Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Ograde

Ograde

Ograde osiguravaju granice između posjeda i drugih javnih površina.

Privatni posjedi zahtjevaju ograde iz razloga sigurnosti i zaštite, a i zakonodavac zahtjeva postavljanje ograde prema javnim površinama.

Prilikom postavljanja ograde svakako treba uzeti u obzir prava susjeda.

Granica između dva posjeda se može zaštiti od pogleda posađenim biljkama, ali nikako se ne smije susjedni posjed ugroziti obimom zelenog pojasa i evtl. stvaranjem sjene.
Prethodno treba svakako regulirati sva prava i obveze održavanja. Nadležne državne službe svakako imaju utjecaj na oblikovanje i visinu ograde.Ograde su građevinski element te tako podliježu obvezi ishođenja dozvole.

Razlikuju se :

- razgraničenja
- specijalni oblici ograda kao zaštita od buke, pogleda, vjetra
- ukrasne i dekorativne ograde s odgovarajućim vratima i ulazima, u najrazličitijim izvedbama ( žičaneograde, ograde od drveta, ograde od drvenih materijala, ograde od plastičnih i plastificiranih materijala, staklene ograde kao i metalne ograde)

U ograde spadaju i zatvoreni ili otvoreni zidovi, zidovi s podnoškom,te sa stupovima za preuzimanje ispuna. Od građevinskih materijala se koriste opeke, vapnenac, beton, prirodni i betonski kamen. Zidovi i stupovi moraju biti postojani na mraz, te svakako moraju imati brtvljenje od prodora podzemnih voda.

Živa ograda nudi dodatno i zaštitu od vjetra kao i mogućnost polaganja gnijezda za ptice.

Vrata i ulazi na ogradama se izrađuju u suglasju s ogradom od drveta, nerđajućeg čelika, aluminija i sl. Vratima se može upravljati daljinskim upravljačem iz kuće ili automobila, a sastavni dio su još i interfonski uređaj, zvono,poštanski pretinac, u novije vrijeme i video uređaj. Foto: gutezaun.de

Članci

Još članaka ...