Ulaz za korisnike

Ljepilo za parket

Ljepilo za parket

Bilo da se odlučite za plivajuće postavljanje parketa ili za velikoplošno lijepljenje neophodno Vam je ljepilo za parkete. Vodite svakako računa da to budu kvalitetni proizvodi , jer samo tako ćete dugo uživati u svom parketu.

Ljepilo za parket se koristi kod plivajuće postavljenog parketa za međusobno lijepljenje pojedinačnih parketnih ploča. Kako se gotovi parket zapravo ne lijepi direktno na podlogu, ljepilo jedino drži parket čvrstim. Kako se oko parketne obloge ostavljaju dilatacijske fuge, parket bi se vrlo brzo rastavio, kada ne bi bio zalijepljen.

Danas se ljepilo za parkete proizvodi kao ljepilo siromašno otapalima odnosno kao disperzivno ljepilo bez otapala i upravo kod tih proizvoda treba voditi računa o ekološkom aspektu, koji se manifestira i na ljudskom zdravlju, a njegovom realizacijom parketne obloge zadržavaju sva potrebna zdravstvena i ekološka svojstva.

Parketno ljepilo se obično pakira u plastične boce s tuljcem za apliciranje, za još jednostavniju uporabu se koriste specijalni pištolji, koji omogućuju još precizniji i brži rad. Ljepilo se uvijek nanosi na donju stranu utora, pri čemu se ne smije rabiti niti premalo niti previše ljepila.

Kod premalo uporabljenog ljepila spoj nije čvrst te puca nakon određenog vremena, s druge strane na utorima ne smije ostati ni previše ljepila, jer curi van. Korisni sloj drveta je s jedne strane vrlo osjetljiv i ne smije doći u doticaj s ljepilom ili se to ljepilo mora odmah očistiti. S druge strane se parketni elementi ne smiju lijepiti na korisnom sloju drveta, jer to onemogućuje nesmetan i jednostavan rad.

Kod uobičajenih vrsta ljepila za parkete se parketni elementi mogu još pomjerati po želji unutar dvije minute nakon nanošenja ljepila, a višak ljepila se može lako obrisati. Nakon 25 minuta to više nije moguće i unutar tog vremena treba završiti sve potrebne radove na polaganju parketnih elemenata.

Ljepilo za parkete potrebno je također za velikoplošno lijepljenje parketnih elemenata. Na tržištu ljepila je vrlo malo onih bez sadržaja otapala, ali zato se treba odlučiti za ljepila siromašnija otapalima, jer i ona sasvim dobro ispunjavaju sve zahtjeve.

Odabir ljepila ovisi značajno o podlozi na koji se parket postavlja. Već prema proizvođaču se nude najrazličitije vrste ljepila, koji variraju i po vrsti i po metodi miješanja ljepila. Ljepila se moraju neko vrijem ostaviti da bubre ili se na njih parketne lamele postavljaju tek nakon određenog vremena skupljanja. U svakom slučaju je bitno pridržavati se uputa odgovarajućih proizvođača. Obično je ljepilo suho nakon 24 sata te se po parketu može hodati, aiko vrijeme suđenja može varirati od proizvođača do proizvođača.