Ulaz za korisnike

Kade

Kade

Onaj tko svoje kupatilo želi individualno oblikovati, danas za to ima mnogo mogućnosti. Kade se proizvode u raznim oblicima, veličinama i bojama, kako biste upravo prema Vašim željama pronašli pravu kadu. Boje utječu na naše osjećaje i razmišljanje i odlučujući su faktor pri percepciji prostora.

Npr. tople boje u prostoriji daju nam osjećaj kako je temperatura u prostoriji viša nego što stvarno jeste – efekt, koji se pozitivno odražava u prostorijama s sjevernim prozorima ili u hladnim područjima. Standardne kade mogu se naručiti u normalnim, baznim, sjajnim i matiranim bojama.

Koliko se boja danas nudi, pokazuje paleta modela velikih europskih tvrtki tehnikama oblikovanja i tehnikama staklenog sata za čelične kade, navedenom tehnikom ova tvrtka ekskluzivno raspolaže, proizvode se cca. 250 varijanti i to u preko 500 boja. Kome ovo nije dovoljno može naručiti kadu prema svojim individualnim željama i odabrati odgovarajuću boju.

Kade se izrađuju od lijevanog željeza, emajliranog čelika, čeličnih spojnih materijala, pečene gline, plastike (akril, poliester) u različitim veličinama i oblicima (pravokutne, ovalne, okrugle, višekutne, trokutne) i to kao:

- ugradbene kade (upuštene u pod tla)
- kade s omotačem, koji se može skidati ili oblikovati (s ugrađenim konvektorom za zagrijavanje kupaone)
- višenamjenske kade za kupanje i tuširanje, u ravnoj ili dubinskoj izvedbi, s uzdignutim rubom, kao kade za djecu, dvostruke kade
- kade za male prostore s ukošenim kutevima
- kade za sjedenje kod ograničenog prostora i za invalidne osobe
- specijalne kade za invalidne osobe( u obliku prilagođenom tijelu, sa klupicom za sjedenje koja se može iskidati, zatim kade s ugrađenim jakuzzijem, te kade sa zaštitom od klizanja.

Kade se nude u raznim oblicima:

• Ovalne kade
• Pravokutne kade
• Kade s 6 do 8 kutova
• Kombinacija kade i tuša
• Male kade
• Samostojeće kade
• Kade u kutu
• Kade s posebnim oblicima

Kade – samostojeće

Kada koja stoji u sredini prostorije i nije pričvršćenja ni na jedan zid, naziva se samostojeća kada. Ovakve kade su namijenjene prije svega velikim prostorijama. Samostojeće kade moraju imati posebne nožne nosače, kako bi udovoljile posebnim statičkim zahtjevima. Mogu se obložiti na razne načine. Samostojeće kade mogu se često naći u dizajnerskim kupaonicama. Bitno je planiranje instalacija za dovod i odvod za armature.

Kade – za stare osobe

Postoje različiti modeli kada, koji su posebno prikladni za starije osobe i osobe s poteškoćama pri kretanju. U tim kadama nalaze se integrirani rukohvati, povišeno mjesto za sjedanje i rubovi niži nego što je to kod klasičnih kada, pa tako nude veću sigurnost za korisnika.

Nadalje se nude takozvana pomoćna oprema za ulaz. Kada ne mora biti posebno prilagođena starijim osobama – obična podloga koja sprječava klizanje – za mnogo predstavlja veliku pomoć. Tako npr. proizvođač Bette nudi standardno anti-klizne-podloge u svim svojim čeličnim kadama. Povišena sigurnost za djecu, starije osobe ili osobe s poteškoćama u kretanju ne mora biti skupa.
Pomoćna oprema za ulaz u kadu olakšava ulaz/izlaz preko ruba kade, odnosno sjedanje na dizalo iz kade. I pri vlažnom tlu podloga koja sprječava klizanje i protu klizna podloga na sjedalici pružaju punu sigurnost. Posebni rukohvat u neposrednoj blizini kade pruža dodatnu sigurnost.

Gibljiva sjedalica: s ručnim upravljačem kojim je lako rukovati može se podesiti visina i pravac kretanja sjedalice. Sjedalica preko ruba kade nježno spušta osobu u kadu i ponovo je vadi iz kade. Naslonjači za ruke mogu se brzo preklopiti.

Problem malih kupaonica je to što nema mjesta za kadu – jer kada zauzima veliki dio prostora! To nije u potpunosti točno jer postoje kade za takozvana mini kupatila. Tako i u mini kupaonici možete uživati u kadi.

Kade se nude u specijalnim oblicima, kako bi se prostorija optimalno iskoristila. Tako postoje kade koje imaju ispupčenje, kako bi se korito za tuširanje moglo priključiti direktno na kadu. I kombinacija tuš-kade ovdje ima smisla.

Kade – veličine i mjere

Veličina kade ovisi o njenom obliku. Unazad nekoliko godina najčešće prodavana dužina kade iznosila je 170 cm. Međutim ta dužina danas je za mnogo ljude premala, tako da se sve više prodaju kade dužine 180 ili 190 cm

Kade – veličine i mjere

Slijedi nekoliko uobičajenih veličina kada i oblika:
- Paralelne kade (Kada koja prati oblik tijela):  170 x 75 cm, 180 x 80 cm, 190 x 90 cm
- Kutna kada:  140 x 140 cm, 150 x 150 cm
- Kada sa šest kutova: 180 x 75 cm, 190 x 90 cm

  Foto: Bette