Ulaz za korisnike

Mozaik parket

Mozaik parket

Mozaik parket se proizvodi u pločama od pojedinačnih lamela, debljine 8 -10 mm, 18 -25 mm debljine i do 16 mm dužine. Lamele malih dimenzija u elementima za polaganje, bez pera i utora, polažu se velikoplošnim lijepljenjem na potpuno ravnu podlogu, a sastoje se od punog drveta.

Pojedinačne mozaik parketne lamele spajaju se tvornički, kao nosivi materijal, u različite uzorke/kocke, spojevi, rublja kost, brodski pod, burgunder. Mozaik parket dolazi u trgovine neobrađen, rijetko kao gotovi parket.

Najčešće se rabi oblik kocke. Mogućnost renoviranja: 4 do 5 puta brušenja. Mozaik parket se preporuča za polaganje na podno grijanje.

Kod mozaik parketa se radi o izrazito lijepoj varijanti iz područja parketnih obloga, jer u značajnoj mjeri svojim izgledom doprinosi lijepom dizajnerskom efektu. Mozaik parket se u principu prepoznaje prema malim uzorcima kocki, koje ga čine prepoznatljivim u svijetu parketa.

Parket mozaik stručnjaci prepoznaju po malim, uskim i kratkim lamelama od punog drveta, debljine 8 mm. Dužina i širina tih drvenih lamela varira u širini do 2,5 cm i u dužini i do 16,5 cm. Lamele od punog drveta se raspoređuju na nosivu ploču te se lijepe. Tako je omogućeno puno brže polaganje nego da se svaka kocka lijepi zasebno. U svakom slučaju polaganje mozaik parketa postavlja veće zahtjeve prema podlozi, nego prema radniku koji postavlja parket. Mozaik parket se kao i svaka druga vrsta parketa lijepi isključivo na ravnu i suhu podlogu, u svakom slučaju pod mora biti apsolutno ravan.

U međuvremenu postoje izvedbe u području mozaika, kod kojih pojedinačne nosive ploče imaju samoljepljive stražnje strane. Ali niti to nema veći značaj za ravnost poda. Ukoliko imate posebne dizajnerske želje, povjerite polaganje parketa stručnjaku. Naročito je traženo polaganje ploča paralelno ili dijagonalno, jer se tako postiže najrazličitiji optički efekti. Mala prostorija uz dijagonalno polaganje parketa postaje većom, jednostavno prije lijepljenja isprobajte najrazličitije varijante. Drugačiji efekti se naravno postižu i uporabom različitih vrsta drveta i sortiranja. Mozaik parket se proizvodi od najrazličitijih vrsta drveta i sortiranja, koje također imaju oznake „natur“, „rustikal“ i „prugast“, odnosno N, R i G.

Većina potrošača mozaik parketa se odlučujuće za varijantu „natur“, jer je karakterizira ravnomjerna boja i struktura, te ne pokazuje skoro nikakve čvorove od grana. To kod mozaik parketa ostavlja izvanredan optički dojam, jer nastaje miran, elegantan i jedinstven dizajn. Sortiranje „rustikal“ nasuprot tomu djeluje živahno i nemirno, što se u nekim stambenim prostorijama i traži.

Nakon polaganja se mozaik parket, kao i sve druge vrste parketa, brusi i lakira, kako bi izdržao što više habanja. U svakom slučaju mozaik parket nije pogodan za prostore izložene većim opterećenjima, već naprotiv za srednja opterećenja. U stambenim prostorima je uporaba mozaik parketa poželjna. Foto: bembe.de