Ulaz za korisnike

Klinker

Klinker

Među takozvanim grubim keramičkim proizvodima pripada i klasični klinker. Sastoji se od šamotne, feldsplata i bijelog ili crvenog zapaljivog tona (to znači boja nastaje tek nakon paljenja), mijese se kao cotto kao tijesto i oblikuju se tehnikom jakog prešanja.

Ako se prilikom sušenja dobije preostala vlaga od odprilike tri posto tada se glazirana ili neglazirana tvrda cigla peće pri 1200 °C. Kako bi se deformacije smanjile tijekom pečenja, tada se takve ploče uglavnom rade kao kolona klinkera u duplikatima (leđa na leđa, povezan s daskama), tada se zajedno pale i tek nakon paljenja se razdvajaju tj. dijele.

Visoki i oštri rubovi i otpornosti na vodu i smrzavanje, zato je klinker idealni pod ili zidni oblog za vanjsko i unutarnje područje, ali i za zrcaljenje koje dolazi od cigle s zaljepljenog klinker morta.

Popularni naziv "zidni klinker" za svaku zidnu ljusku od cigle je netočan, za to se upotrebljava mekanije kamenje i jače zapaljeno rupičasto kamenje, ali samo rijetko (i pravilno) puno klinker kamenje, jer takvi zidovi lakše pucaju zbog nedostatka mortel povezivanja.

Puni klinker se uglavnom nudi kao oblog za nogostup. Ovdje se radi o neglaziranom klinker kamenju. Otporan je na gaženje, vodu, mraz i dugotrajan je. Također im se boja s vremenom ne mijenja puno, ne prljaju se brzo te dobivaju često patinu. Foto: ABC klinker group