Ulaz za korisnike

Obnova podruma

Obnova podruma

U starim gradnjama je većinom obnova podruma u pitanju, prije nego se podrum počne koristi kao prostor za stanovanje ili radni prostor. Obnova podruma nije čisti kozmetički zadatak jer u vlažnom podrumu može nastati plijesan.

Obnova podruma: Plan za korištenje određuje napor i troškove

Podrum već odavno nije spremište ili ostava. Umjesto toga, mnogi vlasnici kuće žele iskoristiti dragocjeni prostor ispod prizemlja za hobi, ured, goste ili wellness. Međutim, u starim gradnjama su podrumi u pravilu većinom vlažni, žbuka se ljušti, zidovi su vlažni, imaju ustajali miris a plijesan nije rijetka. Kako bi se ovdje stvorio prostor za stanovanje ili radni prostor, nisu kozmetičke mjere dovoljne. Kako bi obnova podruma bila uspješna, vlasnici kuće bi prvo trebali razmišljati o budućem korištenju. Informaciju o stanju podruma daje dijagnostika gradnje. Tek onda se može odrediti koje su mjere potrebne za obnovu podruma i koliko su troškovi visoki.

Štetu od vlažnosti pravilno popraviti

Tek na početku 60 ih godina se štite područja kuće koja dodiruju tlo od vlažnosti te se izvode brtvljenja. Štete od vlage su u starim gradnjama česte. Vlaga nije samo prouzrokovala oštećenje na gradnji već je pogoršala i klimu prostora i smanjila toplinsku zaštitu na minimum. Za obnovu podruma se zapošljavaju stručnjaci kod uzroka vlage (neispravne cijevi, vodovi, kiša, prskanje vode ili nedovoljna ventilacija) koji naprave koncept obnove.

Moguće mjere za obnovu podruma su:
- Naknadno brtvljenje
- Obnova zida koji je opterećen solju sa obnovom žbuke
- Izolacija podruma: Unutarnja izolacija, perimetarska izolacija ili izolacija podrumskog stropa
- Sušenje gradnje