Ulaz za korisnike

Laminirano staklo

Laminirano staklo

Laminiranje stakla koje smo ranije spomenuli jest proces spajanja dvaju ili više stakala u jedan jedinstven proizvod koji je u svojoj uporabnoj vrijednosti sigurnosno staklo.
 
Kada želimo da staklo osim izuzetnih transparentnih svojstava ima i svojstvo da bude neprobojno i sigurno za korisnika tada ćemo odabrati tzv. laminirano staklo. Ono je u početku bilo namijenjeno automobilskoj industriji kao proizvod kojim će se auto-stakla, posebice ona s prednje strane učiniti sigurnijima i koja će zaštititi vozača od posjekotina prilikom sudara. Začeci eksperimentiranja sa staklima koja su u sredini lijepljena transparentnom folijom sežu u tridesete godine prošlog stoljeća. No, vrlo brzo je shvaćeno kako uporaba u automobilskoj industriji može biti tek jedan mali segment iskoristivosti ovog proizvoda i da se u raznim drugim djelatnostima, posebno u graditeljstvu laminirano staklo može višestruko koristiti. Sigurnosno laminirano staklo sastavljeno je od dvaju ili više stakala međusobno povezanih folijom velike čvrstoće na kidanje. Postupak proizvodnje se odvija pri povećanoj temperaturi i pritisku u posebnom odjeljenju.

Folija koja se u tu svrhu upotrebljava je PVB-folija (polyvinyl-butyral folija) i može biti prozirna ili u boji. Standardno se upotrebljava prozirna PVB-folija s visokim stupnjem UV zaštite. Ovisno o namjeni, među stakala se može umetnuti jedan ili više slojeva folije. U usporedbi s kaljenim sigurnosnim staklom, laminirano staklo se neće pri udarcu i u trenutku loma raspasti na sitne dijelove već će zbog folije, koja je izuzetne čvrstoće na kidanje, ostati u jednom dijelu i tako pružiti zaštitu korisniku koji se nalazi u neposrednoj blizini stakla. Naime, pri mehaničkom oštećenju staklo puca, ali kako je zalijepljeno folijom, ne odvaja se od nje i čuva kompaktnost razbijenog segmenta.

Dakako da ove karakteristike laminiranog stakla nisu ostale nezapažene i među ljudima iz svijeta art stakla. Tako je stvoren modificirani proces kreiranja laminiranog art stakla. Kreativno laminiranje je proces u kojem je moguće u umjetničkom smislu 'zakomplicirati' stvari pa između dva stakla trajno zarobiti različite materijale i strukture: fotografije, tkanine, metale, prirodne materijale kao što su cvijeće, listovi i slično što omogućava stvaranje dizajniranih umjetničkih staklenih tvorevina koja na taj način dobivaju potpuno novu dimenziju, a pri čemu stakla postaju i ostaju sigurnosna. Kako je ovo tip laminiranja koji se ne odvija na povišenim temperaturama, također je moguće laminirati beskonačan broj stakala jedan na drugi, dok je s klasičnim laminiranjem moguće laminirati samo do sloja debljine pet centimetra.