaju: Velika slaba točka kod izolacije potkrovlja su neizolirane tavanske stepenice.

Ovo bi se trebalo najbolje istovremeno zamijeniti za toplinsko izolirane tavanske stepenice.

Prava izolacija za izolaciju potkrovlja

Također treba isto tako dobro kao i na sve ostalo pripaziti da se obnovi i unutarnja presvlaka. Osim toga, posebna pozornost vrijedi i za priključke na krovu i izolaciju.

Ako je to optimizirano, tada se troškovi grijanja mogu još smanjiti. Nakon ugradnje novih krovnih prozora primijete se dodatne prednosti: neugledni prozori se zamijene za odgovarajuće arhitektonske, jednostavnost korištenja je znatno velika, zaštita od sunca i otvaranje se mogu automatski kontrolirati.

I na kraju, ali ne i zadnje, krovni prostor djeluje znatno veći.

Za svako potkrovlje pravo (krovni prozori) rješenje

Ovisno o veličini prostora, mogući su različiti krovni prozori ili kombinacije, koji osiguravaju lijep pogled i puno dnevnog svijetla u potkrovlje: Dva prozora jedan pokraj drugog kao dvostruki prozori djeluju kao velikodušni prozorski element, specijalni krovni prozori za krov s probijajućim kosim krovom daju kući ekstravaganciju, neke prozorske kombinacije nude i izlaz prema van te svijetlosni pojas omogućuje više pogleda.

Dostupne su i odgovarajuće zaštite za sunce kao rolete ili tende te rolete sa zaštitom od kukaca za krovne prozore. Izolacija potkrovlja - Foto: Isover