Ulaz za korisnike

Ljepilo za tapete

Ljepilo za tapete

Ljepila za tapete su materijali za ljepljenje koji se proizvode bubrenjem čvrste supstance u vodi (granulata ili praha).
 
Sirovina za ljepilo je obično škrob (iz krumpira) ili proizvodi iz celuloze. Ta ljepila nisu vodootporna i nemaju veliku snagu ljepljenja , što za papir i nije neophodno. Snaga ljepljenja se može korigirati izmjenom doziranja čvrste supstance .

Specijalna ljepila za tapete sadrže osim škroba ili celuloze i udio plastičnih masa, koji nakon miješanja s vodom funkcioniraju kao disperzivno ljepilo. Normalna ljepila se koriste jednostavno i može ih aplicirati i laik.Nema štetnih isparenja,a ljepilo, koje dospije na odjeću ili kožu se može lako i jednostavno isprati.

Općenito su prirodni materijali iz osnove ljepila pogodno tle za razvoj plijesni i gljivica, tako da je često potrebno dodavanje fungicida. Kod specijalnih ljepila za tapete vodite računa o dodacima. Koristiti samo ona ljepila čije je uporaba apsolutno prihvatljiva.U pravilu ćete nakon nekoliko godina, kada skidate stare tapete biti sretni da niste koristili odveč jako ljepilo.

Specijalna ljepila se koriste uglavnom za teške, plastificirane tapete. Upravo se uporaba tih plastificiranih tapeta ne preporuča. Foto: Erfurt & Sohn KG