Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Krovni prozori

Krovni prozori
Krovni prozori su prozori na krovu nekog objekta. Krovni prozori omogućavaju da svjetlost dopire ispod krova i za ventilaciju potkrovlja. To pitanje kako dovesti svjetlost u taj dio kuće, obično postavljaju vlasnici kuća koji izgradnjom i uređenjem krova žele dobiti više stambenog prostora.

Ugradnja krovnih prozora je skuplja i zahtjevnija od običnih prozora za krovne površine, ali zato nudi puno više oblikovnih mogućnosti. Pronađite informacije tko nudi krovne prozore ili zatražite ponudu za krovni prozor uz povoljnu cijenu. Gledano iznutra krovni prozori imaju u odnosu na obične prozore krovnih površina odlučujuću prednost: manja pred gradnja povećava površinu na kojoj se može stajati okomito. Upravo tamo gdje ispod krova ima malo prostora ili krovna kosina počinje već iznad poda taj plus stambenog prostora je dobro došao. Pri tome svakako treba računati s većim troškovima, kod prozora na krovnim kosinama ili kompliciranim oblicima primjerice trokutni prozori, ti troškovi postaju još veći. Za naknadnu ugradnju moraju biti ispunjeni određeni preduvjeti: krovna kosina od najmanje 30°, dobra nosivost tavana kao i građevinska dozvola.

Okomiti krovni prozori mijenjaju vanjska obilježja kuće.“Kako bi takvi prozori stvarno postali dobitak proporcije moraju biti usklađene“. „ Preveliki, teški okomiti krovni prozori više štete izgledu kuće.“ Općenita pravila koja ipak ne mogu zamijeniti stručno mišljenje arhitekte glase: ne preblizu rubu krova ili previsoko na sljemenu, odgovarajući razmaci u odnosu na fasadne prozore. Isto vrijedi i prilikom odabira oblika krovnih prozora.

Tradicionalni oblici kao što su prozori za sedlasti krov ili viseći krovni prozori služili su stoljećima za provjetravanje nenastanjenog tavanskog prostora te i danas čine interesantne figure na brojnim krovovima. Ravni krovni prozori dobro odgovaraju modernoj arhitekturi . Ti jednostavni oblici krovnih prozora preporučaju se i iz energetskih razloga jer se lako izoliraju. Čak se može postići standard pasivne kuće.

Oblikovne mogućnosti

Leže u odabiru pokrivnog materijala. Opekom, krovnim ciglama ili škriljevcem postiže se jedinstvena optička slika krova i okomitih krovnih prozora. Klasičan primjer predstavlja nadsvođeni bačvasti prozor, kod kojeg je cijeli krov uključujući i krovni prozor pokriven „ u jednom lijevu“. S druge strane možete materijalima koji su različiti od pokrova krova stavljati svjesno različite akcente.Tako okomiti krovni prozori mogu biti izrađeni od metala, najčešće od cinka ili bakra, koji čine dražestan kontrast krovnom crijepu. Tehnički, ali i oblikovno interesantno rješenje predstavljaju kompletno zastakljeni okomiti krovni prozori. Uporabom termo izolacijskog stakla štedite na izolacijskom paketu bočnih površina. Tako krovni prozori izgledaju vitko i elegantno. Osim toga osiguran je veći prodor dnevnog svjetla u prostor potkrovlja.

Za ugradnju okomitih krovnih prozora

tesar mora ukloniti na odgovarajućoj površini pokrov krova i letvice. Tu se postavlja drvena skela od profila, rogova i poprečnih greda. Krov i bočne strane se oblažu drvenim letvicama. Toplinska izolacija se integrira u drvenu konstrukciju štedeći tako na prostoru. Nakon podizanja konstrukcije stari krovni rogovi se prepile, krovni otvori se zatim mogu obložiti, a prozori postaviti. Važno je da se dobro zabrtvi prijelaz između krova i krovnog prozora. Izmjenom u smjeru krovne površine nastaju takozvani žlijebi, kroz koje bi mogla prodirati vlaga i hladnoća. U pravilu izolacija krovnih prozora i zidova mora biti jednake debljine kao i kod ostataka površine krova da ne bi nastajali hladni mostovi. Eventualno se mogu instalirati dodatne rigole ili cijevi za odvodnju krova.

Gotovi krovni prozori predstavljaju sve češću alternativu manufakturnoj montaži na licu mjesta. Pojedini građevinski elementi ili kompletan okomiti krovni prozor uključivši i toplinsku izolaciju proizvode se u tvornici. Većina proizvođača ima u ponudi najrazličitije modele, a proizvode i individualno prema željenim dimenzijama. Izvedbeni stupnjevi kreću se od rohbau krovnog prozora pa sve do kompletnog krovnog prozora s pokrivanjem. Na licu mjesta se gotovi krovni prozor dizalicom podiže do pripremljenog otvora na krovu, tu se montira, a priključak na krov se zatvara nepropusno. Na taj način se novi krovni prozor može montirati za jedan dan, a krov je ostaje vrlo kratko otvoren. Tako se tu brzo može normalno živjeti a kiša nema nikakve šanse. Foto: Fakro.de

Članci

Još članaka ...