Ulaz za korisnike
Kamini

Kamini

Kamini su naprave za spaljivanje krutih goriva od drva, prvenstveno u svrhu grijanja prostora. U novije vrijeme kamini osim funkcije grijanja pružaju nam i ugodnu atmosferu u prostoru pri pogledu na plamen pokraj kamina. Ponuda kamina u našim je krajevima dosegla visok nivo kvalitete, prekrasnog dizajna i pristupačnih cijena, kamin je u prošlosti bio privilegija bogatih.

Kamini zbog svoje tisućgodišnje tradicije sve su traženiji element. U svim vremenskim epohama čovjekovog razvojnog puta vatra je imala izuzetno mjestno u tom prostoru. S pravom se može reći, magijska moć vatre na ognjištu traje već milenijumima, ona je prisutna i u svijesti današnjeg suvremenog čovjeka kao što je bila prijeka potreba svih generacija počev od našeg dalekog prahistorijskog predka pa do dana današnjeg.

KAMIN – grčki peć otvoreno ognjište u obliku zidne niše izravno povezano sa dimnjakom. Dio izbačen u prostoriju često je obučen kamenom opekom, kaljevima itd. i umjetnički oblikovan u stilu epohe. Premda grije prostoriju na zastario i neekonomičan način, neposrednim isijavanjem termičke energije, još uvijek se ugrađuje zbog njegovog osobitog psihološkog efekta: plamsanje ognjenih jezika, pucketanje i miris gorećeg drveta budi u suvremenom čovjeku čudne osjećaje iz pradavne prošlosti, kad se vatra štovala kao božanstvo, i tako u njemu stvara onaj posebni doživljaj topline što ga ni najuspješnije tehničko riješenje nije kadro izazvati.

Moderno centralno grijanje grije nam prostore u kojima boravimo i ono ima svoje dobre i loše strane koje otvoreni kamin ne može nadomjestiti, ali zatvoreni da. Zato kamin zbog svoje tisućgodišnje tradicije sve je traženiji element u obikovanju modernih prostora za boravak čovjeka.

Čar kamina bio je oduvjek u njegovom vanjskom izgledu. Stari su ga majstori , smatrajući to svojim glavnim zadatkom, oblikovali s takvim umjetničkim savršenstvom koje je davalo kaminu cntralno mjesto u uređenoj obiteljskoj sredini. Današnji moderni kamini dotjerani su do savršenstva.

Svojom širokom paletom oblika i materijala kamin nam omogućava doživljaj ljepote otvorene ili zatvorene vatre, što nam najviše nedostaje kod centralnog grijanja. Dopunjavanje centralnog grijanja kaminom pomaže nam da stvorimo atmosferu i ugođaj kakav želimo u određenom trenutku i vremenu. Franko Čuvalo dipl.ing.arh. Foto: bauhaus.info