Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Kuhinje

Kuhinje
Radni prostor u kući, stanu ili javnim ustanovama koje služi za pripremu hrane. Uređenje kuhinje mora osiguravati nesmetan tijek rada, sa što je moguće manje utrošenog vremena i rada. Kuhinja se smatra centralnim dijelom doma, mjestom gdje se kuha, ali i mjestom zajedništva.

Iako se današnje kuhinje znatno razlikuju od negdašnjih, još uvijek je ona prostor u kojem će se, osim kuhanja, okupiti obitelj i prijatelji, bilo da će tamo zajednički ručati ili se družiti iščekujući prijateljsku večeru. Sjećamo se starih priča iz bakinih škrinja, saga koje su se pričale uz ognjište ili su govorile o ognjištu. Od davnina je ognjište smatrano srcem doma, mjesto uz koje se družilo, jelo i zabavljalo. Ognjište je označavalo zajedništvo; uz njega je i u najtežim danima bilo pogače za utažiti glad i uzanj se uvijek moglo ugrijati u hladnim, zimskim noćima. Danas ognjišta rijetko nalazimo po kućama, ona više ne griju naš dom, ali je njihova nasljednica, kuhinja, zauzela njihovo mjesto u kući.

Iako se današnje kuhinje znatno razlikuju od negdašnjih, još uvijek je ona prostor u kojem će se, osim kuhanja, okupiti obitelj i prijatelji, bilo da će tamo zajednički ručati ili se družiti iščekujući prijateljsku večeru.

Iako svi sanjamo o prostranoj kuhinji iz snova, kakve smo navikli gledati u američkim filmovima, ovdašnji stanovi i raspored prostorija rijetko kada nude takve luksuzne prostore namijenjene kuhinji. Stoga, prilikom kupovine stana, razmislite o vašim potrebama i željama, te se dobro raspitajte što je u vašoj kuhinji izvedivo, a što nije.

Tu prije svega mislimo na raspored instalacija! Iako, najčešće, nije problem premjestiti instalacije, postoje situacije kada će se vaša buduća kuhinja morati prilagoditi prostoru predviđenom za nju, a ne obrnuto.

Na tržištu postoji velik izbor kuhinja, od ekskluzivnih, dizajnerskih, do onih dostupnih gotovo svakom kupcu. Specijalizirane trgovine namještajem zapošljavaju stručno osoblje koje će, prema vašim nacrtima i gabaritima, predložiti najbolje rješenje (ili više njih).

Osim specijaliziranih trgovina, brojne su stolarske radnje koje će vam kuhinju napraviti po mjeri. To je idealno rješenje za izvanstandardne prostore poput tavanskih, podrumskih i slično.

Materijali i boje

Kupili ste stan i odlučili kako ga urediti, ali što s kuhinjom? Predlažemo da kuhinja prati stil vašeg stana, pogotovo ako ona nije zasebna prostorija, već spojena s dnevnim boravkom ili blagovaonicom.Osim klasičnog drva, koje je donedavno bilo jedini materijal za izradu kuhinja, današnja ponuda nudi plastiku, staklo, lakirane površine te plemenite materijale.

Plastika je najzahvalnija za održavanje te spada među najjeftinije materijale, dok je vječno drvo skuplje i zahtijeva više brige. Što se, pak, boja tiče, u ponudi je čitav dijapazon, od više nijansi i uzoraka bijele, preko žarkih i otkačenih boja, pa sve do vječne crne.

Uvriježeno je mišljenje da se kuhinjski zidovi oblažu keramičkim pločicama, no u posljednje vrijeme sve je popularnije oblaganje staklom te plemenitim čelikom, koji djeluju izuzetno efektno i moderno!

Oblici kuhinja

Ovisno o prostoru i mogućnostima, poigrajte se oblikom vaše kuhinje. Dizajneri kuhinja predlažu brojne varijante, a mi ćemo vam predstaviti najpopularnije.

Kuhinja L-oblika

Ukoliko je vaš kuhinjski prostor prosječnih gabarita, a u mogućnosti ste ga spojiti s drugom prostorijom, predlažemo ovaj oblik kuhinje.

Neka u L-prostoru bude ugrađen šank koji će, uvjerit ćete se, postati omiljeno mjesto druženja u stanu. Isto tako, ovakav oblik kuhinje najbolje iskorištava kutne prostore, te je također pogodan za manje prostorije.

Kuhinja U-oblika

Ovaj je oblik pogodan za velike prostore, a najvažnija je stavka ostaviti dovoljno velik prostor unutar elemenata kako bi se više ljudi moglo nesmetano kretati.

Kuhinja u nizu

Riječ je o klasičnoj kuhinji gdje su elementi poredani u nizu, naslonjeni na jedan zid. Ovdje je posebno važno maksimalno iskoristiti prostor budući da je najčešće riječ o kuhinji manjih dimenzija.

Kuhinja s elementima u 2 niza (jedan nasuprot drugog)

Pogodno za kuhinje smještene u kraćim, ali širim prostorijama te u stanovima/kućama gdje je kuhinjski prostor prohodan.

Kuhinjska rasvjeta

Rasvjeta u kuhinji jedan je od najvažnijih faktora u tom prostoru. Stručnjaci predlažu da, ukoliko je moguće, kuhinju smjestite u prostoru koji obiluje prirodnim svjetlom. Osim što ćete se bolje osjećati i funkcionirati unutar kuhinje, prirodno svjetlo na sebe veže i dobru ventilaciju – prostoriju ćete moći provjetriti, a isto tako u kuhinju smjestiti fasadnu napu koja će neželjene mirise otjerati van.

Također je važno da umjetnu rasvjetu pravilno rasporedite. Neka prostor bude ravnomjerno osvijetljen, a radna površina, sudoper i štednjak dodatnom, jačom rasvjetom.

Imajte na umu

Prilikom kupovine ili renoviranja stana, imajte na umu da bi kuhinjski prostor trebao biti minimalne površine od 6 m2, a visine od 2,60 metara. Naravno, ukoliko niste u mogućnosti zadovoljiti ove dimenzije, znajte da je kuhinju koja će zadovoljiti vaše svakodnevne potrebe moguće smjestiti na samo 183 cm.

Jeste li znali...

... da u kuhinji provodimo gotovo 70% vremena provedenog u kući. Neka ovaj velik postotak bude još jedan razlog da kuhinju uredite zaista po vašoj mjeri! Razmjestite elemente i stvari u njima prema učestalosti korištenja – neka najčešće upotrebljavane stvari budu najdostupnije!

Članci

Još članaka ...