Ulaz za korisnike

Krovna ventilacija

Krovna ventilacija

Ventilacija na krovu

Ventilacija na krovu je ponekad neugledan detalj krova koji nerijetko stvara probleme ukoliko se nestručno ugradi. Do sada se ventilacija, koja dolazi iz zahoda ili kuhinje, izvodila ili uz pomoć limara, pa su ti batrljci na krovovima izgledali poput nedoraslog pravog dimnjaka, ili su proizvođači crijepa prodavali plastične, a sve češće i glinene ventilacije.

Plastika bi već nakon nekoliko godina promijenila boju i sve više zabrinjavala vlasnika hoće li nestati. Glina daje daleko više sigurnosti, ali u prvom redu cijena, a ponekad i izgled, odbijale su potencijalne korisnike. Neki proizvođači nisu nikada ni pokušavali proizvesti ventilaciju već su tu muku prepustili limarima da na licu mjesta skroje od lima ventilacione cijevi koje bi nakon nekoliko godina korodirale i kvarile izgled nekoć prelijepom krovu.

Ventilirano sljeme i greben

Da bi krov normalno funkcionirao treba postojati pravilan protok zraka. Zbog toga se ugrađuje kontra letva koja konstrukciju s crijepom podiže za nekoliko centimetara. Taman dovoljno da se stvori zračni sloj u kojem zrak struji od strehe prema sljemenu. U ljetnom periodu, za vrijeme nesnosnih vrućina, zračni sloj pomaže termoizolaciji tako što je pothlađuje i za tih nekoliko stupnjeva olakšava život u potkrovlju. Zimi, kada je postotak vlage puno veći, a temperature su uglavnom ispod nule, zračni sloj prosušuje krovište.

Odzračnici se ugrađuju pod sljeme i uz dovoljan dotok zraka sa strehe imaju bitnu funkciju da krov održavaju funkcionalnim bez bojazni od velike kiše ili vrućine. Tu proizvođači crijepa koriste svoju inovativnost i na razne načine kamufliraju odzračnike koji mogu i estetski pristojno izgledati na krovu. Već je proteklo dosta vremena od pojave prvih odzračnika i većina krovopokrivača je naučila gdje se ugrađuju i da djeluju u interakciji s ventiliranom strehom i sljemenom.