Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Laminati

Laminati
Laminati se izrađuju od predproizvedenih panela s perom i utorom, koje se postavljaju na suhu, ravnu podlogu specijalnim sustavom polaganja ii se direktno lijepe. Paneli se sastoje od nosive ploče, laminatnog dekorativnog sloja te materijala donje strane, postojanog na vlak. Laminati tj. laminatne podne obloge su «mješavina» umjetnih obloga, prešanih ploča i gotovog parketa.

Glavni materijal za porizvodnju laminata predstavlja MDF-ploča, dakle vrsta prešpan-ploče. Tako je neupitno da sadrže i formaldehid, koji se međutim ne emitira jer je «upakiran»u ploču. Ploče imaju utor i pero, a polaganje odgovara postupku kao kod gotovog parketa. Površina laminata je zaštićena slojem sličnim plastici.

Laminatni podovi se mogu dobiti u više različitih boja i dekora, kao reprodukcija drveta i sl. Standardni formati 1200mmx200mm, 600mmx200 mm i 200mmx200mm. Debljina panela 7 mm. Pogodne su za novogradnje i za sanacije.

Laminatni podovi se sastoje od sljedećih konstrukcijskih slojeva (od gore prema dole):

- ukrasni sloj i sloj protiv habanja od melaminske smole (proziran promjer <1mm). Melamin je plastika koja sadrži aldehide ili ketone. Te supstance su kemijski već integrirane, ali se pod djelovanjem vlage ili odmah nakon ugradnje mogu oslobađati u manjim količinama.
- dekorativno tiskan papir (imitacija kamena, mramora ili drveta)
- nosiva ploča od MDF-a, prešana iverica oko 6 mm
- protuvlačni sloj (zaštita od vlage s donje strane, svuda melaminska smola)

Prednosti laminatnih podova su:

- niža cijena u odnosu na gotovi parket; zato je i vijek trajanja neminovno kraći
- čvrstoća koja pod čini zaista trajnim
- lakoća održavanja i čišćenja, prednost za ljude osjetljive na alergije
- mala konstrukcijska visina, često i stari pod može ostati nedirnut

Voditi računa o sljedećem:

- laminati ne vole vlagu. Vlaga može prodrijeti kroz ivice na nosivom sloju te one bubre. Dakle: usisavač i metle su dovoljne u normalnim uvjetima, mokrom krpom brisati samo u iznimnim slučajevima i to samo lagano navlaženom krpom.
- brušenje oštećenja na površini nije moguće. Laminati su osjetljivi na udarce i naprezanje brušenjem, to znači da će i cipele jednoga dana ostaviti tragove.

Manja oštećenja se mogu sanirati pastom za popravke, koja ih čini nevidljivim.
- kraći vijek trajanja u odnosu na puno drvo i gotovi parket
- povećanje sadržaja formaldehida u zraku moguće je prije svega ukoliko se laminat pere vodom.

Prilikom odabira laminata treba voditi računa o sljedećem:

- razmislite koliko će Vaš novi laminatni pod biti izložen opterećenju. Primjerice za kućanstva s više djece se preporuča postavljanje laminata za dnevni boravak s izlazom na balkon klase 23- za veća opterećenja.
- pakiranje svakako mora sadržavati sljedeće podatke: broj euro-norme, jedan od klasifikacijskih piktograma, naziv proizvođača ili isporučitelja, naziv proizvoda, boju, broj šarže i uzorak, dimenzije elemenata, broj elemenata po jedinici pakiranja i ukupnu površinu po jedinici pakiranja u kvadratnim metrima.
- postavljeni laminati se ne mogu više reklamirati. Zato provjerite točne dimenzije na licu mjesta. Složite tri ili četiri elementa, moraju biti ravi i točnopovezani na spojevima.
- informirajte se o uvjetima garancije.Postoje li podaci o primjeni sistemskih komponenti? Na što se sve garancija odnosi? Vrijedi li garancija ako laminat postavljate sami? Foto: Bahag AG

Članci

Još članaka ...