Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Keramičarski radovi, keramičari

Keramičarski radovi, keramičari

Keramičarski radovi na polaganju i ugradnji keramičkih pločica uopće nisu tako komplicirani poslovi, no ipak se mnogi boje ovog posla: boje se da redovi pločica ne budu iskrivljeni ili da reške (razdjelnice) ne budu dobro ispunjene.

Keramičarske radove se uz kvalitetno znanje i odgovarajući alat (gotovo) svatko samostalno može obavljati. Na ovaj ćete način barem uštedjeti novac...

Keramičarski radovi priprema za polaganje pločica:

Važan preduvjet za uspješno postavljanje pločica je postojanje potpuno ravne podloge, neravnine je potrebno ukloniti a rupice popuniti kitom za poravnavanje površine. Ako se radi o pjeskovitoj ili "absorbnoj" podlozi onda je na takvu podlogu potrebno najprije nanijeti temeljni sloj prije postavljanja pločica.

Prije pripravljanja ljepila za pločice dobro je pročitati upute koje jasno navode koliko je vode potrebno dodati ljepljivoj masi. Izuzetno je važno masu dobro izmiješati.

Bušilica s odgovarajućim dodatkom (nastavakom) za miješanja smjese u ovom slučaju može biti od velike pomoći. Na kraju miješanja smjesa mora biti "kašasta" - a to znači niti previše rijetka niti previše gusta.Nakon pripreme smjesu nanosimo na podlogu - pod ili zid - a nanosimo je na manje površine kako bismo spriječili njezino prijevremeno sušenje.

Keraičarski radovi na polaganje pločica

Nije točno definirano odakle u prostoriji treba početi s postavljanjem pločica. Na rubovima površina na koje postavljamo pločice svejedno ćemo morati rezati pločice i stavljati manje komade, osim ako zaista ne odaberemo točno odmjerenu širinu reški da rezanje na kraju postane bespotrebno.

U svakom slučaju vrlo je bitno predvidjeti dovoljno mjesta za posljednji red pločica. Pa čak i ako posjedujete kvalitetan rezač pločica kojim jednostavno i brzo režete pločice, dobro je pripaziti da u posljednjem redu preostane dovoljno mjesta za cijele pločice.

Kod postavljanja pločica bitno je pripaziti na ispravan pravac i potrebno je dovoljno snažno prilijepiti pločicu na ljepilo. Mali "keramički križići" pobrinut će se da razmak između pločica svugdje ostane isti. Vrlo je važno da u prostoru između pločica gdje se nanosi fuga ne bude komada ljepila.

Fugiranje

Čim se ljepilo posuši - u pravilu već nakon 24 sata - možemo početi fugirati reške (razdjelnice). I kod spravljanja i miješanja fugirne mase potrebno je se pridržavati uputa proizvođača. Nakon ravnomjernog nanošenja fuga, rubni i sastavni dijelovi (npr. na umivaoniku) dodatno se "zatvaraju" silikonom. Nakon toga još očistimo pločice i... gotovo. Posao je dovršen.

• Keramičarski radovi na postavljanje keramike sa našim ljepilom i masom za fugiranje .......65 - 130 kn/m2

• Rušenje zidova sa odvozom i čišćenjem .............................500 kn/m2

• Betonske zidove po viđenom ................................................?? kn/m2

• Naš izlazak na teren naplaćujemo prema udaljenosti od od sjedišta matične firme, s tim da taj trošak uračunavamo u cijenu izvođenja radova...ako smo mi izvođači radova. Obuhvaća - Mjerenje kvadrature, potrošnja materijala, stručno savjetovanje i cijena naručenih radova. Foto: fussbodenbelaege.org-

Članci

Još članaka ...