Ulaz za korisnike

Nosive ploče

Nosive ploče

Temelji/temeljna ploča

Presudnu ulogu u daljnjem planiranju ima nosivost tla. S obzirom na čvrstoću i nosivost tla potrebno je postaviti ili samo temelje ili još dodatno i nosivu ploču.

Nosiva ploča

Gradnja nosive ploča (temeljna ploča) neophodna je kad tlo nije dovoljno čvrsto i ne može podnijeti opterećenje, ili je pak samo opterećenje objekta previsoko. U tom slučaju preko cijele površine temelja gradi se armirano betonska ploča koja je kao takva dio temelja i prihvaća dio opterećenja objekta. Čelični oklop jamči ravnomjernu podjelu tereta i opterećenja koje proizvodi objekt.

Ukoliko su na građevinskom zemljištu prisutne i podzemne vode, preporuča se i postavljanje dodatne izolacije sa strana i s donje strane temelja. Gradnja armirano betonske nosive ploče poglavito je pogodna ako kod objekta nije potrebno graditi podrum.

Ovakav oblik gradnje temelja ima prednost poglavito gledajući s financijske strane: u ovom slučaju nemamo nikakvih troškova vezanih za iskapanje tla kao niti za postavljanje oplata, a ova činjenica često puta prevagne u korist gradnje armirano betonske ploča čak i kad je riječ o dovoljno stabilnom i čvrstom tlu.