Ulaz za korisnike
Klima uređaji

Klima uređaji

Klima uređaji su naprave za proizvodnju i držanje jedne ugodne i za ljude zdrave i korisne kvalitete zraka u kome žive. Pod kvalitetom zraka koji klima uređaji trebaju ostvariti, misli se na temperaturu zraka, vlažnost  i čistoću zraka.

Uređaji za zagrijavanje i hlađenje te stvaranje dovoljne količine vlažnosti u zraku i čistoće zraka, skupno se nazivaju klima uređaji. U današnje vrijeme jedan klima uređaj mora moći zrak u u prostoru u kome se koristi; grijati i hladiti, filtrirati ili vršiti funkciju izmjene zraka u određenoj jedinici vremena, a također ovlaživati i sušiti zrak u kontroliranim vrijdnostima.

Vlažnost zraka bi se trebala držati u određenom rasponu (npr. između 40 i 55 %). Dakle, za vrijeme vlažnih ljetnih dana može zadaća klima uređaja biti djelomično odvlaživanje zraka. U nekim područjima koji često imaju vlažno vrijeme, može to biti vrlo važno za udobnost.

Dovoljna ventilacija, dakle redovita izmjena zraka u svrhu uklanjanja neželjenih tvari a time i zadržavanje dobre kvalitete zraka, je također važna. Postoje različite ventilacijske naprave koje često pružaju samo jedan dio navedenih funkcija: Čiste ventilacijske naprave osiguravaju djelomičnu izmjenu zraka, ali postoje i ventilacijske naprave s dodatnim toplinskim grijačem i/ili ovlaživanjem.

Ovlaživanje može doći aktivnim ovlaživanjem (isparavanjem vode iz slavine) ili kroz djelomično ponovno dobivanje vlage iz otpadnog zraka. Djelomične naprave s funkcijom hlađenja mogu dodatno uzrokovati odvlaživanje ljeti, ponekad navlaživanje zimi. Postoje i klima uređaji koji rade u lošem zraku, dakle, kada nema svježeg zraka i kada se trebaju prostori samo ohladiti. Primjerice, rašireni split-klima uređaji služe većinom samo za hlađenje i nemaju nikakvu ventilacijsku funkciju.

Cijeli sustavi klimatizacije nude sve funkcije. Klima uređaj se prema pravilu čvrsto ugrađuju u zgradu. Postoje centralni klima uređaji kod kojih se cijeloukupna zračna tehnika nalazi u podrumu a raspodjela zraka se provodi u cijeloj zgradi npr. u stropu sobe.

Klimatski uređaji individualnih soba (decentralni uređaji, kao npr. za seminarske dvorane) se često izvode kao split uređaji kod kojih se u prostoriji nalazi samo jedan isparivač, jedan ventilator i kontrolni uređaj. Ovaj unutarnji uređaj je povezan preko hladnih srednjih cijevi s vanjskom napravom koja sadrži kompresor, kondenzator (gdje se toplina daje) i dodatni ventilator. Postoji i kučište koje sadrži komponente koje se ugrađuju direktno u zid. U usporedbi s centralnim sustavom, decentralni uređaji su većinom manje učinkoviti što se tiče energije i troškova kao i održavanja. Za čisto hlađenje, dijelomično i za odvlaživanje, postoje i mobilni klima uređaji. Osim toga postoje i mobilni odvlaživači koji samo odvlažuju ali ne hlade. Foto: Remko