Ulaz za korisnike

Montaža žaluzina

Montaža žaluzina

Montaža žaluzina

Tko se želi zaštititi od dosadnih pogleda ili treba zaštitu od sunca imat će najbolju uslugu upravo sa žaluzinama. Na tržištu se nude različite varijante. S jedne strane trgovine uvijek imaju spremne poznate unutarnje žaluzine, ali nude se i vanjske žaluzine.

Pri izboru svakako treba uzeti u obzir najsvrsishodniji način montaže. Moguća je montaža žaluzina ispod prozorskog nadvoja, direktno učvršćivanje na zid, prozorski okvir ili na prozorska krila. Odgovarajući nosači sadržani su isporuci.

Koja montaža žaluzina je najjednostavnija i najjeftinija metoda?

Za unutarnje učvršćivanje postoje četiri mogućnosti. Montaža direktno n stranu stakla ima prednost što se prozor može otvarati kada je žaluzina zatvorena. Kod učvršćivanja u prozorsku nišu važno je da je paketna visina u gornjem području postavljena funkcionalno što je važno prilikom otvaranja i zatvaranja prozora.

Ukoliko je planirana montaža direktno na prozorska krila vodite računa o prozorskim elementima koji strše, kao primjerice prozorske kvake. I kod ove vrste montaže prozor se bez poteškoća može otvarati i zatvarati. Kod postavljanja žaluzine ispred prozorske niše, dakle u području zida vrijedi isto kao i kod montaže u prozorsku nišu. Visinu paketa obavezno izmjeriti kako bi se prozor nesmetano otvarao i zatvarao. Ova vrsta žaluzina označava se kao slobodno postavljena žaluzina, a tržište nudi obilje najrazličitijih modela.

Već prema uređenju prostora možete birati između izvedbe žaluzina od aluminija, drveta i PVC-a. Većina kupaca odlučuje se za modele od aluminija ili drveta. I kod duže izloženosti sunčevom zračenju postojanost boja je zadržana. Modeli od drveta daju prostoru toplu i ugodnu atmosferu te su zahvaljujući svojoj konstrukciji iznimno postojani.

Upravljanje žaluzinama

Žaluzine s električnim pogonom imaju čitav niz prednosti. Svi koji planiraju adaptaciju i rekonstrukciju kuće svakako trebaju planirati upravljanje i vođenje žaluzina. U prvom planu nije samo komforno rukovanje, već se ovisno o izvedbi nudi i dobra protuprovalna zaštita.

Onaj tko sjedi u uredu ispred računala znat će cijeniti zaštitu od blještavila i UV-zračenja. Ako se žaluzine u zimskom razdoblju ujutro automatski zatvore to će se značajno osjetiti na troškovima grijanja. Uobičajeno električno upravljanje izvodi se uključivanjem preko tastera. Tko se odluči za komfor uživat će istinski u automatskom upravljanju žaluzinama. Uporabom uklopnog sata vremena otvaranja i zatvaranja žaluzina programiraju se prema potrebi. Postavljanjem vanjskih senzora žaluzine se preko dojavnika gibanja automatski podižu ili spuštaju već prema vremenskim uvjetima i količini sunčeva zračenja.

Ukoliko prilikom planiranja uzmete u obzir cijelu kuću sa svim prozorima najbolje rješenje bi bilo centralno i grupno upravljanje. Ugrađeni generator slučajnih brojeva proizvodi neku vrstu simulacije prisutnosti i tako čuva kuću i stan u razdoblju godišnjih odmora i odsutnosti. Vidljive komponente kao što su prekidač i taster mogu se dobiti u svakoj varijanti i prilagođeni su uređajima i opremi prostora.

Ako ste zainteresirani za upravljanje žaluzinama za naknadnu ugradnju također imate na raspolaganju čitav niz mogućnosti. U pojedinačnim slučajevima neophodne su neznatne izmjene. Čak i obimnije mjere rekonstrukcije i adaptacije nisu komplicirane. Normirani građevinski elementi omogućuju da svi koji su donekle tehnički verzirani sami mogu izvršiti ugradnju. Mogući su i sklopovi u vanjskom području, tu se mehanizam pokreće preko sklopke s ključem.