Ulaz za korisnike

Kutije za rolete

Kutije za rolete

Kutije za rolete

Često zanemarivane, kutije za rolete, ukoliko nisu adekvatno montirane i izolirane mogu imati enormne gubitke, pogotovo ukoliko se uzme u obzir i njihov smještaj. Propuštanje zraka kroz nezabrtvljene propuste najčešći je urok velikim toplinskim gubicima, kroz koje odlazi i do 30 % energije. Tu apsolutno najveću ulogu imaju stari prozori sa starim kutijama. Takve kutije za rolete su sa vanjske strane otvorene u koje se uvlači roleta, a sa unutarnje strane je ta kutija zatvorena, ali obično sa tankom daščicom. Pri prirodnom prozračivanju kroz prozor i/ili balkonska rata, zrak u prostoriji obnavlja se ulaznim i izlaznim strujanjem zraka. Budući da je vanjski zrak najčešće hladniji od zraka u prostoriji, topliji zrak izlazi kroz gornji dio prozora (naročito kroz kutije za rolete), a svježi, hladniji zrak ulazi kroz donji dio prozora.

Zimi se topli zrak diže pod plafon, a sa vanjske strane u kutiju ulazi hladni zrak. Stvara jaka temperaturna inverzija, topli zrak prolazi kroz kutiju i dopušta hladnom zraku da uđe u prostoriju. Tada se javljaju snažni toplinski vrtlozi, koji u prostoriji kovitlaju izmiješani zrak i tako ga dodatno ohlađuju. Dosadašnja klasična rolet-kutija koja se naknadno ugrađivala uz betonski zub ("banger") bila je veoma slabo zvučno i toplinski izolirana tako da smo kod vjetrovitog vremena u prostoriji najčešće imali propuh uz ogromne gubitke energije.

U Zapadnoj Europi upotrebljava se dugi niz godina opcija od polistirolne tvrde pjene-stiropora sa statičkim pojačanjima od pocinčane željezne žice promjera 3mm. Kutija je zatvorena sa tri strane, a presvučena je laganim heraklit pločama. Vanjski i unutarnji završetak kutije čine oblikovane šine od visokokvalitetnog aluminija.Unutarnja šina svojim oblikom omogućava idealno prilijeganje poklopca. Ugradnjom takve rolet-kutije postiže se zvučna izolacija od čak 53dB, a pravilna ugradnja poklopca garantira toplinsku izolaciju u izvanrednim vrijednostima; do 0,59 m2KW. Foto:Beck+Heun GmbH