Ulaz za korisnike

Javna rasvjeta

Javna rasvjeta

Javna rasvjeta omogućava što je moguće više ravnomjerno osvjetljenje cijelog prostora, usklađeno s njegovom namjenom i služi za orijentaciju. Dopunjava se akcentnim osvjetljenjem i osvjetljenjem pojedinih lokacija.

Danas je u svijetu sve više prisutan problem zagađenja okoliša, problem globalnog zatopljenja te s time u vezi potreba za ograničenjem emisije stakleničkih plinova, što znači da treba smanjiti proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva, odnosno potrošnju tako proizvedene električne energije.

S obzirom da je javna rasvjeta često dominantan dio javne potrošnje, uštede su moguće na više načina, npr. korištenjem energetski učinkovitih izvora svjetlosti, elektroničkih prigušnica (umjesto elektromagnetskih), energetski učinkovitih izvora s dobrim uzvratom boje (Ra > 60), regulacijom javne rasvjete, smanjenjem svjetlosnog zagađenja i sl. Potrošnju javne rasvjete smanjit ćemo i putem regulacije rasvjete. Tijekom noći mijenja se potreba za intenzitetom osvijetljenosti pa je i regulacija rasvjete opravdana na dva načina: ekonomski i ekološki. Foto: licht.de