Ulaz za korisnike

Lakiranje parketa

Lakiranje parketa

Parket se nakon polaganja neizostavno mora lakirati ili nauljiti, jer je samo tako omogućeno jednostavno čišćenje i održavanje parketa.

Između ove dvije navedene metode zaštite ne postoje nikakve razlike u pogledu kvalitete, nego je to više pitanje osobnog ukusa. Kod obje vrste radova se radi o iznimno teškim poslovima koji zahtijevaju određeno iskustvo, pa je iz tog razloga najbolje iste prepustiti stručnjacima. To naročito vrijedi za podove s velikim fugama. Čak i uljenje nije jednostavna zadaća.

Ukoliko se ipak odvažite za tretman parketa u vlastitoj izvedbi morate voditi računa o nekoliko bitnih točaka: kada se odlučite za određenu metodu zaštite morate izvršiti pripreme za određene faze rada, jer samo jednostavno nanošenje laka nije dovoljno.

Prilikom nanošenja laka na parketnu podnu oblogu nastaje zaštitni film, koji formira otporni sloj, a zato je potrebno više radnih faza.

Lak se nanosi ili valjkom ili ravnom žlicom za izglađivanje , što naravno ovisi o veličini prostorije . Bitno je uvijek početi s jedne strane prostorije, na kojoj je bolji prodor svjetlosti te onda raditi u partijama poprečno prema upadu svjetlosti. Te partije ne smiju biti šire od oko 1 metra. Onaj tko je već radio s lakovima zna, da se oni upijaju različitom brzinom, odnosno da prilikom obrade mogu pokazivati velike razlike.

Zato se preporuča naročito početnicima da rad započnu manjim partijama, da bi se navikli na svojstva i vrstu obrade određenih lakova. Važno je osim toga striktno se pridržavati uputa proizvođača te lak nanositi ravnomjerno. Nakon prvog sloja slijedi drugi sloj, koji se nanosi u desnom kutu prvog sloja te ako je potrebno slijedi i treći sloj, opet u smjeru onog prvog.

Ukoliko se radi o svježe brušenom parketu neophodno je pod određenim okolnostima ponovno brusiti parket između prvog i drugog lakiranja, jer takvi parketi su ponekad skloni bubrenju. Ponekad se mora nanijeti i ekstra sloj laka. Onaj tko želi sebi uštedjeti takav naporan rad treba jednostavno navlažiti parket prije prvog nanošenja laka. Površina drveta se navlaži, jer tako također dolazi do bubrenja, koje se odmah prije lakiranja eliminira brušenjem.

Unatoč činjenici da je preporučljivo radi poprečno prema upadu svjetlosti neophodno je svakako izbjegavati prilikom lakiranja jako sunčevo zračenje, jer se lak ne suši ravnomjernom brzinom. Za ravnomjerno sušenje je idealna preporučljiva temperatura prostora od oko 20 °C te vlažnost zraka od oko 60%, pri čemu nikako ne smijete zanemariti provjetravanje. Iako većina lakova danas ne sadrži otapala, isparenja svejedno mogu izazvati jake glavobolje, koja se mogu spriječiti provjetravanjem i nošenjem zaštitne maske. Foto: adlerparkett.com.