Ulaz za korisnike
Opeka

Opeka

Opeka se sastoji od gline i tona zemlje, koje su zbog dodatka vode plastificirane, oblikovane, suhe na zraku i/ili podvrgnute postupku spaljivanja.

Opeka se trajno prilagođava suvremenim zahtjevima i trendovima: ekološkim kriterijima, energetskoj učinkovitosti (dizajn presjeka, poroziranje i dr.) te polumontažnoj i montažnoj gradnji (stropne gredice, nadvoji, elementi ispune). Opeka dolazi u crvenoj, oker, tamnosmeđoj boji, ponekad tamnih plavičastih i zelenkastih tonova. Foto: Jochen Stüber

Opeka se za građenje upotrebljava od davnina. Poznavali su je u Mezopotamiji i Kini 4 000 g. prije Krista, a do sredine prošlog stoljeća nije se bitno mijenjala.

Unatoč tehnološkom razvoju, niti u današnje doba opeku nije moguće potpuno nadomjestiti nekim drugim građevinskim proizvodom ili materijalom. Moglo bi se reći da je s građevinsko-biološkog stajališta opeka idealan proizvod.

Postoje 4 vrste zidne opeke navedene prema njihovom udjelu na tržištu: zidna opeka, vapnena opeka, porozna betonska opeka i betonska opeka (lagana betonska opeka i normalna betonska opeka).

Opeka (npr. perforirana opeka, čvrsta opeka, klinker, perforirani klinker) su najčešće upotrebljen keramički građevinski materijal. Ona se upotrebljavaju za vanjske i unutarnje zidove a ponekad i između stropa i poda. Ona se pozitivno odlikuje kroz difuzibilnost, izolaciju ljuske i topline. Za oblaganje puteva i terasa se proizvode specijalne opeke za asfaltiranje. Cigle za krov se nazivaju krovne cigle.

Vrste opeka za različite namjene i iz različitih matrijala; Zidna opeka, Fasadna opeka, Šuplja opeka, Vapnena opeka, Vatrostalna opeka, Porozna opeka, Lagana betonska opeka, Zidna opeka i klinker, Staklena opeka.