Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Keramičke pločice

Keramičke pločice
Isplati Vam se prije kupnje keramičkih pločica pročitati temeljito naše informacije o pločicama. Jer što Vam vrijedi ako kupite jeftine pločice kod kojih se površina već nakon kratkog vremena pohaba ili ako kupite kvalitetne pločice ali za pogrešno područje uporabe. Pronađite sve informacije na temu keramičkih pločica, gdje u vašoj blizini naći najboljeg ponuđača pločica, Foto: badundheizung.de.
Vrste keramičkih pločica

Postoje glazirane i ne glazirane keramičke pločice koje se u pravilu proizvode iz kamenine ili keramike.

Pločice od kamenine

Predstavljaju glazirane keramičke pločice. Vidljiva ili nevidljiva keramička glazura tali se u pravilu u drugom postupku pečenja. Površina može biti oblikovana na različite načine. Ove pločice pogodne su za uporabu u unutarnjem području jer nisu postojane na mraz.

Pločice od keramike i ploče s prorezima

Postojane su na mraz, na habanje i imaju veliku čvrstoću. Zato se koriste uglavnom u vanjskom području iako nije isključeno ni njihovo polaganje u kući.

Pločice od fine keramike

Fino obrađene, ne glazirane pločice s ekstremno malom apsorpcijom vlage, koje odgovaraju normi DIN EN 176 –grupa B1 važećoj diljem Europe. Dok DIN norma navodi kao najmanji zahtjev srednju vrijednost apsorpcije vode od max. 3 procenta udjela mase, apsorpcija vode kod proizvoda od fine keramike kreće se oko 0,1 % težine. To znači materijalna posebnost finih keramičkih pločica sastoji se prije svega u ekstremno niskoj apsorpciji vode. Takva pločica je potpuno nepropusno sinterirana, ne glazirana ploča.

Zbog gustog strukturnog ustroja fine keramičke pločice iznimno su neosjetljive na mrlje te se lako i brzo čiste. Osim toga te pločice imaju sve prednosti ne glaziranog materijala kao što su velika postojanost na habanje površine.
 
Kod poliranih pločica površina se brusi ca. 0,5 mm kako bi se postigao sjaj. Na taj način otvaraju se mikro-kapilare u koje se može taložiti prljavština, tekućine i slično. U kantinama i kuhinjama gdje je pojava mrlja česta zbog prirode posla preporuča se impregniranje.

Pločice za specijalna područja primjene

Pločice koje se postavljaju u industrijskom području- tvornica voćnih sokova ili zatvoreno kupalište-raspolažu specijalnim svojstvima površinskih struktura. To mogu biti takozvane“non-slip-glazure“ s mikro-neobrađenim površinama za sigurno prianjanje potplata ili ne glazirane pločice s ravnom ili lagano profiliranom površinom.

Bordure

Bordure su uske, pravokutne pločice koje se postavljaju kao traka u gornjem području već popločanog zida. Kako bi poboljšale optičko djelovanje prostora. Vremenom su se bordure počele sve više koristiti i u području zidnog podnožja ili se spajaju s geometrijskim uzorcima. Specijalizirane trgovine nude i pločice normalnog formata, na koje se stavljaju bordure kao dekorativni element.

Mozaik

Keramičke pločice malog formata čija veličina ne prelazi 10 x 10 cm. Danas više ne služe samo za umjetničko oblikovanje prostora.

Članci

Još članaka ...